Traian Băsescu i-a cerut lui Victor Ponta să plece de la guvernare acuzându-l pentru organizarea defectuoasă a alegerilor prezidenţiale, pentru faptul că nu a încasat banii de pe Romeptrol, dar şi pentru o posibilă rupere a acordului cu FMI, despre care spune că ar putea interveni din cauza problemelor bugetare pe care le preconizează pentru anul 2015.
Reacţia PSD după atacul lui Băsescu la Ponta: Băsescu nu este în măsură să solicite demisia nimănui
Băsescu îi arată lui Ponta că redevenţele nu pot fi modificate, dar pot fi modificate suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale.
„Voi exprima câteva puncte de vedere cu privire la ceea ce se prefigurează a se întâmpla în viaţa politică, legat de guvern. Observ că premierul Ponta a intrat într-o frenezie a formării unui nou guvern adunând fărâme de peste unde poate. Poate e legitim acest lucru, mai ales că UDMR a anunţat că se retrage de la guvernare. Motivul retragerii UDMR nu e legat de sensibilitatea obţinută de la votul electoratului. Devine de neînţeles frenezia cu care domnul Ponta încearcă să formeze un guvern în jurul său. Politicianul Ponta e complet discreditat în UE, e un element de discreditare şi pentru România, indiferent de majoditatea din Parlament. În Europa nu s-a uitat faptul că a fost unul din artizanii loviturii de stat din 2012. La aceasta a adăugat înclinaţia sa de lipsă de democraţie la alegerile prezidenţiale, când, deşi responsabilitatea organizării alegerilor aparţine guvernului, nu s-au asigurat condiţii pentru desfăşurarea votului. Nimeni din UE nu crede că a fost o întâmplare, ci că a fost un blocaj realizat de guvern. În al treilea rând, plagiatul domniei sale. N-a existat demnitar în Europa care să nu demisioneze atunci când a fost acuzat de plagiat. Pentru europeni contează. Public, îl rog pe Ponta să formeze un nou guvern dar din care el să lipsească. Pentru binele României. A devenit un bolovan de piciorul României”, a declarat Traian Băsescu.
Adrian Năstase: N-am fost niciodată supărat pe Băsescu… Viaţa e foarte complicată
„În privinţa datoriei de la Rompetrol, aş vrea să-i amintesc domnului Ponta că nu s-a format fondul de investiţii de 1 miliard de euro pentru Rompetrol, dar nici cele 200 de milioane nu s-au încasat. Aici Ponta trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru”, a declarat şeful statului.
„Azi am auzit apelul la consens, spunând că efectul CAS-ul a fost foarte bun. L-am intenţionat că nu am fost de acord. Ştiu că are probleme la încasări. Nu aş vrea ca aceasta să conducă la o rupere a acordului cu FMI. N-aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii ’90 când nu eram în stare să ducem la bun sfârşit un acord cu Fondul. E şi vina FMI dacă România iese mai puţin stabilă dintr-un astfel de acord faţă de cum a intrat, pentru că FMI şi celelalte instituţii au stat şu s-au uitat de la distanţă asupra aventurilor din ultimele opt luni. Au ştiut ce se întâmplă în România”, a spus şeful statului.
„Am mai înţeles că domnul Ponta vorbeşte de stabilitate, că de asta nu vrea să introducă redevenţele de la 1 ianuarie. A făcut trei rectificări bugetare. Omul ăsta nu ştie despre ce vorbeşte. Tu, guvern, faci trei rectificări în ultimele cinci luni şi azi ieşi şi vorbeşti de stabilitate. Penibil om, penibil trebuie să fie”, a afirmat şeful statului.
Blaga: Nu cred în viitorul PMP-ului, cu sau fără Băsescu. Nu e o alternativă la PNL