”Suntem înaintea congresului, şi congresul ăsta să clarifice lucrurile în partid, nu să le încurce sau să le lase aşa cum sunt – să băltească. Primul punct e care îl introduc acum în ordinea de zi este legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul. Acest lucru are mai multe motive. În primul rând cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţe printr-un număr enorm de cereri de intervenţie la fiecare termene mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea. În al doilea rând avem mulţi consilieri care n-au nicio treabă cu politica PMP-ului, ca să nu spun că avem şi parlamentari care stau aşa să vadă ei cum basculează la fel cum au şi venit la noi, în preajma alegerilor”, a declarat Traian Băsescu la începutul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PMP.
El a mai spus că un alt motiv îl reprezintă ”situaţia contabilă a UNPR-ului, care este groaznică”.
“Ca atare, această fuziune începe să devină toxică pentru partid, şi eu o să vă propun să o ducem la congres, în vederea denunţării fuziunii. Nu mai spunem că situaţia contabilă a UNPR este groaznică şi dacă s-ar realiza fuziunea, dincolo de pretenţiile pe care le avem toată ziua de la diverşi domni care n-au inteles să se integreze în partid, mai preluăm şi nişte datorii uriaşe. Dar avem şi câţiva care, Dumnezeu să mă ierte, trebuie să-şi caute de drum, mai ales că unora le-am dat şi preşedinţii de organizaţii conform algoritmului şi-au făcut organizaţiile pulbere sau n-au făcut nimic”, a completat liderul PMP.
Fostul preşedinte Traian Băsescu anunţa, pe 13 iulie 2016, că un Congres de fuziune dintre PMP şi UNPR va avea loc atunci, iar progresiştii urmează să primească funcţii de conducere la nivel central, iar preşedintelr UNPR, Valeriu Steriu, va fi preşedinte executiv alături de Eugen Tomac, precizând că Gabriel Oprea nu va avea nicio funcţie şi ”va rămâne cu onoarea”.
”Azi am finalizat un proces de negociere care durează de două săptămâni, un proces de fuziune între Partidul Mişcarea Populară şi UNPR. Sunt destui parlamentari din UNPR care au plecat la PSD, nu ne deranjează pentru că opţiunea noastră este să facem o fuziune cu un partid în care cea mai mare parte a parlamentarilor nu au opţiune pentru PSD. Va fi o fuziune, miercuri, săptămâna viitoare se vor desfăşura congresele de fuziune”, a declarat Băsescu.
În luna octombrie 2016, fostul senator UNPR Marian Vasiliev a depus la Curtea de Apel o contestaţie privind fuziunea dintre PMP şi UNPR. Ulterior, pe data de 2 noiembrie 2016, peste 400 de membri din UMPR au decis contestarea fuziunii dintre cele două partide.