„Comisia de la Veneția recomandă să nu se folosească abuzul în serviciu și spune negru pe alb, pentru că incriminările de abuz în serviciu de foarte multe ori sunt influențate politic. (…) Pentru a acuza pe cineva de abuz în serviciu, trebuie stabilit un prag înalt. Și aici aveți explicația și de ce Tudorel Toader nu vrea să pună prag, pentru că pe urmă Comisia de la Veneția explică ce înseamnă prag înalt. (…) Nu un prag valoric”, a declarat Traian Băsescu.
Traian Băsescu spune că abuzul în serviciu este atunci când se încalcă, spre exemplu, drepturile fundamentale ale românilor, prevăzute în Constituție.
„Abuzul în serviciu este facil când vorbești despre el de bani. Aici este clar că este o abordare greșită cu prag de bani, este prag de faptă, asta cere Comisia de la Veneția, să fie un prag înalt la abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, România are un capitol 2 în Constituție, drepturi fundamentale ale românilor, sunt vreo 40 de articole: dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la vot, dreptul la intimitate etc. Când mi le-ai încălcat pe astea, ești în abuz în serviciu. Deci, asta e interpretarea mea și pe care o voi susține”, a mai spus fostul președinte al României.
CCR: Legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric în cazul abuzului în serviciu
Liderul PMP a afirmat că este de acord cu opinia judecătoarei Livia Stanciu, care a declarat miercuri că CCR se substituie Parlamentului și reconfigurează reglementarea infracțiunii de abuz în serviciu.
CCR consideră că dispozițiile penale în vigoare cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu „sunt formulate în sens larg și în termeni vagi”, potrivit motivării deciziei prin care a fost soluționată excepția de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea.