Traian Băsescu a răspuns marţi seară, la România TV, întrebărilor românilor.
– Ce doriti sa faceti in legatura cu situatia profesorilor din Romania si a invatamantului, in general?
La dezideratul de 6% din PIB pentru invatamant se va ajunge in 3-5 ani. Salariile profesorilor sunt mici, insa in centrul sistemului de educatie trebuie pus copilul, nu profesorul, acesta din urma face un serviciu. Profesorii sunt prost platiti si sunt indreptatiti sa isi ceara drepturile in strada. Trebuie marite salariile profesorilor, dar trebuie refomat sistemul de educatie. Cam 4.000 de lei ar fi un salariu decent in Romania, pentru profesori.
– De ce duceti o lupta impotriva DNA si a justitiei?
Nu sunt impotriva justitiei, dimpotriva. Vreau sa aveam o justitie de tip occidental. Am inceput sa intram intr-o perioada de abuzuri. In Romania, oamenii sunt judecati de procurori si expusi dezbaterii publice, ca si cum odata scosi cu catuse pe poarta DNA sunt si judecati. Oamenii au dreptul la un proces corect, la o ancheta corecta si dreptul de a nu fi considerati vinovati, pana nu ii condamna un judecator.
– Care credeti ca ar fi stimulentele pentru a-i face pe politicieni mai putin corupti?
In Parlament sunt si oameni cinstiti. Cred ca prima conditie este functionarea justitiei. Desi sunt destule probleme in justitie, este clar ca justitia a facut progrese. Pe masura ce politicienii vor vedea ca nu pot scapa de justitie, se va diminua tentatia de a face ilegalitati. Pe de alta parte, avem si o problema de educatie. Cate ore de educatie civica in scoala? Ma tem ca nu mai exista. Acolo ai putea sa inveti ce inseamna sa respecti legea, cat de important este sa nu te compromiti cerand bani unui om de afaceri, cat de important este sa platesti taxele.
– Daca veti fi numit premier care sunt primele masuri pe care le veti lua, legat de serviciile de urgente din Romania?
Nu sunt un specialist in sanatate. Pot spune, insa, ca voi incerca sa promovez noua lege a sanatatii, pe care am vrut sa o introduc cu Emil Boc, in ianuarie 2012 si atunci sistemul a iesit in strada si a stimulat ideea ca se distruge sistemul de sanatate. Sistemul nostru de sanatate este grevat de interesele marilor profesori, directorilor de spitale. Un tanar talentat nu va ajunge niciodata sef de sectie. Funtioneaza grupurile de interese.
– De ce ar ramane medicii in Romania?
Piata UE este o piata libera. Pana cand medicii nu vor fi corect platiti, vor cauta solutii ca sa traiasca onorabil in alta tara. Noua lege a sanatatii face din medici angajati cu contract.
– Plicul la medic mai este functional astazi?
Raspunsul sincer este „da” si, in primul rand, foarte multi oameni dau de placere fara sa ii ceara cineva, stiind ca medicul are un salariu mai mic ca al lui de multe ori. In momentul in care omul va stii ca medicul care i-a salvat viata are 6.000 de euro pe luna, nu va mai simti nevoia sa dea un plic. Cred ca sunt putini medicii care cer plicuri cu bani.
– Ce veti face in privinta locurilor de munca pentru tineri?
Problema locurilor de munca este complicata. Sunt oameni care refuza locurile de munca cu salarii de baza. Tinerii astazi nu se mai duc pe orice salariu la munca. A crescut exigenta tinerilor fata de angajatori. Problema este daca aceasta exigenta este acoperita de capacitatea de a face ceva. Romania poate accesa fonduri de o jumatate de miliard de euro pentru a crea locuri de munca pentru tineri. Din ce stiu, Dacian Ciolos nu a reusit sa acceseze aceste fonduri. Romania are acesti bani, dar programul nu este accesat. Nu avem un somaj ridicat, somajul e de 6%, creeaza o presiune rezonabila pe forta de munca angajata. Acest 6% se atinge in conditiile in care somajul pentru cei pana in 25 de ani este de 23%.
– Unde este problema in crearea unei legi de salarizare unitara?
