Fiind întrebat cum au tratat ceilalţi membri ai Consiliului European declaraţia prin care Parlamentul i-a cerut demisia ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: „Doamnă, lumea râde. Lumea râde. Ce nu ţin cont ei, este că eu îi cunosc pe oamenii ăştia de 10 ani, au încredere în mine şi sunt considerat artizanul independenţei justiţiei în România”.
Preşedintele susţine că declaraţia Parlamentului nu a fost luată în serios din moment ce se antepronunţă asupra unui caz aflat în cercetarea justiţiei. „Când au înţeles că sunt aceleaşi partide de la suspendare, lucrurile au devenit clare pentru toţi”, a mai spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a adăugat că a discutat acest lucru cu popularii europeni care „ştiau deja” despre declaraţia Parlamentului. „La PPE. (n.r. am discutat). Şi ştiau deja că sunt aceleaşi partide. Şi au înţeles şi obiectivul. Nu aş fi abordat această problemă dacă documentul – declaraţia Parlamentului – nu era trimis la extern. Deci, am abordat-o pentru că a venit de pe extern. Însă, trebuie să ţii cont şi de prestigiul pe care îl are eventual un politician când vrei să muţi politica internă în exterior”, a afirmat preşedintele Băsescu.
Întrebat dacă i s-au cerut clarificări în acest sens, Băsescu a spus: „Nu, s-a râs direct”.
Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, în şedinţă comună, cu 344 de voturi „pentru” şi 17 abţineri, Declaraţia prin care solicită DEMISIA preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial. Parlamentarii au votat varianta propusă de preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, cea a PNL fiind respinsă de conducerea celor două Camere. Reprezentanţii PDL şi PMP nu au participat la vot, în timp ce UDMR a decis ca fiecare parlamentar al Uniunii să voteze aşa cum doreşte.
344 de parlamentari au votat în favoarea Declaraţiei, iar 17 s-au abţinut. Nu a existat nici un vot „împotrivă”. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.
Valeriu Zgonea (PSD) a spus, în faţa parlamentarilor, că, după momentul 2009, preşedintele Traian Băsescu a continuat să ignore Parlamentul. „A vorbit şi a decis în numele său”, a arătat Zgonea. „Nu cred că preşedintele îşi va da demisia”, a completat Zgonea, explicând însă că nu este posibil ca şeful unui stat european să aibă probleme de corupţie în rândul familiei sale. „Poate este timpul să se retragă din funcţie cu onoare şi demnitate, recunoscând şi privind în oglindă dimineaţă că presiunea opipniei publice este atât de mare încât trebuie să te retragi din funcţia pe care nu o meriţi şi de care ai abuzat timp de 10 ani de zile”, a mai spus Zgonea
Ludovic Orban (PNL) l-a acuzat, de la microfonul Parlamentului, pe Traian Băsescu pentru controlul asupra justiţiei şi serviciilor şi a condamnat „modul acestuia de a conduce România zăngănind cătuşele la urechile adversarilor politici”. Orban a acuzat însă PSD că vrea să scape de Traian Băsescu pentru a continua „furăciunile”, în timp ce PNL consideră că Traian Băsescu nu mai poate sta la Cotroceni pentru că nu mai are nici o legitimitate să ocupe această funcţie publică. „Este o mare diferenţă între PNL şi PSD: noi ne dorim ca Traian Băsescu să plece , în timp ce voi nu vă doriţi acest lucru. Dacă vă doreaţi, iniţiaţi procedura de demitere şi nu o declaraţie poliţie”, a spus Orban.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în plen, că votul de astăzi poate fi considerat „un test” faţă „flagelul care a cuprins familia preşedintelui României”. „Acest scandal fără precedent a fost generat de complicitatea preşedintelui României prin inacţiune care, conform spuselor sale, a avut cunoştinţă de activităţile ilegale în care era implicat fratele său de mai mult de 1 an. (…) Traian Băsescu nu are nici o scuză că prestigiul Preşedinţiei a fost afectat şi trebuie să îşi dea demisia”.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să-şi asume de îndată demisia din funcţia de Preşedinte al României”, se arată în declaraţie.