CNCD analizează luni sesizarea depusă de câteva organizaţii nonguvernamentale împotriva lui Traian Băsescu, acesta fiind acuzat că ar fi făcut declaraţii discriminatorii la adresa romilor, a femeilor rome şi a femeilor în genere. Sunt vizate afirmaţiile lui Băsescu la o întâlnire cu membre ale Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie.
„Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate. Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic. Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (…) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct”, a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.
El a arătat că în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică „o pierdere uriaşă”. El a spus că aceasta va aduce şi „o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea roma, care este extrem de productivă”.
„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a afirmat Băsescu.
Mai mulţi reprezentanţi ai unor organizatii guvernamentale şi persoane din societatea civilă, care promovează drepturile femeilor si drepturile femeilor rome, au depus o petiţie adresată CNCD, solicitând sancţionarea şefului statului, ca urmare a declaraţiilor acestuia.
„Considerăm ca declaraţiile acestuia (…) sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social, aduc vătămare demnităţii şi imaginii femeilor şi femeilor rome din România, iar consecinţele unor astfel de declaraţii afectează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Preşedintele Traian Băsescu discriminează femeile, femeile rome şi femeile care aparţin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinţa exprimată pentru creşterea natalităţii în rândul femeilor cu un anumit statut socio-economic şi care nu fac parte din minoritatea roma”, se arată în comunicat.
Semnatarii petiţiei adresate CNCD atrag atenţia că declaraţiile lui Băsescu au „efecte periculoase” precum „instigarea la ură şi agravarea rasismului faţă de femeile rome” şi „consolidarea stereotipurilor discriminatorii de gen”.
„Drept urmare, am solicitat CNCD sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu conform art. 26, pentru încălcarea prevederilor art. 2 alin. 1 si alin 4 din OG 137/200 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, mai spun semnatarii petiţiei – Alice Iancu, vicepreşedinte Centrul FILIA, Carmen Gheorghe, preşedinte E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Nicoleta Bitu, director executiv Romano ButiQ, Norbert Petrovici, preşedinte Asociaţia Grupul pentru Acţiune Socială, Irina Ecaterina Sorescu, preşedinte executiv CPE, Theodora-Eliza Văcărescu, lect. univ. dr. Universitatea Bucureşti, Tudorina Mihai, vicepreşedinte Asociaţia Front, Anca Gyemant, Rodica Tache, Maria Crista, co-preşedinte Asociatia h.arta, Laura Grunberg, preşedinte Societatea de Analize Feministe – AnA, prof. univ. dr. Eniko Vincze, preşedinte Fundatia Desire, dr. Borbala Koo, director executiva Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală şi Mihaela Săsărman, preşedinte Asociaţia Transcena.
CNCD a mai analizat declaraţii ale preşedintelui pe care unii sau alţii le-au considerat discriminatorii, începând cu comentariul „ţigancă împuţită” pe care Băsescu l-a făcut la adresa unei jurnaliste. Deşi Consiliul l-a sancţionat atunci pe şeful statului, acesta a avut câştig de cauză în instanţă.
În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de CNCD pentru această afirmaţie. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că „80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat”. „Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”, a spus atunci şeful statului.
Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare. Reclamaţia a fost făcută de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi de reprezentanţii FACIAS. Decizia CNCD a fost contestată de FACIAS la Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011.