„În 2004 toata justiţia era sub controlul politicului. V-am lasat o justiţie necontrolata politic, dar care face si abuzuri. Obligatia unui presedinte este sa izolele justitia de lupta politica. Ca in justitie se fac abuzuri este indiscutabil, dar acei procurori sau judecatori vor trebuie sa raspunda. Solutia nu e cea ceruta de Ponta, Dragnea sau Tariceanu. Trebuie sa avem o lege a raspunderii magistratului”, a subliniat Băsescu la România TV.
Fostul preşedinte a amintit că la partidul cu sediul în Kiseleff se stabilea dacă se dau drumul anumitor dosare. La terminarea mandatului am lăsat o justiţie în care nu mai se decidea de la partid cine e arestat.
„Cand am venit la Cotroceni directorul SRI circula cu masina de la Vîntu. Am pus ofiteri tineri in locul fostilor generali din securitate. Nu puteti sa imi spuneti ca e acelasi sistem. Poate abuzurile se datorează unei boli, care este boala puterii cand stai prea mult pe functie. Ma refer la un sistem caruia i-am adus oameni tineri si pe care din cand in cand l-am putut face sa lucreze in interesul statului. Politicienii nu pot face parte din sistem. Toate statele au un sistem. Este osatura care se numeste sistemul statului, care este formata din generali de informaţii, din MAI, procurori, judecători, profesori universitari, funcţionari veşnici în ministere. Daca vreti în Romania o sinteza a sistemului va rog sa luati poza de la Academia Nationala de Stiintele Securitatii, cu domnu Maior in mijloc, oprea, coldea în stanga”.
„Existenta unui sistem e parte a democratiei. Eu m-am schimbat si sistemul a rams, Iliescu si-a terminat mandatul, ia sistemul a ramas. Oamenii politici nu sunt parte a sistemului”.
În 10 ani nu am controlat vreun serviciu de informaţii
„În 10 ani niciodata nu am controlat vreun serviciu de informaţii, pentru ca nu am voie. Presedintele nu controleaza activitatea operativa a serviciilor de informatii. Eu am plecat, a venit Iohannis, iar sistemul a ramas acolo. Daca sti ce vrei sa ceri, el va lucra in interesul national, insa in acelasi timp va lucra si pentru propriile interese si avantaje.”
„În 2006, după aproximativ 2 ani de lucru într-o echipa speciala a CSAT am trimis la Parlament noile legi ale sigurantei nationale. Le-am trimis în 2006 cu buna intelegere a servicilor. Cele doua servicii erau demilitarizate cu misiuni specifice anului 2006 dupa ce am intrat in NATO. Comisiile din Parlament au bagat proiectele sub masa si nu le-au scos nici pana acum. Eu am gasit un serviciu de informatii condus de Timofte in care sefii judeteni se stabileau la partid.”
„Am urmărit cu atenție emisiunea din această seară, în mod special referirile la serviciile secrete. Aș vrea să vă întreb, domnule președinte, nu cumva șefii servciilor de informații, adjuncții serviciilor sunt numiți de președinte? Nu cumva acești oameni au o datorie față de țară, dar răspund și în fața președintelui, pentru că ne tot vorbiți despre Sistem, într-o încercare de a bulversa populația”, a intervenit deputatul Sebastian Ghiţă la emisiunea moderată de Corina Dragotescu, care l-a avut invitat pe fostul preşedinte Băsescu.
Băsescu: Dumneavoastră ați fost la dispoziția Sistemului, domnule Ghiță.
Ghiță: Ca orice cetățean, domnule președinte. Dar întrebarea mea este: nu cumva prin acest mecanism de numiri președintele este, de fapt, cel care controlează Sistemul.
Băsescu: Dumneavoastră sunteți în Comisia SRI, deci ar trebui să știți legea de funcționare a SRI. Aș vrea pentru că vreți să dați impresia că dormeam în pat cu serviciile de informații.
Ghiță: Vreau să spun că astăzi președintele doarme cu serviciile în pat.
Băsescu: Eu măcar am avut un prim an în care i-am chemat pe șefii serviciilor de informații și le-am spus: băieți, în secretariat este o foaie albă, să nu o lăsați goală și la ieșire (…) Eu am avut o idee, cred eu bună, am numit șefi de servicii de la partidele din opoziție și eu am lucrat cu ei, dar să nu credeți cumva că vreodată m-am gândit că un om care a crescut în PSD se prăpădește de loialitate față de președinte. Este adevărat că adjuncții se numesc prin decret de președinte, dar se schimbă doar la propunerea șefilor din servicii.
Ghiță: Trebuie să le spunem deschis românilor și să explicăm că președintele are cea mai mare legătură și control asupra serviciilor secrete.
Băsescu:Președintele are legături strânse, dar niciodată președintele nu poate să controleze. Vreau să vă spun un lucru: serviciile secrete sunt cele mai importante depozite de informații despre oamenii importanți, dar atunci când unii șefi ai acestor servicii încep să folosească selectiv aceste informații, atunci se produc derapajele.
Ghiţă: În SUA, FBI nu arestează membrii comisiei.
Băsescu – sunt cel mai bun premier pe care poate să-l dea clasa politică
„Dacă Iohannis vrea să distrugă Romania trebuie sa-l mai lase pe Cioloş premier. Vă spun cu cine nu vom face sigur, nu facem alianță cu PSD (…) Păi dacă nu fac cu PSD, așa, câine, câinește mă uit spre PNL/USR, chiar dacă doamna Gorghiu a spus că nu face alianță cu PMP. Nu v-am spus că vom sprijini PNL, dar dacă va fi să sprijinim PNL o vom face cu condiții, printre care și propunerea unui premier capabil (…) Eu sunt cel mai capabil premier”, a punctat Traian Băsescu.
Întrebat dacă ar fi tentat de funcția de președinte al Senatului, Traian Băsescu a spus că nu este interesat de funcții decorative, el țintind funcția de prim ministru. ”Nu mă tentează funcții decorative. Eu vă spun cu toată sinceritatea: aș fi cel mai bun prim-ministru pe care poate să îl dea clasa politică”, a mai precizat Băsescu.