Prezent, sâmbătă, la Congresul extraordinar al PNŢCD de la Poiana Braşov, preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit reprezentanţilor acestui partid pentru sprijinul de la referendumul din 2007 şi la alegerile din 2009, dar şi la suspendarea din 2012.
„Ştiu că în sufletul dumneavoastră este o întrebare: cum să fim împreună? (..) Eu sunt un republican, dumneavoastră sunteţi monarhişti. Am vrut să ştiţi că ştiu acest lucru şi că, probabil în perioada după prezidenţiale, va trebuie să discutăm cinstit”, le-a transmis şeful statului reprezentanţilor PNŢCD.
El a precizat că a deschis acest subiect pentru a sublinia că, deşi sunt extrem de multe lucruri care îi leagă din punct de vedere al statului de drept, ştie că este un subiect care îi desparte, dar care „s-a dovedit a nu fi mai putenic decât ideea de stat de drept”.
„Aş spune că şi unii şi alţii susţinem acel capitalismul popular care înseamnă o şansă pentru fiecare. Problema republică sau monahie cred că va putea fi discutată la un moment dat şi, de ce nu, nu văd niciun impediment, dacă şi unii şi alţii vom avea curajul, să o şi tranşăm, să organizăm un referendum naţional pe această temă„, a declarat Băsescu.
Ideea preşedintelui a fost primită cu aplauze de participanţii la Congresul PNŢCD, iar şeful statului a ţinut să precizeze că, dacă nu ar fi venit cu această idee, este convins că apoi ar fi gândit toţi: „Băsescu a venit, dar nu ne-a spus ce ne durea”.
Traian Băsescu AMENINŢĂ cu noi DEZVĂLUIRI: O să vină momentul să le spun numele VIDEO
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că întotdeauna a considerat că ieşirea PNŢCD din Parlament este „o dispariţie care trebuie remontată, prin revenirea în spectrul politic şi în dezbatarea publică”.
El a mai spus că a făcut eforturi, la un moment dat, să pună cap la cap cele trei fracţiuni din PNŢCD, încercând să găsească o formulă care să readucă partidul pe scena politică, dar, din păcate, nu a reuşit.
Băsescu a adăugat că, în opinia sa, „PNŢCD trebuie să revină, el însuşi, cu grup parlamentar, cu poziţia pe care tradiţional a avut-o legat de statul de drept”.