Traian Băsescu are un verdict în lupta pentru Primăria București, fiind convins că ideea unui candidat independent nu este una viabilă. „Nici nu văd, nici nu cred (n.r.: ipoteza unui independent susținut de coaliție). Cum și teoria asta, căutăm ba pe unul, ba pe altul din business să-l facem primar al Capitalei. În primul rând, primarul Capitalei este un om de o dimensiune politică uriașă. Or nu poți să pui un om de business să substituie un om politic”, declară Trăian Băsescu într-un interviu pentru Euronews România.
„În momentul de față, nu se mai alege, se negociază primari, premieri, președinte, poate. Deci mi-este foarte greu să am o evaluare asupra viitorului președinte, dacă va fi de dreapta sau de stânga. Cert e că aceste devansări vor crea și tulburare politică. Imaginați-vă că pe 9 iunie au loc alegeri locale, iar primarii și consilierii în funcție mai au mandat până în octombrie. Deci patru luni și jumătate în care o să avem primar ales și primar în funcție, o să avem consiliu ales și consiliu în funcție. O să fie puțină zăpăceală care o să aibă efecte și asupra configurației politice a întregului ansamblu politic, parlament, președinție și chiar administrație locală, a spus Traian Băsescu la euronews.
„O să vă dau un exemplu, apropo de traseism. Eu fac parte din grupul PPE, cel mai mare partid și cel mai mare grup parlamentar în Parlamentul European. Nu trece săptămână să nu primim în grup dezertori de la alte partide. Deci se poartă peste tot în Europa. Dacă până și PPE racolează cu veselie tot soiul de transfugi care își caută o umbrelă pentru vreme rea, nu mai avem a ne mira la noi.
Nici nu văd, nici nu cred (n.r.: ipoteza unui independent susținut de coaliție). Cum și teoria asta, căutăm ba pe unul, ba pe altul din business să-l facem primar al Capitalei. În primul rând, primarul Capitalei este un om de o dimensiune politică uriașă. Or nu poți să pui un om de business să substituie un om politic. Cred că se vor dumiri și ei că nu merge cu oameni veniți din afaceri, care nu știu mecanismele politice și nici măcar nu știu să utilizeze instrumentele politice în slujba realizării obiectivele mandatului lor. Deci nu cred în poveștile cu independenții.”
Traian Băsescu: „Trebuie să fii ridicol să spui că ‘noi căutăm acum unul care vinde televizoare”
Fostul șef al statului a amintit de mandatul său și de luptele sale cu Mircea Geoană. Băsescu e convins că, pentru o victorie la Primăria București, este necesar să se meargă pe mâna unui candidat consacrat și nu independent. „Sigur că au șanse (n.r.: Nicușor Dan și Gabriela Firea). Eu am câștigat din primul tur al doilea mandat la Primăria Capitalei. Lumea uită că eu l-am bătut de două ori pe Geoană, nu o singură dată. L-am mai bătut și la Primăria Capitalei în 2004. Și atunci, din primul tur, nu am stat să mă încurc cu el în turul 2. Astăzi, foarte mulți focusează disputele sau competiția politică între mine și Geoană numai la turul 2 de la prezidențialele din 2009. Și mai au și tupeul să spună că a fost furat Geoană, uitând că toate trusturile media ale lui Voiculescu, Vântu, Patriciu erau aliate împotriva mea și toate partidele partidele politice. Deci în secțiile de votare nu aveam decât adversari, un singur reprezentant era al PDL-ului. Deci spune că nu merge treaba cu candidații independenți…trebuiesc oameni politici care să-și asume responsabilități politice pentru comunitatea pe care urmează să o conducă după câștigarea alegerilor.
Iar dacă mă întrebați cine e ce mai bun candidat, trebuie să fii ridicol ca politician, când ai un politician cu 36%, pe Nicușor, și altul cu 32%, pe Firea, să spui că ‘noi căutăm acum unul care vinde televizoare. Ba nu, căutăm unul care face mobilă.’ E ridicol. Pur și simplu, cel puțin în cazul lui Firea, pe care n-o iubesc, dar nici nu pot să nu observ că se tem de ea, pentru că, odată câștigată Primăria Capitalei, poți să emiți pretenții să candidezi la președinția României. Ceea ce eu am făcut, dacă vă aduceți aminte, în 2004, după ce am câștigat al doilea mandat de primar general, avându-l în finală pe Geoană, am candidat la prezidențiale și l-am bătut pe Năstase în alegeri, nu altfel.
Deci, Primăria Capitalei trebuie alocată – scuzați-mi expresia ‘alocată’ – unor oameni politici și nu unor oameni de afaceri, pentru că responsabilitatea pentru comunitatea care înseamnă cetățenii Bucureștiului este una politică și nu una tehnică.
Iar din punct de vedere al alegerilor, concluzia mea este că mi se pare ridicolă căutarea de tehnicieni sau de independenți. Ce e aia? Păi, desființați partidele politice sau competiția politică? Stabilesc ei într-un birou ce tehnician va fi președintele României, ce independent va fi președintele României și ce independent va fi primarul Capitalei? E ridicolă abordarea și desființează sau afectează chiar ideea de alegeri. Deci, n-avem nevoie să alegem politicieni și alegem tehnicieni. Arătați-mi tehnician care a reușit în politică.”
