„Dacă până acum prioritatea majoră a Armatei Române a fost îndeplinirea cu succes a misiunilor în afara teritoriului naţional, acum trebuie însoţită şi de obiectivul ridicarea capacităţii de reacţie a armatei. Nu pentru că ne-ar ataca cineva, dar când în estul şi nordul României se produc evenimente ce au dus la pierderi teritoriale de către un stat vecin în favoarea Federaţiei Ruse, asta nu poate lăsa fără reacţie politicienii şi Ministerul Apărării Naţionale”, a declarat Traian Băsescu.
În consecinţă, s-ar impune alocări bugetare mai substanţiale pentru armată la recitificarea bugetară şi un buget mai consistent în 2015.
„Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupt Abhazia şi Osetia de Sud ca la nişte indicente izolate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014 şi orice om politic sau strateg militar trebuie să-şi pună întrebarea ‘Ce sau cine urmează?’ Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează Ucraina de sud de la Crimeea la Odessa şi gurile Dunării sunt întrebări pe care oricine şi le poate pune”, a spus Băsescu.
Acesta şi-a continuat diatriba la adresa Rusiei afirmând că politica externă a acesteia justifică temerile statelor din zonă privind securitatea lor. „Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie”, a conchis preşedintele României.