„Problema relației cu SUA nu este nici ambasadorul, nici ministrul de externe și nici lipsa unui împuternicit special pentru America”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook, comentând afirmațiile premierului Marcel Ciolacu, care a declarat săptămâna trecută că guvernul ia în considerare trimiterea unui trimis special la Washington.
„Problema relației României cu SUA este legată de anularea alegerilor. SUA nu au un favorit pentru aceste alegeri. Singura solicitare a Americii este ‘alegeri corecte’ și cu certitudine nu vor renunța la această exigență”, a subliniat Băsescu.
Acesta a criticat, de asemenea, poziția premierului și a altor oficiali guvernamentali, afirmând că declarațiile lor indică aplicarea unui „plan B” prin care responsabilitatea anulării scrutinului a fost mutată de la guvern spre alte instituții.
„Declarațiile premierului referitoare la renumărarea voturilor, încercarea de a transfera responsabilitatea deciziilor doar la Iohannis și afirmațiile unor politicieni premergătoare anulării alegerilor de către CCR nu mai lasă dubii că s-a aplicat un ‘plan B’. ‘Planul B’ a fost destinat să mute responsabilitatea anulării nejustificate a alegerilor de la guvern către alte instituții precum CCR, CSAT, servicii, Președinte”, a afirmat Băsescu.
El a punctat că, la trei luni de la decizie, nu există „nici o probă concretă care să justifice anularea alegerilor din Noiembrie” și că acest fapt ridică semne de întrebare nu doar asupra anulării scrutinului, ci și asupra legitimității organizării unor noi alegeri.
„Se pune astfel sub semnul întrebării atât anularea alegerilor din Noiembrie dar și legitimitatea organizării unui alt rând de alegeri. În aceste condiții există riscul ca unele state să ezite să recunoască rezultatul alegerilor. Pentru a preîmpâmpina acest risc, ar fi bine să se acționeze de pe acum”, a avertizat fostul președinte.
Băsescu a precizat că postarea sa pe Facebook reprezintă „un răspuns parțial” la întrebările primite de la unii dintre susținătorii săi și că nu dorește să se implice activ în dezbaterea publică.
„Prezenta postare evită orice abordare politică și deliberat nu formulează idei cu privire la soluții”, a menționat el.
Comentariile sale vin în contextul în care administrația președintelui Donald Trump a anunțat recent că suspendă includerea României în programul Visa Waiver, care ar fi permis cetățenilor români să călătorească în SUA fără viză.
De asemenea, decizia Curții Constituționale de a anula alegerile a fost criticată la nivel internațional. Pe 14 februarie, vicepreședintele SUA JD Vance a afirmat că aceasta s-a bazat pe „suspiciuni slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”.
Acesta a revenit cu noi critici pe acest subiect pe 20 februarie, într-un discurs susținut la CPAC, convenția conservatorilor americani.
„Eu cred că, știu că președintele Trump o face, prietenia se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă trimiți oameni la închisoare pentru că spun că ar trebui să închidem frontiera.
Nu ai valori comune dacă anulezi alegeri pentru că nu îți place rezultatul. Iar asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă te temi atât de mult de propriul popor încât îl reduci la tăcere”, a mai afirmat Vance.