„Este în limite constituţionale Iohannis, dar şi joacă. Le-a dat un semnal tuturor partidelor. Majoritatea se demonstrează prin vot în Parlament, nu prin declaraţii la consultări. Iohannis nu va crede nimic pe cuvânt, la fel am făcut şi eu. Guvernele trec sau nu în Parlament. E dreptul preşedintelui de a verifica majorităţile la vot în Parlament. Responsabilitatea formării majorităţii este a premierului desemnat”, a spus Băsescu la România TV.
Actualul senator crede că Iohannis are puteri mari în această situaţie.
„Decizia la nominalizare este la preşedinte, care din discuţiile cu partidele poate trage o concluzie sau alta, sau poate trage concluzia că nu sunt concludente discuţiile din punct de vedere al majorităţii, apoi îşi asumă desemnarea unui premier, care are 10 zile să prezinte Parlamentului un program, care să fie supus votului în plen. Cu ocazia votului va afla preşedintele şi ţara dacă acel premier a reuşit să facă o majoritate sau nu. Prim-ministrul desemnat care nu reuşeşte pleacă acasă, se reiau consultările, face a doua desemnare şi de regulă a doua sigur trece”.
Varianta alegerilor anticipate cade din start. În România nu se pot declanşa alegeri anticipate, am stat 10 ani la Cotroceni şi de 2 ori am vrut eu să le declanşez şi n-am reuşit. Am desemnat 3 premieri, după ce a căzut Guvernul Boc, am desemnat un premier, a fost respins, l-am desemnat şi pe al doilea şi nu s-a ajuns la anticipate, pentru că Parlamentul nu s-a întrunit să-l voteze”
Un preşedinte într-o astfel de situaţie poate foarte multe, m-aş abţine să fac pronosticuri cu privire la ce gândeşte şi ce crede preşedintele Iohannis, sunt convins că obiectivul dânsului va fi să dea prioritate interesului naţional.
Suntem invitaţi la consultări luni la ora 17.30, luni la ora 14 se întâlnesc grupurile parlamentare, vom face o analiză şi vom lua o decizie. Ar trebui să fim decenţi toţi şi să dăm preşedintelui posibilitatea să ia cea mai bună decizie. Voi avea o declaraţie după ce ieşim de la consultări.