Băsescu: Majoritatea USL continuă lovitura de stat începută în vară, modificarea Codului Penal e o altă metodă

Preşedintele României, Traian Băsescu, a criticat dur coaliţia de la putere pe care a acuzat-o că, prin modificările la Codul Penal operate marţi în Camera Deputaţilor, atacă dur statul de drept şi capacitatea justiţiei de a lupta împotriva corupţiei. Acesta este motivul pentru care va retrimite legea la Parlament pentru reexaminare.
Filip Stan
10 dec. 2013, 15:19
Băsescu: Majoritatea USL continuă lovitura de stat începută în vară, modificarea Codului Penal e o altă metodă

Preşedintele a arătat modificările au fost introduse pe furiş pe ordinea de zi a Camerei, fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, lucru considerat drept „inacceptabil”.

„Modificările la Codul Penal sunt dramatice şi dărâmă 10 ani de muncă ale instituţiilor anticorupţie, ANI şi DNA. Politicienii se ridică din nou deasupra legii. S-a modificat articolul 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie, ceea ce ajută pe mulţi care au un proces în derulare. Se mai întâmplă o trăsnaie: se introduce un nou alineat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte pentru toţi participanţii la infracţiune. Altfel spus, dacă un parlamentar este parte a unui grup infracţional, dacă el nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, nimeni din grupul infracţional numi poate fi anchetat. Parcă seamănă prea mult cu nişte anchete mai mari cu un domn de la SGG, cu un alt domn parlamentar, pare a fi o prevedere cu dedicaţie”, a observat Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu se opune şi scoaterii parlamentarilor şi preşedintelui României din categoria funcţionarilor publici. „Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu cred că am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament pentru că scoţând preşedintele şi parlamentarii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă – a propos primari, consilieri – din categoria funcţionarilor publici nu mai pot fi acuzaţi de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează şi de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor şi familiilor lor, când e vorba de contracte pe bani publici”, a declarat Traian Băsescu.

El a avertizat că modificările vor aduce un regres de 10 ani în ceea ce priveşte sistemul judiciar românesc şi lupta împotriva corupţiei, acestea fiind modificări „dezastruoase pentru credibilitatea României”. „Tratez ca pe o chestiune ironică nepunerea preşedintelui în categoria funcţionarilor publici, dar el este înalt funcţionar al statului, iar puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român. Parlamentarii nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină, de şofer, de facilităţi de cazare, de paşaport diplomatic, dar când vine vorba de răspundere în faţa legii, ei vor să fie consideraţi buticari”, a spus Băsescu.

„Nu am nici o altă soluţie decât să resping aceată lege, să o atac la CCR dacă nu găsesc o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal aşa cum sunt înscrise astăzi”, a anunţat şeful statului. El a arătat că ceea ce s-a întâmplat în Parlament va afecta considerabil şi raportul MCV.

„Nu mai pot păcăli pe nimeni că-şi continuă obiectivele loviturii de stat: vor să pună sub control justiţia şi mass-media. Voi respinge aceste modificări la Codul Penal. O studiere mai atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi, dar cel puţin mesajul este că preşedintele dezavuează ce s-a întâmplat”, a afirmat Traian Băsescu.

„Oameni buni, serios, e rău cu statul de drept! O luăm înapoi. Vă văd tineri, eu mai am un an şi am plecat…”, a conchis şeful statului adresându-se jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă.

 Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Majoritatea parlamentară a USL continuă lovitura de stat începută în vară, dar cu alte metode. Voi analiza câteva elemente.

-Ministrul Sănătăţii minţea cu neruşinare pentru că avea în subordine direcţiile sanitare ce trebuie să supravegheze spitalele din judeţe. Acest lucru ne arată cât de mare este eroarea conceptului domnului Dragnea de a transmite direcţiile sanitare în subordinea preşedinţilor CJ. În opinia mea, este o şubrezire a statului şi capacităţii de inspecţie, control şi implementare a politicilor sale.

-Ne pregătim să consolidăm baronimea locală şi prin transferarea tututor instrumentelor de control ale activităţilor din teritoriu. Ceea ce se întâmplă la MS probează că fără direcţiile descentralizate, Guvernul rămâne izolat la Bucureşti şi habar nu are ce se întâmplă în teritoriu.

-Când a apărut OUG cu insolvenţa vorbeam despre articolele cu dedicaţie nu doar Realitatea TV, ci şi TVR. Viaţa a confirmat că TVR era ţinta şi Voiculescu urma să devină cel care să o controleze. Un turnător care-şi utilizează trustul de presă ca măciucă în lupta politică ce voia să pună sub control şi TVR. Ca dovadă, este protocolul încheiat de Ministerul Agriculturii cu TVR a defunctului director Săftoiu prin care practic se preda politica editorială Ministerului. Probabil veneau oamenii lui Voiculescu să le facă programele. Nu doar că această practică contravine grav legii de funcţionare a TVR, dar contravine grav şi Constituţiei, articolul 31, ce garantează independenţa editorială a TVR. Fosta conducere a predat postul Antenei 3, domnului Constantin care este instrumentul domnului Voiculescu. Este un alt element ce arată că se continuă lovitura de stat.

-Dacă ştiţi măcar un centimetru de contract de construcţii de autostrăzi făcut din aprilie 2012. Nu s-a semnat niciun contract, dar taie panglici pe la contracte semnate de Boc. Au oprit însă Nădlac-Pecica-Arad şi acum vor să construiască autostrăzi către Bombonica, către Alexandria.

-O altă probă este numărul de ordonanţe emis: 80 de ordonanţe simple şi 105 OUG. Când ai o majoritate de 75% în Parlament. Asta arată că priorităţile acestor oameni sunt să scape de sub orice control, având în vedere că Avocatul Poporului nu-şi face datoria, el este un supus al puterii. Avocatul Poporului este parte a puterii politice, el este avocatul USL, nu al poporului, câtă vreme tolerează ca acte normative să producă efecte, deşi sunt neconstituţionale.

-Modificările introduse azi în Codul Penal deşi nu se aflau pe ordinea de zi. Lege amnistiei şi graţierii, cât şi modificările la Cod nu au avut nici un aviz de la CSM ceea ce este absolut inacceptabil. Avizul CSM era obligatoriu. Legea amnistiei şi graţierii a fost dedicată clientelei politice aflată deja după gratii. Modificările la Codul Penal sunt dramatice şi dărâmă 10 ani de muncă ale instituţiilor anticorupţie, ANI şi DNA. Politicienii se ridică din nou deasupra legii.

-S-a modificat art. 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie ceea ce ajută pe mulţi care au un proces în derulare. Se mai întâmplă o trăsnaie: se introduce un nou alineat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte pentru toţi participanţii la infracţiune. Altfel spus, dacă un parlamentar este parte a unui grup infracţional, dacă el nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat. Parcă seamnănă prea mult cu nişte anchete mai mari cu un domn de la SGG, cu un alt domn parlamentar, pare a fi o prevedere cu dedicaţie.

-Vine în înalta sa înţelepciune şi Camera Deputaţilor ce modifică art. 147 prin care constată că preşedintele, parlamentarii şi cei din profesii liberale nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu cred că am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament pentru că scoţând preşedintele şi parlamentarii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă, a propos primari, consilieri, din categoria funcţionarilor publici nu mai pot fi acuzaţi de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează şi de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor şi familiilor lor, când e vorba de contracte pe bani publici.

-Aceste modificări înseamnă 10 ani de regres. ANI şi DNA au început să funcţioneze. Efectele modificărilor introduse astăzi sunt dezastruoase pentru credibilitatea României. O tratez ca pe o chestiune ironică nepunerea preşedintelui în categoria funcţionarilor publici, dar el este înalt funcţionar al statului, iar puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român.

-Nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină, de şofer, de facilităţi de cazare, de paşaport diplomatic, dar când vine vorba de răspundere în faţa legii ei vor să fie consideraţi buticari.

