Traian Băsescu: „Forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat concluziile summitului de la Londra, duminică, și a declarat că, în opinia sa, „este maximum ce se putea obține, într-un timp atât de scurt”. Băsescu a spus că „foarte mulți” dintre liderii prezenți la discuțiile din Lancaster House „au venit să vadă despre ce-i vorba”, nu neapărat „să vină cu soluții”.
Filip Stan
03 mart. 2025, 08:52
Traian Băsescu: „Forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat duminică, după summitul liderilor europeni de la Londra, într-o intervenție la Digi TV că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate și să nu rămână dependentă doar de SUA.

Băsescu a sugerat că forțele de menținere a păcii ar putea fi amplasate în Polonia și România, fiind gata să intervină în cazul unui nou atac din partea Rusiei asupra Ucrainei.

De asemenea, fostul președinte a considerat că întâlnirea de la Londra a reprezentat un pas semnificativ în stabilirea unui cadru de colaborare pentru sprijinirea Ucrainei, însă a menționat că majoritatea liderilor prezenți au participat mai mult pentru a discuta situația existentă, decât pentru a adresa soluții clare și concrete scrie capital.ro.

Principalele puncte stabilite la summit:

-Menținerea ajutorului militar pentru Ucraina
-Formarea unei coaliții internaționale pentru susținerea Kievului
-Garantarea suveranității Ucrainei după încetarea ostilităților
-Crearea unui plan strategic pentru securitatea Europei

Citește și: Traian Băsescu: „Georgescu trebuie lăsat să candideze şi să fie bătut. După mine, Georgescu nu câştigă alegerile”

Băsescu a precizat că liderii europeni se vor reuni după Consiliul European din 6 martie pentru a definitiva un plan de acțiune pe care îl vor prezenta și administrației Trump.

„Trebuie să existe o coaliţie de state, nu neapărat europene, ci dintre participanţi. Unii vor participa, alţii nu. O coaliţie, cum s-ar spune, a bunăvoinţei. Este al doilea principiu enunţat”, a subliniat fostul preşedinte.

În opinia fostului președinte, Europa nu se mai poate baza exclusiv pe protecția americană, având în vedere că SUA este departe de Ucraina, iar între Europa și Washington există Oceanul Atlantic.

„N-am făcut-o până acum, ne-am bazat pe americani, trebuie să investim bani mulți și rapid, să devenim o forță capabilă să descurajeze agresivitatea Rusiei.”

Băsescu a evidențiat că, în acest context, Europa trebuie să își crească investițiile în apărare și să devină mai autonomă din punct de vedere militar.

Referitor la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, fostul președinte a menționat că o forță de garantare a păcii ar putea fi desfășurată în Polonia și România, pregătită să intervină rapid în cazul unui nou atac rusesc.

Vorbind despre „coaliția bunăvoinței” pe care a anunțat-o premierul britanic când prezenta concluziile summitului cu liderii europeni, Traian Băsescu a atras atenția că președintele rus Vladimir Putin a spus foarte clar că nu va accepta trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei.

În aceste condiții, în opinia lui Băsescu, „forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”.

Această strategie ar oferi o garanție de securitate pentru Ucraina și ar preveni eventuale noi agresiuni rusești în regiune.

Traian Băsescu a discutat și despre relațiile tensionate dintre Ucraina și Statele Unite, subliniind că Donald Trump va relua discuțiile cu Volodimir Zelenski, având un obiectiv clar în minte: câștigarea Premiului Nobel pentru Pace.

„Trump își dorește Premiul Nobel pentru Pace și, pentru a-l obține, are nevoie de Zelenski pentru a semna un acord preliminar. Apoi, se va duce la Putin și îi va spune: ‘Să trăiți, domnule Putin, eu, care vreau Premiul Nobel pentru Pace, am venit cu acest plan. Îl aprobați sau nu?’”, a explicat Băsescu.

Fostul președinte a subliniat că conflictul dintre Trump și Zelenski din Biroul Oval a început atunci când liderul ucrainean a început să enumere încălcările acordului de la Minsk de către Rusia. De aici a pornit tot tăvălugul a ceea ce s-a întâmplat, a punctat fostul președinte.

Băsescu a remarcat și faptul că Trump refuză să recunoască Rusia ca stat agresor, menționând că săptămâna trecută SUA a blocat o rezoluție internațională, în care Moscova era catalogată drept agresor.

„Trump nu este dispus să accepte că Rusia este stat agresor. Vă aduc aminte că săptămâna trecută Statele Unite au refuzat, alături de Rusia, de Iran, să voteze o rezoluție în care se vorbea de Rusia stat agresor. Trump nu recunoaște Rusia ca fiind un stat agresor”, a explicat Băsescu.

Prim-ministrul Regatului Unit a organizat discuții despre Ucraina și apărarea Europei, duminică, la Londra, cu liderii UE, secretarul general al NATO și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La capătul întrevederii, el a anunțat, printre altele, menținerea ajutorului pentru Kiev și crearea unei coaliții de state dispuse să garanteze pacea în Ucraina după încheierea războiului dezlănțuit de Rusia în februarie 2022.

Citește și: Băsescu: „SUA este departe de Ucraina, noi trebuie să ne garantăm securitatea, trebuie descurajată agresivitatea Rusiei”

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH