Traian Băsescu consideră că posturile importante din NATO și Uniunea Europeană ”sunt deja date”, iar Klaus Iohannis ”s-a trezit târziu” în cazul în care își dorește să aibă o funcție importantă.
”Singura explicație pentru devansarea alegerilor este legată de alegerea lui Klaus Iohannis de a se lupta pentru o funcție de conducere în NATO sau UE. Eu aș trage un semnal, din experiența mea în UE. Dacă vizează un post la UE trebuie să fie atent. Postul de președinte al CE, este deja dat! Ursula are susținerea PPE.
Postul de înalt reprezentat va rămâne la socialiști. În opinia mea funcțiile la UE sunt deja ocupate. Dacă poate face ceva este doar să aibă o luptă cu Mark Rutte , un om care disprețuiește România, pentru funcția de Secretar General al NATO, iar Iohannis are obligația să nu îi permită acestui individ să câștige. Eu cred că s-a trezit târziu Iohannis, posturile sunt deja date. Va fi foarte greu, chiar dacă nu imposibil”, a spus Traias Băsescu la Digi 24.
România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.
„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.
Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.
Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că „ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est”.