DECLARAŢIILE LUI TRAIAN BĂSESCU
Mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, azi, în prima zi de campanie. Din păcate, în perioada pre-electorală nu au părut a se prefigura teme de interes pentru politicieni, pentru mass-media.
Legislaţia PE devine şi legislaţie naţională, este foarte important să fim conştienţi de importanţa alegerilor pentru Parlamentul European.
Va prezint o listă de teme de care depinde viaţa noastră a românilor, plecând de la premisa ca Parlamentul European legiferează suprastatal. Aş sugera câteva teme de dezbatere în care, dacă e nevoie, având în vedere experienţa mea în relaţia cu UE, sunt gata ca în decursul campaniei să particip la discuţii pentru ca alegătorii să înţeleagă foarte bine miza acestor alegeri.
– Accesul României în spaţiul Schengen.
– Modul cum poate fi susţinut procesul de apropriere şi ulterior de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. E un obiectiv major pentru România. Se va alege preşedintele CE în funcţie de rezultatele alegerilor. Dacă vor câştiga socialiştii, preşedintele CE va fi Martin Schulz, dacă vor câştiga popularii va fi Jean-Claude Juncker.
– Un alt subiect extrem de important – România face eforturi de ani ca problema integrării romilor să fie acceptată ca o problema a UE, şi nu a României.
– Europa a descoperit acum cu ocazia tensiunilor din Ucraina cât de vulnerabilă şi dependentă e de resursele energetice din Rusia. Ar putea genera dezbateri – ne schimbăm dependenţa către SUA, ţările din Golf.
– Creşterea economică, industrializarea Uniunii Europene. Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizată în afara Europei. S-a văzut că nu putem asigura prosperitate şi locuri de muncă numai din servicii.
– Politicile de ocupare în mod deosebit în rândul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.
– Vrem o Comisie Europeană mai puternică.
– Utilizarea banilor europeni.
– MCV-ul. S-au făcut toate declaraţiile că mecanismul va continua. Care e poziţia partidelor politice? Vom avea 32 de reprezentanţi în PE, aceste dezbateri ar consolida poziţia României şi am vorbi pe aceeaşi limbă toţi. E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are. Mai vrem sau nu mai vrem un MCV, a ajuns justiţia la un grad de independenţă suficient, avem garanţia ca sunt ireversibile reformele? Trebuie să luăm în considerare tentativele de influenţare ale justiţiei din ultimii doi ani sau să le consideram accidentale?
Sunt mult mai multe probleme decât acestea pe care le-am considerat de maximă importanţă.
Nu aş vrea să stric acest subiect, ar fi trebuit să-l las ca unic subiect, dar aş face două menţiuni pe chestiuni de maximă actualitate.
Funcţonarea acordului de la Geneva. Vă rog să mă credeţi că l-am analizat cu atenţie şi punctul nostru de vedere confirmat de ping-pongul ce se face în diverse capitale, e că acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii celor care pot să asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.
A doua observaţie, legată de incidentele tot mai frecvente din domeniul sănătăţii. România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii care pe de o parte să-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remuneraţia pe care o primesc, pe performanţă, si pe de altă parte pacienţii să-şi primească în mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului în sistemul medical românesc.
Un ultim lucru legat de campania electorală, rog toate partidele să aibă în vedere existenţa şi conţinutul legii 78 din 2000. Aceasta lege stabileşte sancţiuni grele cu închisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respectă regulile de finanţare a campaniilor. Cred că la toate partidele aceasta lege trebuie citită, în mod deosebit art.1 care include şi conducatorii de partide şi descrie ce înseamnă corupţie în finanţarea campaniei electorale.
Ieşirea publică a lui Traian Băsescu coincide cu startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 25 mai şi pentru alegerile parlamentare parţiale care vor avea loc la aceeaşi dată.
Totodată, pe agenda şefului statului s-ar mai putea afla escaladarea tensiunilor din Ucraina şi ceea ce pare un iminent conflict militar în regiune.