Fosstul președinte Traian Băsescu a spus că Federația Rusă nu va mai pleca niciodată din Transnistria.
„Îl cred pe Porosenko că Ucraina își continuă agresiunea. Analiza mea de la luptele din estul Ucrainei este că obiectivele pe termen lung al Federației Ruse este să se apropie de gurile Dunării, are nevoie de acest coridor către inima Europei. Din punct de vedere geostrategic, interele sunt legate și de accesul la Dunăre.
Nu cred că în momentul de față Ucraina mai are capacitatea să devină stat mebru în NATO, de aceea pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate. Uniunea Europeană are propria ei politică de apărare și este gata să apere statele membre ale UE.
Trăgând o concluzie, niciodată Federația Rusă nu va mai pleca din Transnistria. Acest format de negociere a situației din Transnistria s-a arătat absolut ineficient. A lăsat timpul să lucreze în favoarea separatiștilor. Federația Rusă nu va înceta niciodată să susțină separtiștii de la Tirapol pentru a-și păstra peticul de pământ. Este nevoie să discutăm cu Chișinăul și să afirmăm politica de stat, obiectul de unire a celor două state române”, a declarat fostul șef al statului, citat de b1.ro.
CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: Dosarul „jurnaliştilor răpiţi” nu poate fi judecat decât dacă va fi DECLASIFICAT
Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că „Ungaria a depășit anumite limite prin declarațiile publice legate de așa zișii oropsiți minoritari maghiari din România”.
„Noi nu putem spune decât un singur lucru: România trebuie să continue să deruleze o politică externă bazată pe reciprocitate”, a declarat Băsescu.
Fostul șef al statului a adus ca exemplu acordul încheiat între Serbia și România în ceea ce privește tratamentul românilor în Serbia, subliniind că acesta nu a fost respectat. „Mă îndoiesc că vreodată un guvern al României va hotări cu privire la încetarea acelui acord„, a spus acesta.
„Fie că vorbim de Ucraina, Serbia, Ungaria, pierdem credibilitate în relația cu România, neacordând prioritate minorităților. Ungaria cred că a depășit niște limite în intervenționismul ei politic prin declarații publice legate de așa zișii oropsiții minoritari maghiari din România. De exemplu cu Ucraina, avem 50 de burse acordate tinerilor ucraineni să studieze în România. Este prea puțin chiar dacă guvernul de la Kiev nu este de acord să mărească numărul lor. Guvernul din România ar putea să ia decizia să mărească numărul de burse”, a conchis Traian Băsescu.