În cadrul unei declaraţii de presă susţinute marţi la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a susţinut că liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au folosit scrisoarea pe care le-a trimis-o pentru a dezinforma opinia publică şi pentru a ascunde motivele unui posibil eşec. „Liderii majorităţii parlamentare au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec. Nu sunt la stadiul în care să fiu total pesimist, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus”, a declarat Traian Băsescu.
Acesta a amintit că amânarea discutării în Consiliul JAI a intrării României a avut loc datorită suspendării preşedintelui din vară de către USL, iar acum există riscul unei noi amânări pentru 2014. „Aceeaşi lideri vocali de azi au organizat lovitura de stat din iulie-august şi în septembrie nimeni nu a acceptat să se discute intrarea în Schengen a României”, a afirmat preşedintele României.
Băsescu a acuzat Guvernul că neagă condiţionarea intrării în Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, deşi reprezentanţii Executivului de la Bucureşti au acceptat ca asemenea condiţionări să fie trecute în documente ale Uniunii Europene. „La Consiliul Afaceri Generale din 7 septembrie 2012 s-a discutat raportul MCV pentru România. În prezenţa reprezentatnului României s-a scris foarte clar ‘independenţa sistemului judiciar este indispensabilă pentru asigurarea accesului cetăţenilor la toate oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune’. Acest lucru s-a scris în prezenţa ministrului de Externe. Vreau să sesizaţi formularea expresă. Schengenul este o oportunitate a apartenenţei la UE, dar la Palatul Victoria nu se poate citi asta”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a spus că negarea de către liderii alianţei de guvernământ a aceste conectări riscă să aducă prejudicii României. „Nu ştiu de ce şi domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ochii mari când le spui „Uitaţi-vă şi la MCV”, dar voi, reprezentanţii Guvernului, acceptaţi toate legăturile cu putinţă şi fără putinţă referitoare la justiţie. Minciuna trebuie să înceteze. Declaraţiile lor au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează cei doi lideri amjori ai USL că aceste mesaje în care nu recunosc ce au acceptat în Condsiliul Uniunii Europene, că nu se ia notă de acest limbaj dublu, unul la UE şi altul acasă. Acest lucru ne plasează tot mai mult în zona unor ţări impredictibile”, a apreciat Traian Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui: -Motivul declaraţiei este legat de scrisoarea pierdută de unul dintre adresanţi.
-Din păcate, liderii majorităţii parlamentare au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec. Nu sunt la stadiul în care să fiu total pesimist, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus.
-În scrisoare subliniez că nu-mi însuşesc punctul de vedere al corelării raportului MCV de Schengen. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că sunt într-o situaţie realtiv dificilă faţă de ceilalţi membri ai Consiliului European pentru că le-am cerut să se înscrie într-o zi necesitatea ca în Consiliul JAI să fie discutat accesul României şi Bulgariei în Schengen. Asta s-a întâmplat în iunie 2012 şi s-a decis să se discute în septembrie 2012. Din păcate, aceeaşi lideri vocali de azi au organizat lovitura de stat din iulie-august şi în septembrie nimeni nu a acceptat să se discute intrarea în Schengen a României. În decembrie, am obţinut decizia ca accesul în Schengen să fie discutat la Consiliul JAI din martie anul acesta.
-Cunoscând obiceiurile în interioul UE, am sugerat întâi public, pe urmă în scris primului-ministru şi preşedinţii Camerelor care sunt implicit şi conducătorii alianţei ce deţine 70% din Parlament, am solicitat câteva măsuri posibile care puteau fi cunoscute premierilor ce ar fi netezit multe din asperităţile din ultimul raport MCV.
-Menţionam că procurorii ar trebui să fie cunoscuţi din punct de vedere al competenţei profesionale şi intergrităţii. Nu ceream nici nume, nici oameni. Al doilea lucru solicitat era îndepărtarea din Guvern a oricărui ministru care se află într-un proces penal aflat pe rol. Am văzut ieri o reacţie necinstită, poate specifică modului de a face politică a primului-ministru ce a spus că decretul l-a semnat preşedintele. Însă nominalizarea a făcut-o dânsul, a primit un vot în Parlament, iar eu nu am posibilitatea să resping un ministru dacă nu este vorba de o remaniere. Ponta s-a bazat pe aceea că cei care uită la TV nu ştiu legea.
-Am cerut modificarea Statutului astfel încât să fie 15 zile şi să se elimine formularea „dovezi concludente” pentru cererile de ridicare a imunităţii.
-Nu o să placă multor ţări că miniştri cu dosare pe rol sunt în guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste în România şi că parlamentarii îşi consolidează imunitatea.
-Credeţi că statele membre din UE nu-şi pun problema „Mă, frate, dar din ce e făcut ministrul Transporturilor de sacrifică interesele ţării pentru acel ministru? Câţi parlamentari sunt cu probleme de imunitate dacă sacrifică interesul ţării pentru consolidarea imunităţii?”
-Este foarte greu să-i faci pe partenerii noştri din UE să înţeleagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru. Acest joc „Noi suntem patrioţi dar nu face ce trebuie să facem pentru ţară” arată cât de jos a ajuns responsabilitatea acestor lideri. Ceea ce fac nu are nimic cu interesele României. Nu vor reuşi să acopere la nesfârşit prin apariţii la televiziuni modul în care nu îşi servesc ţara.