Niciodata nu s-a reusit o punere de acord a categoriilor profesionale. Cand ai dat mai mult la medici au sarit profesorii. Cand ai dat mai mult la SRI a sarit SIE, pentru ca fiecare se considera mai important decat celalalt. Eu as da drumul la o lege pe care sa o las in dezbatere publica 30 de zile, dupa care mi-as asuma raspunderea pentru ea. Noi discutam de doi ani legea salarizarii. Guvernelor le-a fost frica sa isi asume o lege, stiind ca o categorie sau alta nu este de acord. Solutia este ca politicul sa isi asume raspunderea.
– Ce masuri aveti pentru concurenta neloiala din transporturi?
Concurenta neloiala este tolerata de ANAF si de Politia Rutiera. Pe soselele din Romania se face un trafic ilegal de transport ce nu s-a mai pomenit. ANAF sa ii lase pe cei care vand patrunjel in piata si sa rezolve aceasta problema care este o cangrena nationala. Multi transportatori sunt demolati de pirati.
– In guvernarea trecuta, cu Emil Boc premier, care credeti ca a fost decizia gresita legata de situatia pensionarilor? In momentul de fata, intr-o astfel de situatie, cum ati proceda daca partidul dvs. ar avea guvernarea?
Greseli s-au facut multe, dar cu privire la pensii, va pot spune un lucru. In momentul de fata, deficitul la fondul de pensii este de 18 miliarde de lei, asta inseamna ca Guvernul se imprumuta sau face ceva pentru a pune 18 miliarde de lei, ceea ce inseamna aproape 4 miliarde de euro. As merge pe marirea pensiilor mici. Plecand de la aceasta premisa, s-a introdus pensia minima obligatorie pentru cei din mediul rural care erau pensionari CAP. Este un efort urias care i-a scos oarecum din mizerie pe cei din mediul rural. Plaja este foarte mare. Suntem aproape un angajat la un pensionar. Sunt departe de a fi un om care are solutii. Trebuie sa se dea prioritate cresterii pensiilor mici, un boom al pensiilor nu poate fi posibil. Eu nu pot sa fiu incorect, priviti-i pe cei de la alte partide care spun ca vor tripla pensiile. Povestea ca s-au taiat pensiile in mandatul lui Boc a fost o mare minciuna propagandistica.
– Cat de periculoase sunt pensiile speciale?
Pensiile speciale sunt un element de inechitate, pentru ca nu au nicio legatura cu contributivitatea. Se vor plati aceste pensii. La pensiile speciale se ia ultimul venit. Am auzit si de varianta ca isi vand casa in ultimul an si o trec la venituri. A merge pe ultimul venit, pe ultima luna de serviciu, nu reflecta deloc contributia ta de-a lungul vietii. Decat sa ne aruncam cu capul la pensii speciale de dragul voturilor, mai bine privim la pensiile sub 1.000 de lei. Alegerile se castiga cu emotie, nu cu argumente. Sunt prea experimentat ca sa mai intru in jocuri de genul acesta.
– In timp ce livezile au disparut, fermierii nu au unde sa vanda marfa, cumparam din hypermarketuri.
Principalii vinovati sunt agricultorii, pentru ca nu vor sa se asocieze si ca asociatie sa construiasca spatii de depozitare pentru fructe si legume pe bani europeni. Va asigur ca sunt bani multi de la UE pentru dezvoltarea a astfel de retele de depozitare. Un hypermarket va lua intotdeauna cantitati mari, vrea contracte pe termen lung si vrea certificate de analize.
– V-ati imbogatit de pe urma terenului de la Nana?
Nu, dar reusim sa platim rata terenului.
– Cine este premier din partea PMP?
Eu! Sa stiti ca nu intamplator am lansat povestea cu premieri. Eu cred ca foarte bine ar fi pentru romani sa vada dezbateri cu premieri fantoma. Ar fi extrem de interesant ca liderii de partide sa se autointituleze „eu sunt viitorul premier” si sa facem dezbatere cine are cele mai corecte si viabile solutii. Nu exista un om politic care sa poata conduce mai bine decat mine, datorita experientei pe care am acumulat-o.