Traian Băsescu: Ne revine răspunderea pentru condamnarea Holocaustului

Preşedintele Traian Băsescu afirmă într-un mesaj transmis joi, cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor Holocaustului din România, răspunderea pentru condamnarea Holocaustului şi a celor care se revendică de la o mentalitate xenofobă revine fiecărui român.
Iulian Tudor
09 oct. 2014, 09:18
Traian Băsescu: Ne revine răspunderea pentru condamnarea Holocaustului

 

‘Data de 9 octombrie a devenit un moment de referinţă în istoria României prin Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această zi reprezintă, an de an, confirmarea angajamentului nostru de a omagia memoria celor care au îndurat persecuţiile şi crimele comise în numele unei ideologii totalitare, fiind, totodată, expresia celei mai depline reverenţe faţă de suferinţa umană, concretizată în exilul şi moartea a milioane de oameni nevinovaţi. Este un moment de adâncă emoţie, născut din amintirea tragediei Holocaustului şi, mai ales, din reflecţia pe care aceasta ne-o prilejuieşte, îndemnându-ne să rămânem lucizi şi să sancţionăm atitudinile şi acţiunile care, din păcate, continuă să ameninţe stabilitatea şi pacea obţinute prin sacrificii enorme’, spune şeful statului, potrivit mesajului publicat de Administraţia Prezidenţială, scrie Agerpres.

Comemorarea victimelor Holocaustului din România, spune preşedintele Băsescu, ‘implică o parcurgere necesară a momentelor şi a deciziilor politice care ne-au făcut părtaşi la drama Holocaustului, o tragedie umană fără precedent, ale cărei reverberaţii se fac încă simţite într-o Europă care, după evaluarea consecinţelor dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a luat angajamentul de a nu mai permite niciodată persecutarea unor oameni din considerente etnice, rasiale, culturale sau confesionale’.

‘Astăzi, ţară membră a Uniunii Europene, suntem datori să ne amintim că răspunderea pentru condamnarea Holocaustului şi a celor care se revendică în continuare de la o mentalitate influenţată de ură, xenofobie şi antisemitism ne revine, în egală măsură, atât instituţiilor statului român, cât şi fiecăruia dintre noi. Este timpul să medităm la faptul că ne-am născut cu o dublă vocaţie, de cetăţeni şi de oameni sensibili la suferinţa semenilor, la nevoile reale ale celor care au nevoie de înţelegerea şi solidaritatea noastră’, adaugă şeful statului.

El menţionează că, în calitate de preşedinte al României, comemorarea Holocaustului a reprezentat o datorie a mandatelor sale.

Libertatea recâştigată după căderea comunismului ne-a oferit posibilitatea de a ne afirma identitatea spirituală, culturală şi etnică într-o lume care asumă drept principii pluralismul şi respectul pentru alteritate. A trebuit să reînvăţăm arta convieţuirii în spiritul cunoaşterii şi al preţuirii reciproce. Totodată, a trebuit să acceptăm că suntem răspunzători faţă de cei pe care istoria i-a nedreptăţit, recurgând la arma discriminării şi a crimei în masă. Am înţeles, în calitate de preşedinte, faptul că am o datorie de onoare şi de conştiinţă să condamn, alături de comunism, Holocaustul în care au pierit milioane de oameni nevinovaţi care au aparţinut comunităţilor evreieşti şi rome’, arată preşedintele Băsescu.

Şeful statului precizează că în ultimii zece ani România a realizat lucruri esenţiale în ceea ce priveşte conştientizarea tragediei Holocaustului atât la nivelul legislaţiei şi al instituţiilor statului, în educaţie, dar, mai ales, în planul mentalităţilor societăţii.

El arată că în ianuarie 2014 a confirmat, prin semnarea unei Declaraţii la Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, angajamentul României de a continua să sprijine eforturile instituţiilor care încearcă să sporească nivelul de conştientizare a tragediei Holocaustului şi să semnaleze pericolul acţiunilor extremiste şi xenofobe în Europa şi în întreaga lume.

‘Îmi amintesc cu adâncă emoţie faptul că una dintre primele mele vizite externe, în calitate de preşedinte, a fost la Cracovia, cu prilejul comemorării a 60 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Atunci, am fost impresionat de urmele ororilor la care au fost supuşi semenii noştri dar, în acelaşi timp, prezenţa numeroşilor şefi de state la Auschwitz m-a convins că Europa modernă nu va mai accepta niciodată discriminarea, intoleranţa şi antisemitismul’, completează Băsescu.

Şeful statului subliniază că ‘istoria se poate oricând repeta dacă rămânem indiferenţi, dacă nu ne implicăm fără ezitare în viaţa semenilor care au nevoie de ajutorul nostru’, arătând că ‘experienţa totalitarismului comunist, de care ne-am eliberat dar care continuă să ameninţe ţări din vecinătatea României, ne arată cât de uşor poate să devină răul şi cât de fragilă poate fi, în contexte de presiune economică sau politică, o societate care se predă în faţa urii şi a neîncrederii’.

‘Vreau să cred că am reuşit să transmit mesajul meu, în calitate de preşedinte al României, preocupat de viitorul libertăţii şi al demnităţii fiecărui cetăţean al acestei ţări. Sunt convins că, aşa cum românii au găsit mereu forţa de a fi un popor unit în faţa încercărilor istoriei, în acelaşi fel vom şti să păstrăm şi să cultivăm generozitatea, respectul şi compasiunea pentru ca România să-şi poate face auzită vocea în deplină sinceritate atunci când va rosti, împreună cu naţiunile Europei unite, cuvintele tradiţionalei rugăciuni ‘Să ne amintim’, din respect faţă de trecut şi ca o promisiune fermă pentru un viitor sub semnul demnităţii umane şi al păcii’, conchide preşedintele Băsescu

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Oponentul lui David Popovici, acuzat ca ar fi trișat! Cine îl acuză pe Pan Zhanle de dopaj: „Nu este posibil din punct de vedere uman”
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Explozie de gaze în Rusia: patru persoane decedate și 15 salvate într-un bloc din regiunea Sverdlovsk
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?