Traian Băsescu: „Forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat concluziile summitului de la Londra, duminică, și a declarat că, în opinia sa, „este maximum ce se putea obține, într-un timp atât de scurt”. Băsescu a spus că „foarte mulți” dintre liderii prezenți la discuțiile din Lancaster House „au venit să vadă despre ce-i vorba”, nu neapărat „să vină cu soluții”.
Filip Stan
03 mart. 2025, 08:52
Traian Băsescu: „Forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat duminică, după summitul liderilor europeni de la Londra, într-o intervenție la Digi TV că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate și să nu rămână dependentă doar de SUA.

Băsescu a sugerat că forțele de menținere a păcii ar putea fi amplasate în Polonia și România, fiind gata să intervină în cazul unui nou atac din partea Rusiei asupra Ucrainei.

De asemenea, fostul președinte a considerat că întâlnirea de la Londra a reprezentat un pas semnificativ în stabilirea unui cadru de colaborare pentru sprijinirea Ucrainei, însă a menționat că majoritatea liderilor prezenți au participat mai mult pentru a discuta situația existentă, decât pentru a adresa soluții clare și concrete scrie capital.ro.

Principalele puncte stabilite la summit:

-Menținerea ajutorului militar pentru Ucraina
-Formarea unei coaliții internaționale pentru susținerea Kievului
-Garantarea suveranității Ucrainei după încetarea ostilităților
-Crearea unui plan strategic pentru securitatea Europei

Citește și: Traian Băsescu: „Georgescu trebuie lăsat să candideze şi să fie bătut. După mine, Georgescu nu câştigă alegerile”

Băsescu a precizat că liderii europeni se vor reuni după Consiliul European din 6 martie pentru a definitiva un plan de acțiune pe care îl vor prezenta și administrației Trump.

„Trebuie să existe o coaliţie de state, nu neapărat europene, ci dintre participanţi. Unii vor participa, alţii nu. O coaliţie, cum s-ar spune, a bunăvoinţei. Este al doilea principiu enunţat”, a subliniat fostul preşedinte.

În opinia fostului președinte, Europa nu se mai poate baza exclusiv pe protecția americană, având în vedere că SUA este departe de Ucraina, iar între Europa și Washington există Oceanul Atlantic.

„N-am făcut-o până acum, ne-am bazat pe americani, trebuie să investim bani mulți și rapid, să devenim o forță capabilă să descurajeze agresivitatea Rusiei.”

Băsescu a evidențiat că, în acest context, Europa trebuie să își crească investițiile în apărare și să devină mai autonomă din punct de vedere militar.

Referitor la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, fostul președinte a menționat că o forță de garantare a păcii ar putea fi desfășurată în Polonia și România, pregătită să intervină rapid în cazul unui nou atac rusesc.

Vorbind despre „coaliția bunăvoinței” pe care a anunțat-o premierul britanic când prezenta concluziile summitului cu liderii europeni, Traian Băsescu a atras atenția că președintele rus Vladimir Putin a spus foarte clar că nu va accepta trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei.

În aceste condiții, în opinia lui Băsescu, „forțele de garantare a păcii se pot instala în țări apropiate, cum ar fi Polonia, România, gata să intervină în cazul în care, după ce se încheie pacea, Rusia reia atacurile împotriva Ucrainei”.

Această strategie ar oferi o garanție de securitate pentru Ucraina și ar preveni eventuale noi agresiuni rusești în regiune.

Traian Băsescu a discutat și despre relațiile tensionate dintre Ucraina și Statele Unite, subliniind că Donald Trump va relua discuțiile cu Volodimir Zelenski, având un obiectiv clar în minte: câștigarea Premiului Nobel pentru Pace.

„Trump își dorește Premiul Nobel pentru Pace și, pentru a-l obține, are nevoie de Zelenski pentru a semna un acord preliminar. Apoi, se va duce la Putin și îi va spune: ‘Să trăiți, domnule Putin, eu, care vreau Premiul Nobel pentru Pace, am venit cu acest plan. Îl aprobați sau nu?’”, a explicat Băsescu.

Fostul președinte a subliniat că conflictul dintre Trump și Zelenski din Biroul Oval a început atunci când liderul ucrainean a început să enumere încălcările acordului de la Minsk de către Rusia. De aici a pornit tot tăvălugul a ceea ce s-a întâmplat, a punctat fostul președinte.

Băsescu a remarcat și faptul că Trump refuză să recunoască Rusia ca stat agresor, menționând că săptămâna trecută SUA a blocat o rezoluție internațională, în care Moscova era catalogată drept agresor.

„Trump nu este dispus să accepte că Rusia este stat agresor. Vă aduc aminte că săptămâna trecută Statele Unite au refuzat, alături de Rusia, de Iran, să voteze o rezoluție în care se vorbea de Rusia stat agresor. Trump nu recunoaște Rusia ca fiind un stat agresor”, a explicat Băsescu.

Prim-ministrul Regatului Unit a organizat discuții despre Ucraina și apărarea Europei, duminică, la Londra, cu liderii UE, secretarul general al NATO și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La capătul întrevederii, el a anunțat, printre altele, menținerea ajutorului pentru Kiev și crearea unei coaliții de state dispuse să garanteze pacea în Ucraina după încheierea războiului dezlănțuit de Rusia în februarie 2022.

Citește și: Băsescu: „SUA este departe de Ucraina, noi trebuie să ne garantăm securitatea, trebuie descurajată agresivitatea Rusiei”

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București