TRAIAN BĂSESCU: În Ucraina este un început de RĂZBOI CIVIL

Traian Băsescu a declarat, duminică, ca Ucraina pare a se afla la începutul unui război civil şi, deşi România nu va participa la un astfel de conflict, ţara noastră va fi afectată de situaţia generată în ţara vecină.
Filip Stan
04 mai 2014, 11:06
TRAIAN BĂSESCU: În Ucraina este un început de RĂZBOI CIVIL

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu.

Poziţia statului român faţă de Ucraina: România este un susţinător fără rezerve a intergrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică. Sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de RĂZBOI CIVIL.

România respinge opinia Moscovei vizavi de situaţia din Ucraina. Civilii nevinovaţi nu iau ostatici şi îi declară prizonieri de război, nu doboară elicoptere ale armatei ucrainene.

S-a ajuns la un punct în care legitimitatea alegerilor din 25 mai, pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării.

România nu poate să nu observe că tipul de dialogul dintre Moscova şi Washington nu duce nicăieri. Mai mult, netezeşte drumul spre un RĂZBOI CIVIL în Ucraina.

Ceea ce evaluam la un moment dat, extinderea conflictului către sudul Ucrainei s-a produs deja, prin evenimentele de la Odessa, iar regiunea Odessa are graniţă cu România.

Dacă nu se reuşeşte URGENT punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegerile prezidenţiale. Un preşedinte ales numai cu voturile din centru şi nord riscă să ducă la divizarea Ucrainei.

Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care se va putea îămprumuta pe pieţele externe, pentru propriile ei nevoi. Nu mai vorbim de exporturi şi altele.

Declanşarea situaţiei din Ucrainei este un efect direct al intervenţiei Rusiei în Ucraina şi al stimulării separatismului, prin propaganda care se face.

Faptul că au izbucnit conflicte în Odesa, la 150 km de frontiera cu România ne îngrijorează, dar nu ne surprinde.
În acest context, nu vreau să generez o polemică, dar aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului, făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară, dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile.

Citeşte şi Un senator rus avertizează: Odesa este numai PRELUDIUL unui RĂZBOI

Una dintre afirmaţiile făcute de Victor Ponta a fost că ne paşte un război, dar că are şi lucruri bune, pentru că dă de lucru la industria de apărare. Spun că niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul ei. România NU e ameninţată de un război. Este EXCLUS ca România să fie atacată.

În ceea ce priveşte o altă afirmaţie a lui Victor Ponta, „Să apărăm Moldova!”, vreau să informez pe toată lumea, din ţară şi din străinătate, că România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Asta pornind de la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru. Ce ar trebui să-l preocupe pe premier să ajute Republica Moldova este să să treacă de la vorbe la fapte. Trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

Aş mai face câteva consideraţii. Cred că s-a exagerat pe concentrarea Guvernului în campania electorală. Cred că trebuie acţiune imediată şi soluţii pentru oamenii care se află în zonele inundate. Răstitul la prefecţi nu rezolvă problema.

În timp ce era fluierat la Certeze, premierul a simţit nevoia să spună că are un mesaj de la mine pentru oamenii de acolo. Nu i-am spus lui Victor Ponta să transmită niciun mesaj pentru oamenii de acolo.

Îl asigur pe Victor Ponta că se vor găsi bărci şi jandarmi care să-l plimbe prin apă, dacă se va duce la inundaţii.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te adoarme instant. Te scapă de agitație și insomnie și poți să o faci acasă: „Miraculoasă”
Capital.ro
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Adolescent de 16 ani arestat preventiv la Cluj-Napoca pentru atacuri repetate cu obiect ascuțit
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!