Traian Băsescu a spus că acuzaţia că se implică în campania electorală reia argumente care s-au regăsit în încercările de suspendare a sa din funcţie.
„Victor Ponta plagiază tentativele de suspendare ale preşedintelui. Preşedintele are dreptul să aibă simpatii politice”, a spus Băsescu amintind că judecătorii CCR s-au mai pronunţat asupra chestiunii şi au arătat că, în pofida faptului că preşedintele nu are dreptul la afiliere politică, el este ales cu susţinerea unor partide.
Băsescu a explicat şi cum au apărut pozele cu el purtând un tricou al PMP. „Eram la Neptun. Cei de la PMP au venit pe litoral şi i-am invitat la mine câteva ore. Oricum îi cunoşteam pe aproape toţi. Mi-au arătat tricourile şi am îmbrăcat şi eu unul. Am făcut poze de grup şi apoi cu fiecare în parte. Ei le-au pus pe Facebook, dar nu e vina lor că au fost preluate de toată lumea. Mulţumesc Antenei 3 şi României TV că i-au popularizat într-o perioadă de vacanţă”, a spus preşedintele.
Un alt argument este faptul că nu se afla în exerciţiul funcţiei. „Era o zi de vacanţă. Nu eu am dat vacanţa, ci guvernul Ponta. În vacanţă omul se îmbracă cum vrea”, a spus preşedintele adăugând că o atitudine prea rigidă în această chestiune ar duce la situaţia absurdă în care un demnitar să fie acuzat că face reclamă purtând hainele fabricate de o firmă sau alta.
Băsescu va contribui chiar la finanţarea campaniei electorale a PMP.
„Voi contribui cu cât îmi permite legea, abia aştept să iau salariul pe mai. Le voi da un salariu de preşedinte, 6.000 de lei. Nu prea au bani; nu prea au afişaj, spoturi faţă de ce au alte partide”, a mai spus preşedintele.
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat marţi că orice persoană are dreptul la opinie, indiferent că este vorba de preşedinte sau de altcineva. Reacţia lui Augustin Zegrean vine după ce premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza CCR pentru a analiza implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală.
„Din câte ştiu eu, în România nu mai închizi pe nimeni. Nu mai închizi demult, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate. Deci, dreptul la opinie, dreptul la cuvânt nu poţi să-l iei nimănui, că-i preşedinte, că-i vlădică, că-i opincă, dreptul la opinie îl are fiecare’, a afirmat şeful CCR, Augustin Zegrean, la Digi 24, referitor la condiţiile în care o opinie exprimată de preşedinte ar putea avea efecte juridice.
Întrebat dacă este vreo problemă dacă preşedintele poartă un tricou pe care scrie ‘votaţi un partid’, Zegrean a susţinut: ‘Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă dacă aş purta un tricou? Şi eu port tricouri, am multe tricouri. Dar când poartă anumite persoane tricouri cu însemnele acelea de firmă, nu? E vreo problemă?’.
El a explicat că textul din Constituţie prevede că în momentul în care eşti numit preşedinte trebuie să îţi dai demisia din partid.
„Lucru care s-a şi întâmplat. Sigur, preşedintele a fost membru al PDL, după cum bine ştiţi, el a fost chiar preşedintele acestui partid. Lucrurile au evoluat. (…) Consecinţele sunt că dacă la momentul (…) când devine preşedinte este membru de partid trebuie să demisioneze din partid şi să nu facă parte dintr-un partid politic pe întreaga durată a exercitării mandatului”, a precizat Zegrean.
Despre posibilitatea exprimării unor opinii politice în exercitarea mandatului prezidenţial, Zegrean a menţionat că există o decizie a CCR mai veche în sensul acesta.
„Cred că din 2007 când a spus cam ce ar putea însemna aceasta şi ce ar putea să facă şi ce poate să nu facă preşedintele sau ce trebuie să nu facă preşedintele în exercitarea mandatului”, a arătat preşedintele Curţii.
El a exclus o eventuală presiune asupra Curţii la faptul că este chemată să se pronunţe referitor la declaraţii făcute în campania electorală de către competitori.
‘Presiune făcută asupra noastră nu mai poate să exercite nimeni. Am trecut prin prea multe ca să ne impresioneze ceva’, a adăugat şeful CCR.
În ceea ce priveşte exprimarea opţiunii sale în legătură cu alegerile europarlamentare, preşedintele Curţii a spus încă nu şi-a format o opinie.
‘Da, cred că v-aş spune, dar nu mă întrebaţi astăzi pentru că nu mi-am format o opinie’, a mai subliniat el.
„Guvernul va sesiza CCR pentru a analiza implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală. Dacă preşedintele are voie să facă campanie electroală, căci o astfel de decizie ar avea implicaţia şi asupra altor categorii: judecători, poliţişti, alte categorii de funcţionari publici”, a spus Ponta.