„Președintele Traian Băsescu a decis, vineri, 28 martie, neacordarea grațierii individuale a domnului George Becali ca urmare a analizării dosarului de grațiere a domniei sale. Decizia președintelui Traian Băsescu a fost transmisă solicitantului grațierii”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei prezidenţiale.
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit vineri, la Congresul Avocaţilor, despre campaniile din mass-media privind graţierea lui Gigi Becali sau Gică Popescu afirmând că acestea arată lipsa de cultură în ceea ce priveşte actul de justiţie.
Citeşte şi: SONDAJ: Sunteţi PENTRU sau ÎMPOTRIVA eliberării lui GIGI BECALI pentru operaţia de la coloană? VOTAŢI!
Deşi nu a pomenit explicit numele lui Gică Popescu sau al lui Gigi Becali, Traian Băsescu a invocat cazul fostului preşedinte al clubului german Bayern München, Uli Höness, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, deşi a fost campion mondial şi european ca jucător în naţionala Germaniei şi apoi conducător al unui club ce a câştigat Cupa Campionilor Europeni de 5 ori.
Citeşte şi: Scrisoare EMOŢIONANTĂ a lui Gigi Becali, din închisoare. Vezi ce doreşte patronul Stelei
Nu este prima dată când preşedintele Traian Băsescu se referă la solicitările din spaţiul public privind graţierea lui Becali sau a lui Popescu. Pe 11 martie, Băsescu a declarat că i se pare că există o campanie puternică şi nejustificată pentru graţierea lui Gigi Becali, realizate de anumite televiziuni, pe care nu le-a nominalizat.
Băsescu a spus că nu a făcut nici o graţiere în al doilea mandat, dintr-un considerent simplu. Dacă în primul mandat avea semne de întrebare privind voinţa justiţiei de a funcţiona, în al doilea nu a mai avut astfel de motive. În plus, el a spus că respectă judecătorul şi decizia pe care a luat-o.
Citeşte şi: GIGI BECALI spera să fie GRAŢIAT de Paşte VIDEO EXCLUSIV
Alexandra Becali, mama lui Gigi Becali, a mers la începutul lunii martie, la Palatul Cotroceni, pentru a depune un memoriu la cererea de graţiere depusă de fiica latifundiarului din Pipera la începutul acestui an.
Cum se acordă graţierea
Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă luată de preşedintele României, ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.