‘‘Cred că suntem într-un stil de guvernare absolut nedemocratic, în care guvernul nu este al României, ci al PSD. (…). Guvernul și partidul Dragnea sunt o brambureală! Oamenii aceștia nu înțeleg ce fac economiei cu părerile (exprimate public n.red.). Azi avem split TVA, după o săptămână nu mai avem split TVA. Azi avem fond de solidaritate, apoi nu mai avem fond de solidaritate. Azi e 0,25, mâine fondul de solidaritate e 2,25. Azi avem Pilonul II de pensii, după câteva zile nu mai luăm banii de la Pilonul II de pensii, iar după alte câteva zile, iarăși îi luăm’‘, a afirmat Traian Băsescu, într-o conferință de presă.
Băsescu a subliniat că ”prin incompetență și acțiune pompieristică”, liderii social-democrați nu-și dau seama cât rău fac economiei, pentru că în momentul de față toate societățile sunt în perioada de pregătire a bugetului pentru anul următor și nimeni din conducerea companiilor private nu știe cum să-și scrie bugetul și care îi vor fi prioritățile, ce resursă va avea la dispoziție pentru producție sau servicii și pentru dezvoltare.
‘‘Toți au păreri, iar când vine Dragnea și trage concluzii, chiar îți dai seama că vorbește unul fără să știe ce a vorbit celălalt cu o zi înainte la televizor. Această guvernare, mutată la partid, este cea mai toxică guvernare pe care a avut-o România. Nici Adrian Năstase nu mutase atât de mult guvernarea la partid, cum a fost mutată acum. Năstase era premier, dar Dragnea nu este premier și atunci a mutat guvernul la partid’‘, a argumentat senatorul PMP.
Referindu-se la deficitul bugetar, Băsescu a menționat că UE calculează acest indicator după principiile ESA din 2010, în timp ce PSD merge pe calculul deficitului pe cash, în stilul Fondului Monetar Internațional (FMI).
”În UE, deficitul ia în calcul și creditele de angajament, care se adaugă la deficit — credite luate de guvern, de administrațiile locale, de companiile de stat — atâta timp cât nu sunt rambursate’‘, a precizat Băsescu.
În altă ordine de idei, fostul președinte a opinat că obiectivul ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost inițial ”să pună procurorii și judecătorii sub control prin Inspecția judiciară adusă la Ministerul Justiției”, dar dacă a văzut că ”nu merge”, s-a gândit să pună procurorii prin subordonare față de ministru.
”Am văzut câteva modificări pe care le-a introdus și vom fi extrem de vehemenți împotriva acestor modificări. (…). Din ce am văzut la televizor, aceasta este tendința pe care o are ministrul Toader”, a conchis Traian Băsescu.