„Când era o condamnare sau o hotărâre judecătorească de arestare, oriunde se afla, nu aveam linişte, chemam serviciile: Veniţi aici, este o hotărâre judecătorească, nu se poate să fim un stat slab, să ne plece ăsta cum vrea el. (…) Este şi asta o abordare a domnului preşedinte Iohannis, nu este treaba preşedinţilor. Eu consideram că întotdeauna când nu se putea pune în aplicare o decizie judecătorească că statul român este umilit şi că trebuie să mişc lucrurile să arătăm că suntem stat, nu umbrelă, nu clucă de coceni”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după întâlnirea cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, că nu este problema şefilor de stat să discute situaţia unui fugar, precum Sebastian Ghiţă, dar a abordat şi acest subiect.
Traian Băsescu a spus că Sebastian Ghiţă se va întoarce în România după ce „se sting toate dosarele”.
Fostul preşedinte a precizat că dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis subiectul Sebastian Ghiţă ar fi fost pe agenda discuţiilor pe care acesta le-a avut cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la Palatul Cotroceni,
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a avut, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pe agenda discuţiilor fiind cooperarea bilaterală dintre cele două state, dar şi modalităţile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la UE.
Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, că nu este problema şefilor de stat să discute situaţia unui fugar, precum Sebastian Ghiţă, dar totuşi a ridicat această problemă ştiind că presa va fi interesată. Preşedintele sârb susţine că nu are detalii.
„Nu am discutat (n.r.: despre cazul Sebastian Ghiţă), dar l-am întrebat auzind că sunteţi interesaţi, şi mi-a spus ca nu ştie. Nu e treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care care fug de justiţia românească”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
La rândul său, Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei, a spus că l-a întrebat pe ministrul Justiţiei din ţara sa şi aşteaptă un răspuns.” Nu am prea multe date în acest sens, dar organizaţiile juridice se ocupă de această chestiune. Când preşedintele m-a întrebat, am întrebat şi eu ministrul Justiţiei din Serbia şi vom primi în cursul zilei de azi un răspuns”, a declarat Aleksandar Vučić.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, la finalul lunii decembrie, că se va deplasa în Serbia şi va discuta cu omologul său sârb despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă, precizând însă că nu poate fi vorba în niciun fel de o grăbire a anchetei.
Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017, în timp ce se plimba pe o stradă, împreună cu fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.
În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.