Traian Băsescu va participa, vineri, la şedinţa organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.
Preşedintele a decis să renunţe la jilţ, după ce, în luna aprilie, a fost ţinta ironiilor politicienilor.
La şedinţa solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, şeful statului a stat în jilţ, în timp ce premierul Victor Ponta a preferat să stea în sală, pe locul de deputat, şi nu la prezidiu.
„Oricum, sincer să fiu, nu mă simţeam confortabil să stau lângă un domn cu jilţul, care îmi amintea ori de Ştefan cel Mare, ori de vreun personaj ridicol care uită că trăim în secolul 21. Mi se pare absolut comic să văd pe cineva pe un jilţ. Putea eventual să stea Preafericitul Patriarh sau putea să stea Regele Mihai, dar să stea, aşa, un om ca şi noi, pe jilţ, acolo, şi să-l ia somnul, să picotească în timp ce vorbim, Doamne fereşte! De abia aştept, le-am şi spus celor de la Parlament, din decembrie să arunce scaunul ăla sau să-l ţină doar pentru Patriarh sau pentru Rege(…) Oricine altcineva stă pe jilţ din acela mi se pare că şi-a pierdut total simţul ridicolului şi nu-şi dă seama cât de comic devine. Deci, oricum n-aş fi stat acolo, lângă jilţul marelui domnitor„, a spus Ponta.
La rândul său, Crin Antonescu comenta că „acel obiect din lemn nu e pe gustul meu, estetic nu arată bine”.
„Maniera asta voievodală post-socialistă e un pic kitsch, asta e estetic. Pe acel scaun au mai stat şi ceilalţi doi preşedinţi ai României, în împrejurări asemănătoare, şi dacă domnul Ponta şi domnul Zgonea – două minţi şi strălucite şi înfrăţite văd în chestiunea asta – consideră că problema politică a României este cum să-i ia bucata aia de lemn de sub fundul domnului Băsescu, dom’le nu mă interesează această luptă. Să-l ţină în braţe, să facă ce vor, dar e jenant. Nu se poate să stăm să dezbatem asemenea lucruri„, a afirmat Antonescu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat la acel moment: „Acel jilţ îl avem în protocolul de stat pentru preşedintele statului. Preşedintele statului are două momente solemne când vine în Parlament, fie folosim această metodă de a pune un jilţ să stea, că este preşedintele statului român, fie folosim cealaltă metodă în care domnia sa, fiind parte a Executivului, este în partea stângă a prezidiului, primul este preşedintele statului şi cel de-al doilea este prim-ministru. Dar aşa a dorit domnia sa. Domnia sa a transmis acest mesaj. Eu sunt obligat să respect cererea de protocol”.
Joi, mai mulţi reprezentanţi ai Curţii de Conturi au fost decoraţi la Palatul Cotroceni. Pe 26 mai, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de decorare a preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” – în grad de Ofiţer.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a conferit lui Nicolae Văcăroiu Ordinul Naţional ”Steaua României” – în grad de Ofiţer, ”cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, pentru excelenţa, recunoscută la nivel internaţional, de care a dat dovadă în coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului”.
Totodată, şeful statului a decorat mai mulţi reprezentanţi ai Curţii de Conturi, ”pentru integritatea, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind, pe această cale, la mai buna întrebuinţare a resurselor financiare ale statului”.