Traian Băsescu a făcut primele declarații după ce fiica sa, Ioana, a fost condamnată la închisoare.
”Încă am credința că disputele trebuie tranșate în instanță”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea.
Întrebat cum vede faptul că mulți din apropiații săi, mai ales membri ai familiei, au probleme în instanță, fostul președinte a spus că ”am destule semne de întrebare, dar ce pot face instanței, ce pot face judecătorilor? Ei au ciocănelul”.
”Încă n-am văzut om condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a instigat, fără să fi luat vreun ban, fără să fi făcut ceva. Dar am văzut oameni care au furat milioane și sunt liberi, nimeni nu îi atinge, doar pentru că au făcut un denunț”, a adăugat Traian Băsescu.
”N-aș vrea să fac din cazul meu sau al fiicei mele o dezbatere publică. Încă sper în corectitudinea instanței”, a mai zis fostul președinte.
Atât Ioana Băsescu, cât și Elena Udrea, au fost condamnate la 5 ani de închisoare cu executare, respectiv 8, de Curtea de Apel București, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. Decizia judecătorilor nu e definitivă și încă poate fi atacată cu apel de către inculpați și de către Direcția Națională Anticorupție.
Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a primit o condamnare la 5 ani de închisoare cu executare pentru delapidare și spălare de bani. Ioana Băsescu va trebui să plătească suma de 119.000 lei plus 12.000 lei cheltuieli de judecată.
Judecătoarea Claudia Jderu, de la CAB, desemnată să tranșeze în primă instanță dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 pentru Traian Băsescu, a explicat decizia de condamnare a Elenei Udrea la opt ani închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009 şi a Ioanei Băsescu la 5 ani de închisoare, şi nu îndreptate spre maximum, 12 ani pentru Elena Udrea şi 15 pentru Ioana Băsescu, aşa cum a cerut procurorul DNA. Fapta judecătoarei Claudia Jderu reprezintă o premieră în Justiţia din România, în condiţiile în care până acum, instanţele motivau după câteva luni deciziile în dosare.
„Instanța reține ca într-adevăr la audierea sa organul avea suficiente informații în sensul că obiectul depoziției sale viza o tranzacție cu suspiciuni privind realitatea acesteia. Suspiciunile s-au materializat ulterior prin ordonanța a procurorului privind fapta de spălare de bani.
Privind tranzacția dintre cele doua firme, instanța a apreciat că se impune o soluție de achitare pentru acesta.
E singura soluţie de achitate. Avem în vedere și data faptelor respectiv 2009. Pedepsele au fost în intervalul minim mediu. Faptele au fost denunțate in 2015 iar de atunci dosarul a avut un traseu constant. E un interval îndelungat de timp”, a explicat magistratul CAB în sala de judecată.