„Vorbiţi cu un om care a stat faţă în faţă cu FMI-ul în toţi aceşti ani, nu mai vorbim când eram ministru. (…) O să vă spun un lucru care o să vă şocheze. Nu o să îl credeţi, pentru că este la fel ca poveştile cu ‘Băsescu şi flota’, spre exemplu, nimeni nu îmi poate arăta un act prin care am aprobat vânzarea unei nave, dar toată lumea spune ‘acolo este flota’. Cum la fel spune toată lumea ‘FMI vine şi impune programul’. Nu. Şi eu vă fac demonstraţia că nu este aşa. Şi afirm public – ţineţi cont că se duce până la Washington în 30 de minute pe masă la FMI această declaraţie – vă afirm public că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu FMI, noi am cerut ca în acordul cu FMI să avem introducerea managementului privat, ca o obligaţie. Noi, Guvernul şi eu. Guvernul Emil Boc şi eu. De ce? Pentru că ne dădeam seama că aici avem o mare vulnerabilitate să încercăm să diminuăm influenţa politicului”, a declarat şeful statului la TVR1, întrebat cu privire la faptul că FMI ar fi „legat de mâini şi de picioare” toate guvernele României, potrivit Agerpres.
El a reiterat faptul că îşi doreşte ca România să rămână în continuare în acord cu FMI şi UE.
„Eu vreau să rămânem în acord şi cu FMI-ul, vreau să rămânem în acord şi cu Uniunea Europeană, dintr-un motiv simplu: în primul rând, cât eşti în acord cu Uniunea Europeană, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeană la proiecte, de 10%. Una este să ai finanţat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeană şi doar 15% să pui tu, şi alta să fie 75%. Deci, vreau să rămânem în program”, a afirmat Băsescu.
Potrivit preşedintelui, România a ieşit din criza „de credibilitate2, iar în acest moment îşi poate construi propria dezvoltare.
„Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea aşa cum ne-o vedem, prin prisma finanţărilor pe care le avem de la Uniunea Europeană, prin prisma banilor pe care îi avem la dispoziţie de la Banca Europeană de Investiţii şi prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constrânşi în programe ale instituţiilor financiare, ci suntem liberi să optăm pentru propria noastră dezvoltare”, a opinat şeful statului.
El a susţinut că succesul României a fost dat de faptul că au fost aplicate măsuri de redresare economică, pe termen scurt.
„Noi am reuşit pentru că am aplicat măsuri de austeritate dure, pe care populaţia pe bună dreptate nu le-a acceptat, dar au fost aplicate rapid, pe termen scurt, nu bâlbâit. Ce s-a stabilit, aia s-a aplicat”, a spus Băsescu.