„Domnilor miniştri ai Sănătăţii: nu vă faceți că nu știați din 2008”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Fostul şef al statului citează din Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România din 2008. „Asistenţa medicală spitalicească din România nu se bazează pe ghiduri sau protocoale, iar furnizarea serviciilor şi rezultatele obţinute nu sunt evaluate şi monitorizate corespunzător, activitatea spitalelor nefiind decât sporadic supusă auditului şi evaluării clinice. În aceste condiţii, infecţiile nosocomiale revin periodic, cu consecinţe ce merg până la decesul pacienţilor şi în special al celor mai sensibili, nou-născuţii şi vârstnicii. O altă metodă de îmbunătăţire a calităţii larg utilizată pe plan internaţional, acreditarea spitalelor nu este pusă în practică în ciuda prevederilor legale atât din 2006, dar şi din 1999”, completează fostul preşedinte.
Trei dintre cei şase răniţi în incendiul din Colectiv, care au murit la Spitalul de Arşi, şi-au pierdut viaţa din cauza bacteriilor şi infecţiilor intraspitaliceşti, a declarat joi şeful secţiei ATI, Adrian Stănculea.
„Intotdeauna intr-o sectie ATI exista contaminare bacteriana si infectie. A doua etapa a pacientului mare ars este etapa infectioasa. Dacă în România exista un centru de arşi în care fiecare pacient avea propriul salon, asistenta, management, probabil rata de infectie era ceva mai mica. Asta nu inseamnă ca in marele spitale din lume nu se intampla asta. Infecţiile sunt raportate, nu am ascuns nimic”, a spus şi Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi din Bucureşti.
Citeşte mai mult: COLECTIV. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi confirmă: „Trei pacienţi au murit din cauza infecţiilor din spital”
Reacțiile medicilor de la Spitalul de Arşi vin după dezvăluirile publicate de jurnalistul Cătălin Tolontan. Un medic de la acelaşi spital a dezvăluit că unii dintre răniți au murit din cauza infecțiilor intraspitaliceşti, deoarece în spitalele românești nu există camere sterilizate în care fiecare pacient să fie tratat corespunzător. Singura unitate specială de arși care ar îndeplini aceste condiții, cea de la spitalul Floreasca, a fost inaugurată anul acesta, dar nu a fost deschisă.