Traian Băsescu: Inspecţia Judiciară trebuie scoasă din CSM, o vedem ca pe o instituţie independentă

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, vineri, la Timişoara, că, în opinia PMP, Inspecţia Judiciară trebuie scoasă din CSM şi o vede ca pe o “instituţie independentă, nu numită, ci desemnată de magistraţi” transmite corespondentul MEDIAFAX.
Romania TV
27 oct. 2017, 11:42
Traian Băsescu: Inspecţia Judiciară trebuie scoasă din CSM, o vedem ca pe o instituţie independentă

Traian Băsescu a vorbit, vineri, la Timişoara, despre condiţiile în care partidul pe care-l conduce va susţine în Parlament modificarea Legilor Justiţiei.

Astfel, fostul preşedinte al României a afirmat că PMP consideră că Inspecţia Judiciară ar trebui scoasă din CSM şi să funcţioneze ca o instituţie independentă.

O mare discuţie este legată de Inspecţia Judiciară. În mod categoric, Inspecţia Judiciară trebuie scoasă din CSM. Pentru că dacă inspectorii judiciari se duc în faţa CSM-ului cu puncte de vedere, iar CSM-ul votează împotriva punctului de vedere al Inspecţiei Judiciare, practic inspectorii judiciari nu sunt liberi. În acelaşi timp, excludem posibilitatea ca Inspecţia Judiciară să ajungă în Ministerul Justiţiei. Din acest punct de vedere, am observat că până şi Tudorel Toader şi-a nuanţat părerea şi vorbeşte şi el despre o instituţie independentă. Noi vedem Inspecţia Judiciară ca pe o instituţie independentă, nu numită, ci desemnată de magistraţi. Exact cum se alege CSM-ul de către magistraţi, la fel să se aleagă şi inspectorii judiciari, proporţional de către procurori de pe toate treptele şi de către judecători de pe toate treptele. Procurorii să inspecteze procurori şi judecătorii să inspecteze judecători. Dar această Inspecţie Judiciară trebuie să aibă un consiliu al ei, format din inspectori judiciari cu experienţă care să valideze rapoartele. Aşa vedem noi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, în niciun caz numirea inspectorilor în această Inspecţie Judiciară independentă să se facă de către ministru, de către CSM sau altcineva. Ei trebuie aleşi de magistraţi”, a afirmat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele PMP a spus că vede structura Inspecţiei Judiciare similiară cu cea a Curţii Constituţionale din punct de vedere al mandatului.

Să fie magistraţi de pe toate treptele instanţelor şi parchetelor, care să aibă minim 18 ani vechime şi mandate de nouă ani. Un magistrat cu 18 ani vechime şi care primeşte un mandat de nouă ani la Inspecţia Judiciară este un magistrat care şi-a atins vârsta de pensionare. Exact cum se întâmplă la Curtea Constituţională. Când îşi termină mandatele, toţi sunt pensionaţi deja, datorită acestei condiţii. În aceste condiţii, aceşti magistraţi, procurori sau judecători, vor fi absolut independenţi, pentru că ei nu vor mai depinde de niciun şef din justiţie când îşi termină mandatul la Inspecţia Judiciară. Şi atunci libertatea lor de a fi corecţi este totală. Nu vor mai depinde niciodată de sistemul pe care-l inspectează, ci vor ieşi cu nişte pensii foarte frumoase, după ce termină mandatul, care înseamnă efort de a face justiţia mai corectă şi o justiţie care să aplice legea aşa cum este ea scrisă”, a afirmat Băsescu.

Totodată, fostul preşedinte a precizat că Tudorel Toader a încercat să pună procurori şi judecători “sub control” prin Inspecţia Judiciară adusă la Ministerul Justiţiei, dar că acest lucru nu i-a reuşit.

Din ce s-a citit la televizor, părerea mea este că obiectivul lui Tudorel Toader a fost, iniţial, să pună procurorii şi judecătorii sub control prin Inspecţia Judiciară adusă la Ministerul Justiţiei. Dacă a văzut că nu merge, s-a gândit să pună procurorii prin subordonare faţă de ministru. Şi am văzut nişte modificări pe care le-a introdus şi vom fi extrem de vehemenţi împotriva acestor modificări. Asta e tendinţa pe care o are domnul ministru Toader”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP a mai enumerat şi alte condiţii în care partidul pe care-l conduce va susţine modificările Legii Justiţiei. Astfel, Traian Băsescu a precizat că ar trebui ca un judecător să ajungă la o curte de apel doar dacă are o vechime de zece ani, iar în momentul de faţă “după un an, doi, de la judecătorie ajunge la tribunal, iar după un an, doi ajunge de la tribunal la curtea de apel. Unui judecător, dincolo de a ştii carte, îi trebuie şi experienţă”.

De asemenea, Băsescu a propus ca mandatele şefilor instituţiilor din justiţie, pe care-i numeşte preşedintele României, să fie de patru ani, şi nu de trei ani. Totodată, preşedintele PMP nu mai vrea ca procurorii să treacă în funcţii de judecători pe acelaşi palier.

„Spre exemplu, sunt judecători care vin la Parchetul General detaşaţi, dobândesc rang de procurori de Parchet General, dau un mic examen şi te trezeşti cu ei judecători de Înaltă Curte, pentru că transferul se face pe palierul pe care te afli la momentul la care se face transferul. Acest lucru nu este în regulă. Punctul nostru de vedere este că un procuror, indiferent de rangul instituţiei în care lucrează, dacă vrea să se facă judecător, trebuie să-şi dea examenul pentru funcţia de judecător şi să înceapă de la calitatea de judecător de judecătorie”, a declarat Traian Băsescu.

Un alt element pe care PMP îl are în vedere la modificarea Legilor Justiţiei este legat de răspunderea procurorilor şi a judecătorilor. Asta pentru că, în momentul de faţă, un procuror sau un judecător poate fi acuzat şi tras la răspundere doar dacă la CEDO se constată că a judecat cu rea credinţă, explică Traian Băsescu.

“Acest lucru face aproape imposibilă tragerea la răspundere a unui procuror sau a unui judecător care au distrus o viaţă. Noi cerem să se introducă şi o altă motivaţie de tragere la răspundere, care este grava neglijenţă. Adică atunci când ancheta nu s-a făcut cu imparţialitate, şi asta se vede din administrarea probelor, când sunt martori ceruţi, spre exemplu, de un acuzat, dar procurorul nu vrea să-i audieze şi să-i introducă ca martori în dosar, pentru că ştie că ar avea poziţii favorabile celui pe care el este hotărât să-l acuze, sau când la dosar există probe, elemente care dovedesc nevinovăţia, dar procurorul şi ulterior judecătorul le omit pur şi simpu. Asta înseamnă gravă neglijenţă şi ea trebuie să fie în răspunderea directă a magistraţilor. (…) De asemenea, vrem şi prelungirea prescripţiei răspunderii magistraţilor. Acum, după un an de la comiterea faptei, orice eroare, rea credinţă sau gravă neglijenţă sunt prescrise. Ori un proces durează cel puţin trei ani. Practic, este imposibil să-i tragi la răspundere pe procurori şi pe judecători după norma existentă acum”, a conchis Băsescu.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării