‘Este extrem de important ca România să revină în Africa. Eu am încercat, înainte de Revoluţia Arabă, cu deplasările în Egipt, în Libia, însă probabil, acum, după ce acest val de destabilizare a trecut, ar trebui să revenim la proiectul de a ne întoarce în Africa, pentru că este o piaţă pe care România poate fi extrem de competitivă şi este păcat să nu lărgim orizontul /…/ Ca o comparaţie, la nivelul Uniunii Europene, contribuţia industriei în PIB este de 15 %. În România producţia industrială ocupă 30 % din PIB. La nivelul UE se pune problema reindustrializării Europei. Noi avem deja 30 % şi trebuie să ne creştem capacităţile industriale, pentru că s-a convins toată lumea că numai din servicii nu se poate trăi bine pe termen foarte lung, nu se poate garanta prosperitatea, locuri de muncă, fără să ai o industrie care să necesite foarte multe IMM-uri care să deservească’, a subliniat preşedintele.
El a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă susţinută la încheierea Summitu-lui UE-Africa care s-a desfăşurat în zilele de 2 şi 3 aprilie la Bruxelles. Şeful statului a arătat că Uniunea Europeană şi-a reafirmat voinţa de a sprijini statele africane. La summit au fost adoptate trei documente – o declaraţie publică UE-Africa, Planul de acţiune comună pentru perioada 2014 – 2017 şi o declaraţie sectorială pe tema imigraţiei şi mobilităţii.
Potrivit preşedintelui, Planul de acţiune 2014 – 2017 propune cooperarea între cele două entităţi în cinci domenii: pace şi securitate; democraţie, bună guvernare şi drepturile omului; dezvoltare umană; dezvoltare şi creşterea durabilă şi integrare continentală; probleme globale şi emergente. Toate aceste cinci segmente ale Planului de acţiune au o finanţare anunţată de 28 de miliarde de euro, a adăugat preşedintele Băsescu.
Al patrulea element al planului – dezvoltarea şi creşterea durabilă – , a subliniat şeful statului, este de interes major pentru România.
‘Dezvoltarea industrială este un alt element. Şi aici vine semnalul foarte clar pe care l-au dat toţi şefii de stat şi de guvern aproape, spunând: ‘Ne-am săturat să exportăm materii prime, vrem tehnologii, să procesăm noi aceste materii prime. Şi aici este o chestiune, dacă vreţi, de onestitate a noastră, a europenilor care avem tehnologiile – dacă le transferăm tehnologiile şi îi ajutăm să crească durabil, ei având materiile prime, sau continuăm să le drenăm resursele cu tehnologiile ţinute pe bătrânul continent. (…) Şi China face acelaşi lucru, şi SUA, şi Federaţia Rusă, toată lumea îşi ia materiile prime din Africa. Or, măcar în relaţia cu UE, Uniunea Africană speră, eu vă traduc, este o realitate care a străbătut şi din discuţiile mult mai puţin oficiale pe care le-am avut aseară la dineu – ‘Ne-am săturat, am înţeles că suntem atractivi pentru materiile prime pe care le avem, dar este timpul să primim tehnologiile, să procesăm materiile prime pe continentul african ca soluţie de ieşire din sărăcie.’, a adăugat şeful statului.
În context, Traian Băsescu a spus că un segment extrem de important şi de interes pentru ţara noastră îl reprezintă dezvoltarea sectorului energetic. ‘România poate contribui aici, avem experienţă, am făcut linii de curent, hidrocentrale şi termocentrale şi în Iran, şi în Irak, şi în Siria, şi în Libia, şi unde n-am făcut. Putem reveni pe continentul african’, a subliniat el.
Potrivit preşedintelui Băsescu, dacă privim la capitolul 4 al Planului de acţiune, respectiv la alocarea de 28 de miliarde care există din partea UE, este foarte clar că firmele româneşti pot juca un rol în partea de dezvoltare şi creştere durabilă. Este vorba de sectorul industrial, infrastructură, energie, agricultură, comerţ.
‘Voi încerca să stimulez mediul de afaceri românesc să privească la Africa, mai ales că acum am percepţia directă de la şefii de state care au fost la acest summit şi România este chiar bine cotată în Africa. (…) Cred că trebuie să facem o prioritate din revenirea, nu speculativă, ci din revenirea în Africa pe ceea ce putem şi pe ceea ce ştim să facem. Şi voi avea o discuţie în acest sens cu Guvernul, dar voi încerca să stimulez şi mediul de afaceri, poate chiar o deplasare într-un număr de ţări africane la care sa participe un grup de oameni de afaceri. Mă refer la o deplasare a Guvenului, a unuia dintre miniştrii care au în portofoliu responsabilitatea comerţului şi responsabilităţi industriale’, a precizat oficialul român.