„N-o să-l critic pe preşedintele Iohannis că se implică în campanie, pentru că şi eu am făcut-o. Aş fi demagog… Şi eu am susţinut într-un fel sau altul candidaţi ai PD-ului, ai PDL-ului când am fost preşedinte.
Singura remarcă pe care aş face-o: e cam nepotrivit să te plimbi cu un mort după tine, dacă Buşoi va fi candidatul„, a spus Traian Băsescu, râzând.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, vizită alături de Cristian Buşoi, posibil candidat PNL la Primăria Capitalei
Preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit, marţi, de Cristian Buşoi, posibil candidat al PNL la Primăria Capitalei, în timpul unei vizite efectuate la două obiective de patrimoniu arhitectural, aflate în zona Filaret – Rahova. Gestul şefului statului de a se afişa cu Buşoi la un eveniment are loc înainte cu trei zile înainte ca PNL să-şi anunţe oficial candidatul la Primăria Capitalei.
Alegerea primarilor în două tururi
Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că MP protestează faţă de nerespectare de către Guvernul Cioloş a programului de guvernare asumat, care prevedea iniţial alegerea primarilor în două tururi, afirmând că PNL şi PSD fac demonstraţia demagogiei lor dacă acceptă actualul cadru electoral.
„Mişcarea Populară protestează pentru nerespectarea angajamentului din programul de guvernare cu care s-a instalat Guvernul Cioloş. În acest program figura alegerea primarilor în două tururi„, a declarat Băsescu.
Băsescu a afirmat că partidele care spun că se înnoiesc, PNL şi PSD, nu fac decât demonstraţia că declaraţiile lor sunt demagogice şi a adăugat că actualul sistem electoral nu face decât să fixeze sau să dea cele mai mari şanse primarilor în funcţie, fie că sunt ai PSD sau ai PNL.
„Altfel, ei demonstrează că nu au niciun fel de rezerve faţă de actualii primari, indiferent că sunt la al doilea, la al treilea, la al patrulea sau la al cincilea mandat, chiar dacă unii dintre aceştia vin de dinainte de revoluţia din decembrie 1989„, a spus Traian Băsescu.
Premierul Cioloş a motivat renunţarea la modificarea legislaţiei electorale prin faptul că, în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a ajuns la concluzia că nu există susţinere pentru aceasta.
Un proiect de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, primă cameră sesizată.
Pe de altă parte, legea privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost iniţiată de PDL şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu în iunie 2011. La acea vreme, USL a susţinut că nu agreează proiectul de lege, chiar dacă o parte din lideri au afirmat că schimbarea legislaţiei electorale ar avantaja inclusiv USL.
Alegerile locale din iunie 2012 au avut loc în baza legii promulgate de preşedintele de atunci Traian Băsescu, astfel încât candidaţii pentru primării care au obţinut cel mai mare număr de voturi au fost declaraţi câştigători din primul tur al scrutinului.
Comisia de cod electoral care a modificat legislaţia în 2015 a păstrat aceeaşi formulă a legii, cu un singur tur de scrutin pentru primari. La fel ca în 2012, voci din societatea civilă au contestat actul normativ argumentând că un astfel de scrutin pune sub semnul întrebării legitimitatea primarilor aleşi, îi avantajează pe cei în funcţii şi dă şanse minime candidaţilor independenţi.