„Cred că ne jucăm cu focul (…) Am văzut noile condiții ale stării de alertă. Cred că sunt insuficiente față de riscul major care se prefigurează”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la Digi24.
Fostul preşedintele a amintit că „în Beijing este carantină, ceea ce înseamnă că în China a pornit al doilea val de îmbolnăviri”.
„Centrul de Cercetări în domeniul Sănătății din SUA a avertizat, de asemenea, asupra riscului pornirii celui de-al doilea val. Iar la noi, constatăm o creștere a îmbolnăvirilor în ultima săptămână. Înseamnă că virusul e cu noi”, a spus Băsescu.
„Mă tem că populismul a lăsat din starea de alertă doar un surogat care nu mai servește nimănui. Oamenii politici trebuie să ia decizii fără să stea cu ochii pe sondaje. Pe vreme bună și un prost poate fi om politic, vorba președintelui. Marea problemă e dacă ești om politic în vremuri grele, când trebuie să iei decizii dificile, care nu plac populației. Cred că ne-am grăbit”, a precizat Traian Băsescu, pentru sursa citată.
Fostul președinte spune că, dacă ar mai fi fost la conducerea țării, nu ar fi renunțat la starea de urgență până la 15 iulie, iar măsurile de relaxare le-ar fi făcut în cadrul stării de urgenţă.
„Nu amețita de stare de alertă, care nu e nici în Constituție”, a menţionat europarlamentarul, care este de părere că „la noi s-au relaxat prea tare” restricțiile.
„Nu spune nimeni că trebuia să mergem cu încremenirea țării. Economia trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Nu sunt pentru închiderea industriei, sunt pentru închiderea școlii”, a afirmat Băsescu.
Fostul preşdintele afirmă că n-ar fi luat deocamdată măsuri de relaxare şi a dat exemplul întrunirilor de la 6 până la 20 de persoane. Băsescu spune că grupurile ar fi trebuit să fie doar în familei, iar portul măştii în orice condiţii.
„N-aș fi lăsat lucrurile brambura. Uitați-vă în mijlocarele de transport din București. Ne-am relaxat complet. Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a criticat și Ministerul Sănătății pe motiv că a împiedicat Primăria Capitalei să-i testeze pe cei 10.000 de oameni, iar, astfel, s-ar fi putut obține o radiografie printr-un eșantion mai mare legată de asimptomatici.
„Opțiunea Ministerului Sănătății a fost mai mult din orgolii și dubioasă”, a comentat fostul primar al Bucureștiului.
În schimb, Traian Băsescu afirmă că prelungirea stării de alertă va trece de Parlament. PSD face un joc gratuit, ca să obțină voturi.
„Dacă majoritatea parlamentară e iresponsabilă, președintele nu are decât să emită decretul de revenire la starea de urgență și am închis subiectul cu toți demagogii”, a arătat fostul șef al statului. Iohannis „va trebui să-și asume, pentru asta e om politic”, a adăugat Băsescu.
„Se fac de râs toți (…) Ăștia de la guvernare au uitat să dea reguli pentru after-school, au înmuiat măsurile până la desființare de dragul voturilor, celorlalți li se pare prea mult și președintele cred că trebuie să intervină cu un decret, ca să-i liniștească pe toți, inclusiv pe cei din societatea civilă, care nu au responsabilitate pentru ceea ce spun și fac”, a afirmat Traian Băsescu.
„Pentru PSD este mană cerească că nu sunt la guvernare: nu au de dat 40 la sută la pensii, nu au o criză de gestionat, nu au de refăcut lanțuri de aprovizionare. „Dau din gură. Nu vor veni la guvernare până la alegeri nici dacă îi pici cu ceară. În schimb, vor face mult rău cu propaganda”, a comentat Traian Băsescu în legătură cu amenințările PSD că vor introduce o moțiune de cenzură.
Europarlamentarul susţine că „clasa politică ar fi trebuie să vorbească pe o singură voce”.
„În Europa suntem unici cu această dispută. Pandemia ar trebui scoasă în afara disputelor politice legate de alegeri”, a conchis fostul preşedinte.