Traian Băsescu, citat la CNCD să dea explicaţii privind posibile afirmaţii discriminatorii

Președintele Traian Băsescu a fost citat pentru luni să compară în faţa Consiliului de Combatere a Discriminării după ce a vorbit despre riscul schimbării structurii populației din cauza natalității crescute a femeilor rome.
Filip Stan
01 iul. 2013, 07:02
Traian Băsescu, citat la CNCD să dea explicaţii privind posibile afirmaţii discriminatorii

CNCD analizează luni sesizarea depusă de câteva organizaţii nonguvernamentale împotriva lui Traian Băsescu, acesta fiind acuzat că ar fi făcut declaraţii discriminatorii la adresa romilor, a femeilor rome şi a femeilor în genere. Sunt vizate afirmaţiile lui Băsescu la o întâlnire cu membre ale Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu declara atunci că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră.

„Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate. Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic. Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (…) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct”, a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

El a arătat că în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică „o pierdere uriaşă”. El a spus că aceasta va aduce şi „o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea roma, care este extrem de productivă”.

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a afirmat Băsescu.

Mai mulţi reprezentanţi ai unor organizatii guvernamentale şi persoane din societatea civilă, care promovează drepturile femeilor si drepturile femeilor rome, au depus o petiţie adresată CNCD, solicitând sancţionarea şefului statului, ca urmare a declaraţiilor acestuia.

„Considerăm ca declaraţiile acestuia (…) sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social, aduc vătămare demnităţii şi imaginii femeilor şi femeilor rome din România, iar consecinţele unor astfel de declaraţii afectează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Preşedintele Traian Băsescu discriminează femeile, femeile rome şi femeile care aparţin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinţa exprimată pentru creşterea natalităţii în rândul femeilor cu un anumit statut socio-economic şi care nu fac parte din minoritatea roma”, se arată în comunicat.

Semnatarii petiţiei adresate CNCD atrag atenţia că declaraţiile lui Băsescu au „efecte periculoase” precum „instigarea la ură şi agravarea rasismului faţă de femeile rome” şi „consolidarea stereotipurilor discriminatorii de gen”.

„Drept urmare, am solicitat CNCD sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu conform art. 26, pentru încălcarea prevederilor art. 2 alin. 1 si alin 4 din OG 137/200 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, mai spun semnatarii petiţiei – Alice Iancu, vicepreşedinte Centrul FILIA, Carmen Gheorghe, preşedinte E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Nicoleta Bitu, director executiv Romano ButiQ, Norbert Petrovici, preşedinte Asociaţia Grupul pentru Acţiune Socială, Irina Ecaterina Sorescu, preşedinte executiv CPE, Theodora-Eliza Văcărescu, lect. univ. dr. Universitatea Bucureşti, Tudorina Mihai, vicepreşedinte Asociaţia Front, Anca Gyemant, Rodica Tache, Maria Crista, co-preşedinte Asociatia h.arta, Laura Grunberg, preşedinte Societatea de Analize Feministe – AnA, prof. univ. dr. Eniko Vincze, preşedinte Fundatia Desire, dr. Borbala Koo, director executiva Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală şi Mihaela Săsărman, preşedinte Asociaţia Transcena.

CNCD a mai analizat declaraţii ale preşedintelui pe care unii sau alţii le-au considerat discriminatorii, începând cu comentariul „ţigancă împuţită” pe care Băsescu l-a făcut la adresa unei jurnaliste. Deşi Consiliul l-a sancţionat atunci pe şeful statului, acesta a avut câştig de cauză în instanţă.

Băsescu s-a ales şi cu un avertisment din cauza faptului că a menţionat ca un dezavantaj al monarhiei posibilitatea ca pe tron să ajungă o persoană cu dizabilităţi.

În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de CNCD pentru această afirmaţie. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că „80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat”. „Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”, a spus atunci şeful statului.

Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare. Reclamaţia a fost făcută de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi de reprezentanţii FACIAS. Decizia CNCD a fost contestată de FACIAS la Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011.

 

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
Playtech.ro
S-a mai stins o stea a cinematografiei. Actorul Bob Newhart a murit la vârsta de 94 de ani
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MINISTRUL CERCETĂRII: REȚELELE DIN ROMÂNIA NU SUNT AFECTATE DIRECT DE PROBLEMELE MICROSOFT
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'