Întrebat la Adevărul Live cum i s-au părut discuţiile între Viotrel Hrebenciuc şi Dan Şova, Traian Băsescu a răspuns. „E penibil, ce să spui mai mult de atât? Să vedem dacă se încadrează în trafic de influenţă, dar o astfel de discuţie arată cât de jos este nivelul clasei politice.”
„Sunt şi eu de atâta amar de vreme în politică, dar nu am întâlnit aşa ceva: dă-mi o lege ca să te susţin! Probabil că lucrurile s-au depreciat în partide de când am plecat eu, în 2004. Chiar dacă PDL nu a fost partid de sfinţi, nu cred că relaţiile în PDL erau la un nivel atât de jos”, a adăugat preşedintele.
Traian Băsescu a mai spus că nu îşi aminteşte să fie negociat vreodată cu Viorel Hrebenciuc: ” În 2009, să vă spună martorii, Boc, Blaga, i-am trimis la liberali. Am spus: mergeţi şi discutaţi cu Tăriceanu Tăriceanu a spus că merg, dacă primesc funcţia de prim-ministru. Tocmai trecusem prin experienţa cu Tăriceanu premier, vârf de lance al suspendării.Au pus condiţia asta şi nu au avut nicio flexibilitate şi atunci a doua variantă a fost PSD. M-am amăgit: nu vor liberalii, tot răul spre bine! Lasă, mergem cu PSD!”
Viorel Hrebenciuc, la DNA Braşov. Fostul deputat PSD poate fi REŢINUT: Sunt pregătit. Nu mi-e frică
Întrebat dacă Hrebenciuc este eminenţa cenuşie, şeful statului a spus că acesta „are o capacitate de negociere formidabilă din câte ştiu, e omul care poate aranja voturile la moţiuni de cenzură, introduce amendamente în legi, e omul care are cel mai bun dialog cu UDMR”.
În ceea ce priveşte dosarul retrocedărilor de păduri, Băsescu a arătat că nu ştie dacă acesta îi afectează şansele lui Victor Ponta în cursa prezidenţială.
„Dar se dovedeşte că principiul aplicat de noi, restitutio in integrum, aproape unic în fostele state comuniste, s-a mers pe această idee, am vrut să demonstrăm ce-om fi vrut să demonstrăm, dar acest caz în care este implicat Adam, Hrebenciuc, Ilie Sârbu, este un caz care trebuie să ne spună: Stop joc! Trebuie dat ceasul înapoi şi verificate marile restituiri. Eu nu spun să nu se reia procesul, dar trebuie verificate marile restituiri, cât de legale au fost. Am primit multe, sute, mii de reclamaţii de la foşti proprietari. Ar trebui poate un an, chiar doi să verificăm restituirile la păduri şi terenuri agricole.
Aş relua procesul după ce ceea ce aş constata că a fost ilegal restituit ar fi readus în proprietatea statului. Dacă eu, stat român, am ceva de restituit, vreau să restitui celui îndreptăţit. Mi se pare prioritate zero restituirea de păduri şi de terenuri agricole. După ce se constată nereguli trebuie continuat procesul de pe o bază corectă. Cred că dacă ne-am potrivi la solicitările şi revendicările care sunt, ar trebui să fie România de două ori ca suprafaţă pentru a face restitutio in integrum pe toate solicitările. Vom constata că trebuie să dăm şi cămaşa de pe noi.
Procesul ar fi fost mult mai simplu dacă se aplica după documentele vremii. Au fost decretele de naţionalizare. Nu aş spune că, neapărat, Parlamentele care au modificat Legea restituirii au fost de rea-credinţă. De rea-credinţă e tendinţa de a modifica Codul Silvic. E un atentat la condiţiile de mediu, la bogăţia ţării. Nu aş spune că se încadrează în atentat la siguranţa naţională, cât timp el nu generează o prăbuşire a statului, o pierdere de teritorii. Sunt pierderi de avuţii, ar trebui tratate de instituţiile statului. CSAT poate constata ceva ce nu se poate opune legilor în vigoare. Noi trebuie să umblăm la legi. Jocul a fost aici, pe restituirea prin cumpărare de drepturi litigioase”, a conchis Băsescu.