Preşedintele Traian Băsescu menţionează în mesajul său că, pentru România, anul intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht „coincide cu anul semnării Acordului de Asociere a României la Uniunea Europeană, care s-a angajat ireversibil să adere la spaţiul democratic european”.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat „aprecierea pentru viziunea şi curajul politic al liderilor europeni care au făcut posibilă trecerea în această nouă etapă de dezvoltare a Europei”, precum şi „încrederea că Europa va reuşi să mobilizeze resursele politice de care dispune pentru soluţionarea provocărilor majore cu care se confruntă astăzi”.
„Uniunea Europeană se află la un alt moment important pentru dezvoltarea ei, iar soluţii durabile pentru obiectivele ambiţioase pe care şi le-a propus nu pot fi găsite decât pe baza unor investiţii politice demne de exemplul angajamentului înaintaşilor„, se mai arată în mesajul şefului statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Traian Băsescu a dorit să reitereze, cu prilejul acestei aniversări, asigurarea că România poate avea „o contribuţie meritorie la dezbaterea generală din interiorul Uniunii Europene cu privire la viitorul construcţiei de integrare”.
„România va continua să susţină avansarea Uniunii Europene către o autentică Uniune politică pe baza înţelegerii că o Europă tot mai integrată va fi aptă să gestioneze în interesul său transformările dintr-o lume tot mai globalizată şi să răspundă, totodată, aspiraţiilor legitime de dezvoltare ale naţiunii române „, subliniază şeful statului.
„La data de 1 noiembrie 1993 intra în vigoare Tratatul privind Uniunea Europeană, încheiat cu un an înainte la Maastricht, în Olanda, de către cele 12 state membre la acea vreme. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht semnala naşterea Uniunii Europene cu denumirea pe care o folosim astăzi şi intrarea ireversibilă pe calea integrării politice a Europei Unite”, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.