Traian Băsescu a avut joi prima ieşirea publică după ce ÎCCJ a decis că a colaborat cu Securitatea, iar SPP şi RAAPPS au decis să-l lase fără pază, respectiv fără vila de protocol de care beneficia în calitate de fost preşedinte al României.
„Ma simt foarte bine, cred ca ati exagerat boala mea. Am stat 7 zile la Spitalul Militar Bucureşti, apoi am plecat la Bruxelles si boala a recidivat. Am stat cinci zile în spital şi acolo. La Bruxelles nu am vrut sa merg la spital, am avut un puseu de la boala la plâmâni. Nu-i decât o pneumonie. Am primit tratament de pneunomie. Am recomandare de la medici, dacă aţii observat aveam masca, să evit orice aglomeraţie, nu aeroport„, a spus Traian Băsescu despre starea sa de sănătate.
„Reuşesc să fiu zglobiu acum. Merg foarte bine. Am avut o pneumonie netratata la vreme și recomandarea medicilor e ca cel putin până pe 10 (aprilie n.red.) să evit orice aglomeraţie că să nu asez peste tratatamentul făcut un COVID”, a mai spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a vorbit şi despre decizia de colaborator al Securităţii. „Îmi asum orice document scris sau semnat de mine din arhiva CNSAS indiferent de condiții. Îmi asum dacă e scrisul meu. Dacă este al altora să facă ce vor cu el”, a spus acesta, completând că va merge şi la CEDO.
Întrebat unde se va muta din vila de protocol, Traian Băsescu a spus că nu va merge în apartamentul din Mihăileanu, ci îşi va căuta un apartament cu trei camere.
„Asta am discutat cu soția mea până spre dimineaţă. O să cautam un apartament, ori să-l cumpărăm ori să-l închiriem și să ne conformam legii. (…) Trebuie să caut un apartament şi trebuie să decid, să vedem ce zice Maria”, a spus Traian Băsescu, joi, după revenirea în România.
Întrebat de ce nu a stat la Bruxelles pentru a se relaxa şi a venit la Bucureşti, Băsescu a precizat: „Credeţi că puteam sta acolo când aveam soţia acasă, voi călare pe poartă de dimineaţă până seara. Mai ales că avem de luat decizii. Eu trebuie să mă apuc să caut un apartament și cand l-am găsit să văd dacă e de acord Maria cu ce îi propun”, a mai spus Traian Băsescu.
Fostul preşedinte Băsescu a precizat că vrea un apartament cu trei camere, având în vedere facturile uriașe care vin la curent și gaze.
„Ar trebui să nu fie izolat de lume că suntem oameni de 70 de ani. Să avem magazine, o piață, o statie de metrou”, a mai spus Băsescu.
Întrebat despre decizia SPP de a-i retrage paza, fostul preşedinte a dat asigurări că secretele statului sunt în siguranţă.
„Niciodată nu o dezbrac cămaşa de fost preşedinte şi nu o să uit că am fost 10 ani preşedintele ţării şi am obligaţia ca ceea ce ştiu eu şi alţi lideri politici importanţi să rămână în capul meu”, a mai spus Traian Băsescu.
Întrebat dacă va renunţa la mandatul de europarlamentar, Traian Băsescu a spus că nu are de ce să facă acest lucru, „pentru că eu am fost ales cu anuntul CNSAS făcut”. „Deci nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales l-au aflat după alegere”, a completat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a revenit în România la o zi după ce a fost externat din spitalul din Bruxelles. Fostul preşedinte a mers direct la vila din Gogol unde soţia sa, Maria, s-a apucat deja să împacheteze lucrurile familiei.
Vă reamintim că RAAPPS i-a cerut lui Traian Băsescu să elibereze vila din strada Gogol în termen de 60 de zile ca urmare a deciziei ÎCCJ care a stabilit că fostul preşedinte a fost colaborator al Securităţii.
Astfel, spune instituţia, ”în temeiul aceloraşi dispoziţii legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect ”folosinţa gratuită a locuinţei pentru imobilului situat in Bucureşti, Str. Gogol nr. 2, sector 1”, având in vedere că la data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv in Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a fost constatată calitatea de colaborator al securităţii a fostului şef de stat”.
RAAPPS afirmă că ”persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia şi, în consecinţă, contractul de folosinţă a locuinţei încetează”.
”În aceste condiţii, atat titularul, cât şi membrii familiei acestuia au obligaţia de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare.În cazul în care părţile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spaţiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competenţa de soluţionare revine instanţelor judecătoreşti române, conform dispoziţiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, mai spune RAAPPS.