-La fiecare Consiliu al Uniunii, la care participă strict guvernele, la Consiliul Afaceri Generale din 7 septembrie 2012 s-a discutat raportul MCV pentru România. În prezenţa reprezentatnului României s-a scris foarte clar „independenţa sistemului judiciar este indispensabilă pentru asigurarea accesului cetăţenilor la toate oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune”. Acest lucru s-a scris în prezenţa ministrului de Externe. Vreau să sesizaţi formularea expresă. Schengenul este o oportunitate a apartenenţei la UE, dar la Palatul Victoria nu se poate citi asta.
-Nu ştiu de ce şi domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ochii mari când le spui „Uitaţi-vă şi la MCV”, dar voi reprezentanţii Guvernului acceptaţi toate legăturile făcute de Schengen cu justiţia. Minciuna trebuie să înceteze. Declaraţiile lor au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează cei doi lideri majori ai USL că aceste mesaje în care nu recunosc ce au acceptat în Consiliul Uniunii Europene că nu se ia notă de acest linbaj dublu, unul la UE şi altul acasă. Acest lucru ne plasează tot mai mult în zona unor ţări impredicitibile.
-Pe 7 martie este JAI-ul. Dacă se îndeplineşte ceva până pe 3 se poate comunica tuturor cancelariilor, este posibil să se ţină cont de ele şi să nu se aştepte până la raportul din decembrie. Este clar că preferăm demagogia în defavoarea acţiunii în interesul naţional.
-Nu lipseşte comunicarea oficială a preşedinţiei cu alte instituţii, dar anul acesta deocamdată nu se pot deconta pe fondurile europene nici facturile pe anul trecut, cu excepţia POSDRU.
-Fac o atenţionare publică a factorilor responsabili că declaraţiile de la TV cum absorb ei bani mulţi atâta vreme cât nici facturile de anul trecut nu sunt decontate ca urmare a nerespectării procedurilor. Mi-aş dori ca Guvernul să utilizeze ce am obţinut la Consiliu, anume asistenţă tehnică pentru fondurile europene. Barroso este pregătit să trimită o echipă de asistenţă tehnică. Guvernul să valorifice un succes consistent de la ultimul Consiliu, anume ca anul acesta să nu aibe loc alte dezangajări decât cele pentru 2012. Este doar un semnal public. Eu sper ca şi presa să iasă din capcana marii dezbateri depsre Constituţie şi a reorganizării administrative şi să uite că nu tragem banii europeni.
-În sfârşit, un apel la Guvern: Atenţie la Oltchim! Aţi promis multe acolo, încercaţi să găsiţi locuri de muncă pentru oamenii de acolo şi atenţie la Mechel că s-ar putea să ne trezim cu industria siderurgică tăiată la fier vechi.
-(interese străine Macovei şi Tokes?) Este greu de evaluat cum afectează, prima afectată este imaginea premierului pentru că nu poţi să spui despre Monica Macovei care are o reputaţie excepţională în PE că este un om plătit din altă parte. Probabil, premierul are impresia că e la fel cum e cu Fenechiu. Macovei nu este un om care să fie condus de nimeni. Pe dl. Tokes nu-l cunosc, dar pentru amândoi atacul este nejustificat pentru că nu poţi să faci astfel de afirmaţii fără probe. Este jenantă declaraţia despre Monica Macovei.
-Scrisoarea se referă precis la ministrul Transporturilor. Este un caz trimis în instanţă cu rechizitoriu. Pentru orice om funcţionează prezumţia de nevinovăţie, dar problema este legată de standardul politic al acestui Guvern. În politica la vârf sunt nişte standarde peste care nu trece nimeni în UE.
-Am avut mai multe discuţii cu ministrul Justiţiei înainte de prima desemnare şi i-am spus „Îl aveţi pe Morar, are dreptul să crească în carieră, a avut rezultate” Dar după eşecul primei desemnări, nu am mai făcut nici o propunere. Nu vrea, doamna ministru, nu vrea…
-Subiectul Schengen la JAI este trecut cu menţiunea „posibil”. Când am aflat cum este menţionată problema Schengen, am trimis scrisoarea.
-Discuţia despre Fenechiu a fost. I-am spus să nu-l pună că îl suspend a doua zi după ce se numeşte guvernul, dar a fost o eroare a mea, dar apoi am citit exat Legea răspunderii ministeriale. Dacă îmi trimite în noaptea asta o propunere de revocare a lui Fenechiu, nu-l găseşte răsăritul soarelui ministru.
-Sunt sătul de feţele lor la televizor, ce să-i mai văd şi faţă în faţă? Nu par să domine interesul politic şi au subordonat acesuita interesul naţional. Dacă iau o pauză de la televizor, ne putem vedea.
-Ştiam că preferatul dumneai e de la Camera de Comerţ. Credeţi că Vlasov ajunge procuror general?
Şeful statului a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care solicită adoptarea unor măsuri concrete până la data de 3 martie, pentru „reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar” astfel încât România să poată accede în spaţiul Schengen.
Prima este desemnarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ şi a procurorului-şef al DNA.
A doua este „îndepărtarea imediată din Guvern a miniştrilor care au dosare penale pe rolul instanţelor precum şi asigurarea că niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi menţinut în Guvern”.
În al treilea rând, Băsescu solicită rediscutarea în Parlament a Statutului deputaţilor şi senatorilor. „Statutul trebuie să consacre condiţii egale pentru persoanele vizate de rapoarte ale ANI, independent de calitatea lor, inclusiv în ceea ce priveşte termenele de contestare”, apreciază preşedintele României.
Ca răspuns, premierul Victor Ponta a declarat: E ca la poker, preşedintele vrea să pluseze, probabil