Klaus Iohannis, prima întâlnire la nivel înalt după ce s-a anunţat candidatura la şefia NATO
Traian Băsescu, despre vila renovată în secret de RA-APPS cu bani publici: „Eu nu cred în implicarea președintelui”
Traian Băsescu a vorbit la Euronews şi despre vila care i s-ar pregăti lui Iohannis după terminarea mandatului. Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat ar investi în mod netransparent bani publici, șapte milioane de euro, în renovarea unei clădiri din București, care ar urma să devină „reședință pentru o singură familie”, spune publicația de investigații, sugerând că ar putea fi vorba despre un înalt demnitar.
Poate construirea unei vile noi ar fi fost „mult mai ieftină” decât reamenajarea vechiului sediu PNL, a comentat, la Euronews România, fostul șef de stat. „Marea problemă este că nu cred în implicarea președintelui. Cei de la RA-APPS și Guvernul au o lege, în care spune că, la terminarea mandatului, trebuie să-i asigure președintelui o reședință oficială, care să aibă și spații de birouri. RA-APPS-ul și Guvernul s-au apucat să pregătească vila asta. Acum, cât o costa, nu știu! Poate, dacă reamenajarea sediului liberalilor costă șapte milioane, poate cu două milioane construiau unul nou și era mult mai ieftin și mai bine. Da, în rest, n-am ce să comentez despre eveniment. Nu mă pricep la prețuri de renovare”.
Traian Băsescu despre alegerile prezidenţiale şi postul vizat de Iohannis la NATO: „Omul ăsta a torpilat România. Pur și simplu, Rutte e un dușman al României”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a explicat care sunt mizele comasării alegerilor și devansării celor prezidențiale. În direct la Euronews România, fostul șef al statului a declarat că este convins că președintele Iohannis are cel mai mult de câștigat din faptul că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie.
Referitor la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, fostul șef de stat este de părere că ”acest aranjament este făcut în primul rând în favoarea partidelor”.
ÎPS Teodosie aruncă bomba despre femeile divorțate! ”Dacă a vrut ea, cel necăsătorit, dacă se căsătorește cu ea, săvârşeşte adulter”
„Singurii care par a câștiga ceva sunt liberalii, pentru că ei încă au un portofoliu consistent de primari, primari care provin, majoritatea, din fostul PDL și aceștia au toate șansele să-și mențină mandatul și pentru alegerile următoare, fie că ne referim la primarul de la Cluj, de la Arad sau din alte orașe mari. Aici e problema (n.r.: cetățenii ce au de câștigat?). Trebuie să recunoaștem că acest aranjament este făcut, în primul rând, în favoarea partidelor. Fie că vorbim de comasarea alegerilor sau în favoarea unei persoane, fie că vorbim de devansarea alegerilor prezidențiale. Deci vorbim de niște acțiuni care sunt, în primul rând, în favoarea partidelor și a politicului și abia apoi în favoarea electoratului. Trebuie să recunoaștem că nu este o încălcare grosieră a democrației, cetățenii vor avea posibilitatea să se manifeste electoral, a spus Traian Băsescu.
Fostul președinte este de părere că devansarea alegerilor îl avantajează pe Klaus Iohannis, în vederea unei funcții la nivel european. ”Dacă ne referim la devansarea prezidențialelor, este vorba de interesul strict al președintelui Iohannis de a prinde o funcție undeva la nivel european, pentru că, după alegerile europarlamentare, încep discuțiile pe cele patru funcții: președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European, înaltul reprezentant pentru politică externă și președintele Parlamentului.
Probabil că domnul Iohannis, vizând și una dintre aceste funcții sau și funcția de secretar general NATO, și-a făcut socoteala să poată fi degrevat de obligații naționale. Adică să nu fie în situația în care, în cazul în care poate obține una dintre aceste cinci funcții, să trebuiască să demisioneze din funcția de președinte al României fără să aibă un înlocuitor legitim. Și în interesul domniei sale a fost să vină cu alegerile prezidențiale în septembrie. Vă spun din experiență că, din toate aceste cinci funcții, una singură este o funcție de putere majoră, cea de președinte al Comisiei Europene.
În rest, președinte al Consiliului European e o funcție onorifică. O dată la trei luni se întâlnește Consiliul, dar președintele Consiliului nu are la dispoziție fonduri, nu poate face politici, el este un organizator al întâlnirilor șefilor de stat și de guvern la fiecare trei luni. Altă funcție nesemnificativă, în mod real, este cea de înalt reprezentant pentru politică externă. Arătați-mi măcar o singură țară din UE a cărei politică externă este corelată cu înaltul reprezentant pentru politică externă. Cred că nu îl sună nimeni pe domnul Borrell decât când face el declarații de politică externă în numele Uniunii, dar nu în numele fiecărui stat în parte. Și putem continua cu exemplificarea.”
Traian Băsescu: „Stoltenberg e la sfârșit de mandat. Dacă vreți să fiu foarte sincer, Iohannis a făcut bine că a făcut publică și candidatura României (n.r.: candidatura la șefia NATO) și cred că România are un temei foarte mare să spună nu premierului olandez.
Omul ăsta, prin toate acțiunile lui, a torpilat România. Pur și simplu, Rutte este un dușman al României și România ar trebui să fie foarte categorică în ceea ce-l privește pe acest olandez căruia nu i-a păsat, 12 ani , de intrarea României în Schengen și întotdeauna arunca un nu arogant. Deci cred că România ar trebui să notifice foarte clar opoziția față de Rutte.”