-Nu am nici o altă soluţie decât să resping aceată lege, să o atac la CCR dacă nu găsesc o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal aşa cum sunt înscrise astăzi în Codul penal. Nu poţi spune că eşti primar sau consilier şi nu eşti în serviciul public. Eşti un public servant şi te supui rigorilor legii şi la incompatibilităţi şi la mită. Şi asta e una din mize: abuzul în serviciu. Vrem să nu fim responsabili ca parlamentari, miniştri  nici pentru conflict de interese, nici pentru abuz în serviciu.

-Dacă ar intra în vigoare aceste modificări, peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, dintre care 8 sunt deja în instanţă. Ştiu că nu-i foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali aflaţi în stadiu avansat de investigare la ANI, sunt procese pe rolul instanţelor ce vizează demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediate şi nu ştiu dacă prin diverse artificii şi cei încarceraţi nu ar ptuea să beneficieze de schimbarea Codului penal şi să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016. Cred că azi Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România. Tare mă tem că şi atmosfera creată în jurul Legii amnistiei şi graţierii şi a Legii minelor a fost manevra care a permis lui Zgonea să bage pe neobservate modificările la Codul penal. Ca şi la CFR Marfă, premierul nu a fost aici, a avut de ţinut un discurs la Johannesburg. La CFR când s-a programat un soi de lovitură a trimis documentele la CSAT. Acum a fost programată această lovitură când nu era în ţară şi a făcut şi declaraţie ca nici un hoţ să scape. Se vede stilul premierului de a se face că nu ştie. Ştie foarte bine.

-Nu mai pot păcăli pe nimeni că-şi continuă obiectivele loviturii de stat: vor să pună sub control justiţia şi mass-media. Voi respinge aceste modificări la Codul Penal. O studiere mai atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi, dar cel puţin mesajul este că preşedintele dezavuează ce s-a întâmplat.

-(descentralizarea?) Nu cred că trece de CCR pentru că modul în care a conceput-o Guvernul contravine princiopiului de stat unitar. Se crează insuliţe cu autonomie majoră în raport cu guvernul central. Nu ştiu cum au formulat cei care au făcut sesizarea. Dacă ajunge la mine, o retrimit şi apoi o atac la CCR.

-O să spună „Eram la Johannesburg”. Nu ştiţi că el e nevonovat întotdeauna?

-Raportul MCV va fi foarte prost în ce priveşte Parlamentul. Modificarea Codului penal în favoarea oamenilor politici nu ne-o iartă nimeni. Oricum va exista o formulare ” lipseşte voinţa politică pentru lupta împotriva corupţiei”, dar asta este nedrept pentru români, dar Parlamentul face, poporul trage.

-(Pe cine numiţi în CA al TVR?) Pot să-l propun direct pe domnul Voiculescu să fie direct acolo, la butoane.

-(întâlnirea Ponta-Obama) După 10 ani credeţi că mă mai tentează o poză? Ştiu ce vrea America de la noi: stat de drept, reducerea birocraţiei, reducerea corupţiei.

-Nici nu vă confirm, nici nu vă infirm. Doar Chiţoiu spune ce discută cu preşedintele.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care casele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișuri curbate. Puțini s-ar fi gândit la asta
Capital.ro
Legea îi obligă pe toți proprietarii de teren din România. Amendă 6.000 de lei dacă nu dispare imediat
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Românii vor pierde încă 500 de lei! Anunțul oficial
Adevarul
EXCLUSIV. Jack Rakove, expert la Stanford, laureat al Premiului Pulitzer: „Donald Trump poate fi comparat clar cu Ceaușescu”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de câini. Au la dispoziție 30 de zile
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Cel mai ghinionist elev din România la Bacalaureat 2024 este din Aiud. Ireal cu ce note a picat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
România se află sub cod galben de caniculă: Meteorologii ANM anunță temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. Care este prognoza meteo pentru ziua de marți
Capital.ro
OBLIGATORIU pentru proprietarii de câini din România. Au termen 30 de zile să intre în legalitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Summitul NATO de la Washington: Ucraina în prim-plan și măsuri suplimentare de apărare
MediaFlux
PENSIE pentru românii care au MUNCIT doar CINCI ANI. Câți bani primesc
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!