De asemenea, Traian Băsescu a susţinut că echipa premierului Victor Ponta nu a fost în măsură să îi dea soluţiile de care avea nevoie pentru a fi liniştit în privinţa reducerii CAS, fiind „o echipă foarte nepregătită”.
Şeful statului a mai anunţat că a rugat-o pe Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe, să îi transmită o ‘foaie’ cu veniturile suplimentare rezultate în urma reducerii CAS cu cinci puncte procentuale.
„Parlamentul a fost înşelat de expunerea de motive, de altfel semnată de doamna ministru pe care şi eu am rugat-o să-mi transmită mâine, poimâine o foaie, atât sub semnătura domniei sale, de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper să o facă, dacă astăzi nu erau decât declaraţii. Parlamentului i s-a spus că se va îmbunătăţi colectarea şi aşa mai departe, Parlamentul nu are cum să verifice argumentele Guvernului, decât trebuie să creadă”, a arătat preşedintele Băsescu.
Preşedintele a mai spus că îşi propune să aibă în perioada următoare o discuţie cu reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea CAS, arătând că are timpul necesar, în condiţiile în care data limită a promulgării acestei măsuri fiscale este 24 iulie.
„Îmi propun să am o discuţie şi cu mediul de afaceri în perioada următoare pentru că data promulgării este 24 iulie, am timp să lărgesc sfera consultărilor”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă va ataca la Curtea Constituţională a României această lege, el a spus că „rămâne de văzut”.
În plus, preşedintele Băsescu a arătat că nu va trece la o „tactică de tergiversare” şi că el este adeptul reducerii fiscalităţii.
„Nu voi trece la o tactică de tergiversare şi vă asigur că cei care au votat în unanimitate vor fi în Parlament şi la anul şi poate când vor veni taxele suplimentare pe cetăţeni în timp ce beneficiul reducerii CAS este numai la companii poate atunci îi veţi întreba. Deocamdată, toată lumea mă întreabă pe mine de ce nu promulg legea. Repet, sunt un adept al reducerii fiscalităţi, dar mi se pare că avem două mari probleme la anul pe care anul acesta nu le avem: obligaţia să ajungem la un deficit structural de 1%, ceea ce înseamnă o reducere a deficitului nostru bugetar de 0,8-0,9%, care înseamnă circa 6 miliarde de lei, şi deficitul suplimentar creat de reducerea CAS, care înseamnă alte cinci miliarde, împreună sunt 11 miliarde”, a spus şeful statului.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
-Nu prea am avut succes, recunosc, dar asta din incompetenţa Guvernului care nu a reuşit să-mi prezinte nişte cifre şi de unde ar veni ele pentru ca deficitul crescut la fondul de pensii cu circa 5 miliarde după calculele preşedinţiei. Nu au avut argumente cifrice care să mă facă să stau mai liniştit. S-a venit doar cu afirmaţia că reducerea CAS scoate la suprafaţă locuri de muncă. Argumente exptrem de volatile câtă vreme nu tragi bani europeni pentru a crea locuri de muncă. În ultimele 2 luni măsurate, şomajul a crescut de la 7,1 la 7,3%.
-Singura abordare pe care o are şi premierul şi ministrul Fibnanţelor este politică. Chiar am fost întrebat dacă, ca om de dreapta nu agreez măsura, Sigură că o agreez, dar ca preşedinte sunt om de România, nici de dreapta, nici de stânga. Eu am mai trăit experienţa unui premier iresponsabil care a dublat pensiile, a mărit salariile şi alte cadouri electorale şi am ajuns în situaţia din 2009-2010.
-Reprezentanţii Guvernului nu au fost înmăsură să-mi dea edplicaţiile necesar. Mă aşteptam ca măcar doamna ministru să vină cu o foaie în care să spună cum se acoperă deficitul. Dacă priviţi expunerea de motive a legii, însăşi analiza Guvernului arată deficitul neacopeirt al celor 5 miliarde. Se constată că impactul pe bugetul asigurărilor de stat va fi de 6,6 miliarde, iar acoperirea de cheltuieli va fi de 1,5 miliarde. Deci rămânem la cele 5 miliarde.
