‘Personal, cred că va trebui să ne asumăm responsabilitatea de a distruge filierele. Nu măsuri împotriva celor care vin pe o bărcuţă care poate lua 50 de oameni şi vine cu 400 de oameni. Nu oamenii aceia sunt vinovaţi. Gândiţi-vă că aceste nave pleacă dintr-un port, că pe aceşti oameni îi adună cineva şi le promite Occidentul, Europa, oamenii ăştia plătesc ca să ajungă pe barca aia. Or, aceste procese nu se pot petrece fără sprijinul unor oameni care poartă uniforma autorităţilor din statul respectiv. (…) Nu vom rezolva lucrurile în mod rezonabil până când nu ne ocupăm de demontarea filierelor care se ocupă de colectarea acestor oameni, le încasează banii şi pleacă cu navele în condiţii de nesiguranţă. Avem capabilităţi să interacţionăm cu guverne, aşa cum sunt ele, în state mai mult sau mai puţin eşuate’, a declarat Băsescu la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliul European de toamnă.
Şeful statului a precizat că, până în prezent, cel mai grav afectate de fenomenul imigraţiei ilegale dintre ţările UE au fost Italia şi Malta, însă, vor fi căutate soluţii şi pentru Bulgaria şi Grecia, în cazul cărora se estimează o creştere a nivelului de imigraţie în perioada următoare.
Traian Băsescu a explicat că, la nivelul structurilor europene, a fost creat un task-force care va analiza situaţia din statele amintite şi va comunica, în cadrul lucrărilor Consiliului European din decembrie, măsurile implementate în vederea limitării şi stopării imigraţiei ilegale.
VEZI SI:
Dezvoltarea la români: Mai aproape de Balcani decât de UE