Băsescu, care participă la acest summit în perioada 26-27 martie, a precizat că au fost invitate 15 state, printre care şi România, care face parte din „clubul celor 30 de state care deţin tehnologia întregului ciclu al combustibiliului” nuclear.
„De aceea, pentru noi este extrem de important acest summit, pentru a participa cu contribuţia noastră la dezvoltarea viitoare a normelor de securitate şi siguranţă nucleară, pentru a ne putea spune punctele de vedere la cel mai înalt cadru de dezbatere al subiectului energiei nucleare”, a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.
Temele summit-ului sunt legate de situaţia internaţională privind securitatea nucleară, politicile naţionale privind gestionarea materialelor radioactive, cooperarea pentru acordul de asistenţă în gestionarea obictivelor nucleare, comunicarea publică în materie de securitate nucleară şi ameninţări, capacităţi naţionale de prevenire a riscurilor nucleare, a precizat preşedintele.
El a mai spus că summit-ul se desfăşoară sub premisele derulării unor programe nucleare în state precum Coreea de Nord şi Iran , al menţinerii la un nivel ridicat al arsenalului nuclear, al creşterii riscului utilizării armelor nucleare în conflicte naţionale, cum este cazul Coreei de Nord şi Iran.
Băsescu a arătat că alte premise sunt lipsa consensului la nivel global privind întărirea regimului de neproliferare a armelor nucleare şi nerealizarea condiţiilor de intrare în vigoare a Tratatului de interzicere a armelor nucleare.
Traian Băsescu a mai spus că pe teritoriul a 25 de state se află câteva mii de tone de reziduuri nucleare înalt radioactive, iar aceste reziduuri pot fi utilizate la realizarea armelor nucleare şi sunt gestonate de firme private. El a adăugat că un alt subiect de discuţie este cel legat de situaţia centralelor nucleare, având în vedere dezastrul de la Fukushima.
Un alt obiectiv este promovarea de noi măsuri concrete pentru creşterea securităţii naţionale, a spus preşedintele arătând că la nivelul UE se face un test de stres pentru toate reactoarele nucleare, inclusiv cele de la Cernavodă.
El a mai spus că obiective sunt şi găsirea unor formule şi modalităţi prin care să nu se permită ca reziduurile rezultate din procesele nucleare să încapă pe mâna unor gruprări teroriste, permiţând realizarea de arme nucleare, dar şi împiedicarea de transferuri ilicite de materiale nucleare atât între structuri teroriste, cât şi între state.