-Prin Tratatul Fiscal şi angajamentele transmise la Bruxelles pentru 2015 bugetul trebuie să fie unul cu un deficit strucutural de 1%, ceea ce înseamnă reducerea deficitului bugetului de stat cu 0,8-0,9%. Asta mai înseamnă 6 miliarde. Pe lângă acestea, am mai adăugat 5 miliarde de la pensii. Asta înseamnă 11 miliarde în total. Cele 6 miliarde se referă la medium term objectives. Parlamentul a votat Tratatul Fiscal.
-Insistenţele mele de a afla ceva de la cei doi au fost un eşec. Cam aceasta este rezultatul întâlnirii de astăzi. Mă aşteptam ca doamna ministru să fi venit cu un desfăşurător. Este o măsură electorală pripită ce va aduce taxe suplimentare pentru populaţie. Eu nu discut pentru 2014, ci pentru 2015.
-Aş pleca de la premisa că ideea legii este să acorde nişte facilităţi companiilor, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populaţie, sub o formă sau alta. Categoric, nu vor putea întocmi bugetul pe 2015 fără să adauge nişte venituri suplimentare. Tentativa cu Codul Fiscal s-a văzut, şi-au dat seama că e o problemă electorală. Probabil vor reveni cu el după alegeri. În mod cert, nu va putea fi menţinut acordul cu FMI fără a se prezenta resurse pentru acoperirea deficitului.
-(atac la CCR?) Rămâne de văzut, vreau să am o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Eu nu am pretenţa ca semnului meu de întrebare să i se dea răspuns pozitiv la TV. Televiziunile au oameni de plătit, politicienii care vin la TV au o mare sau mică afacere.
-Spune că discuţiile au fost nepoliticoase. E interesant cum reuşeşte să mintă.
-Riscurile sunt consistente. Creşterea economică a încetinit în Germania, Franţa şi Italia. Spania e încă în recesiune, deci piaţa căreia ne adresăm nu sunt complet rederesate după crize.
-Banii se vor tăia de la investiţii.
-O să fie prima dată când fac publice înregistrăirle discuţiei să vedem cine minte: RTV-ul sau eu? Cineva minte. Ghiţă a avut multe contracte cu EADS-ul. Nu are o îngrijorare. Televiziunea dv. minte şi ca atare voi face publice înregistrările discuţiilor.
-Eu îmi termin mandatul şi ar trebui să nu mă intereseze. Cum am văzut declaraţia primului-ministru în EvZ că efectele reducerii CAS nu sunt problema lui, sunt problema guvernului care vine. Dacă aş gândi la fel ca premierul, aş spune la fel. Am văzut în 2008 cum şi-a bătut joc de banul public un guvern, iar costul l-a plătit populaţia. N-aş vrea să repetăm exprienţa.
-Nu ştiu dacă o atac la CCR. Cei care au votat în unanimitate sunt în Parlament şi vor fi şi la anul. Când vor veni taxele suplimentare, poate îi veţi întreba. Acum toată lumea mă întreabă pe mine.
-Cum vom compensa 11 miliarde , este întrebarea pe care o pun? Vă asigur că se vor plăti pensiile, dar se vor reduce investiţiile dramatic, iar asta va însemna creşterea şomajului şi apoi reducerea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale. Este evident că este o măsură electorală, dar va avea costuri. În 2008, s-a redus CAS-ul, iar în 2009 s-a revenit la acelaşi nivel.
-Parlamentul a fost înşelat de expunerea de motive semnată de doamna ministru pe care am rugat-o să-mi transmită o foaie de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper să o facă. Parlamentului i s-a spus că se va îmbunătăţi colectarea. Parlamentului nu are cum să verifice.
-(consultre demisie?) Toate instituţiile cu responsabilităţi. Cu mai multe instituţii m-am consultat.
-(Căpăţână?) Are nevoie Voiculescu de asta? Vă aduceţi aminte cât s-a supărat A3 că familia mea a cumpărat cu bani împrumutaţi de la bancă un teren. Acum m-am lămurit: familia Voiculescu pusese ochii şi pe acest teren.
Victor Ponta şi Traian Băsescu au discutat, luni, la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii CAS cu 5 procente. Întâlnirea a avut loc în contextul în care şeful statului declara miercurea trecută că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului.
Întâlnirea de la Cotroceni a fost un eşec, la finalul acesteia premierul afirmând: „Nu am stabilit NIMIC! Ne-am certat”.