RTV.NET vă prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.
– Voi avea o întâlnire la Bruxelles cu domnul Herman Van Rompuy, domnul Barroso şi comisarul pentru justiţie, Viviane Reding. Vizita de lucrru o fac la solicitarea mea. A fost necesar să discut problemele de actualitate pentru România. E categoric, în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi în acelaşi timp sunt procese particulare de interese pentru România. Instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară. Avem o certitudine: au rezistat presiunii politice uriaşe.
– Nu ne favorizează faptul că Parlamentul a respins ridicarea imunităţii pentru doi membrii, nu sunt de bun augur atacurile la Justiţie şi nici angrenarea unor politicieni importanţi în aşa numitele autodenunţuri pentru participare la referendum. Se anchetează eventuale fraude, nicidecum nu se pune sub semnul întrebării dreptul de a participa la referendum.
– Este foarte important proiectul ELI (Extrem Light Infrastructure), proiect derulat de IFN de la Măgurele. România a făcut aplicaţie pentru derularea acestui proiect. E de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect.
– Nu voi aborda problema fondurilor europene.
– Doresc să discut cu preşedintele Barroso şi van Rompuy procesele de aprofundare a integrării în UE. E evident că în ultima perioadă, aceste procese au căpătat viteză. Numai în cursul acestui an am adoptat tratatul fiscal. De asemenea, a devenit funcţional şi Mecanismul Economic de Stabilitate. În momentul de faţă, s-a lansat teza Uniunii Bancare şi are şi un termen foarte scurt de intrare în funcţiune. La 1 ianuarie 2013 se preconizează intrarea în procesul de realizare a Uniunii Bancare. Alături de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea Uniunii Bancare avantajează România.
– Ţinta noastră de aderare la zona euro trebuie să rămână 2015. În acest moment nu avem niciun motiv să modificăm ţinta de aderare, adică 2015.
– Viteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor în UE e deja mare. Este bine ca acest tren când trece să ne urcăm de la început în el. Riscurile de a nu îndeplini criteriile, să mai stăm să mai cugetăm este major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină în gară. Ştiu care e abordarea şi sunt state care nu mai au timp să stea. Fac un apel la toate partidele ca în ceea ce priveşte abordările europene să existe un deplin consens. Cei care vor fi plătitori ai facturii vor fi românii. Eu sunt un susţinător fără rezerve a proceselor care se desfăşoară, însă degeaba le susţin eu dacă nu reuşim să realizăm o unitate în abordarea problematicii europene. Rămânerea în afara zonei euro ar fi o dramă. 2015 trebuie să rămână o ţintă pentru că e un tren pe care riscăm să nu-l mai putem prinde în viitor.
– Nu voi ezita să abordez în discuţiile cu doamna Reding problema minorităţi rroma. A făcut o propunere pentru crearea unui grup de state care să găsească soluţii. problema rromilor nu se va realiza nici într-o zi, nici în două zile, nici punându-i în avion, ci prin educaţie care e fundamentală.
– România a ieşit slăbită din cauza acestui conflict intern şi ce s-a întâmplat la noi a generat o criză de încredere în România. E o pierdere mare şi n-o vom acoperi cu declaraţii, ci cu fapte. Acestea sunt gândurile cu care mă duc la Bruxelles.
– E un drept al cetăţenilor români acela de a protesta.
– Nu mă schimbă nimic. E greu să mă mai schimb după 61 de ani de viaţă. Bucuroşi le-om duce toate.
– Dacă îmi poate spune cineva prin ce am încălcat Constituţia…
– E de nenegociat orice imixtiune politică în chestiunile de siguranţă naţională.
– Nu-mi poate cere nimeni să renunţ la atribuţiunile funcţiei, printre care aceea de a reprezenta statul român, indiferent câte procente am în sondaje.
– M-aţi văzut pe mine agitat în ultima perioadă? Chiar şi la garaj, m-aţi văzut agitat?