Decizia CCR prin care referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu era invalidat a fost publicată în Monitorul Oficial, la trei ore după citirea documentului în plenul reunit al Parlamentului. Întoarcerea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României vine după şase săptămâni în care acesta a fost declarat preşedinte suspendat, perioadă în care interimatul a fost asigurat de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
De altfel, revenirea lui Băsescu la Palatul Cotroceni era aşteptată chiar luni seara, în aceeaşi zi cu citirea deciziei CCR în faţa Parlamentului.
Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului din 29 iulie a fost oficializată, luni, în plenul Parlamentului odată cu citirea în faţa senatorilor şi deputaţilor. Consemnarea revenirii lui Traian Băsescu la Cotroceni a venit după mai bine de două ore de tensiuni în rândul USL. Primii care au cerut boicotarea şedinţei au fost liberalii, parlamentarii PNL fiind şi cei dintâi care au părăsit sala după reluarea plenului. Senatorul liberal Ioan Ghişe a propus în faţa celor două Camere reunite ca Parlamentul să ia o pauză de două zile, astfel încât judecătorii CCR să-şi poată reconsidera hotărârea.
Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.
Potrivit comunicatului dat publicităţii de CCR, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.
Totodată, CCR a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.