Şeful statului a enumerat măsurile care s-au luat împotriva Rusiei, subliniind că toate au caracter temporar, sperând că această situaţie se va rezolva.
„Au fost blocate conturile, averile unor înalţi demnitari din Rusia. La cele 21 de persoane cărora li s-au blcoat conturile, acum s-au adăugat încă 12. Sunt persoane destul de imporante în Federaţia Rusă. Conturile, averile acetor persoane vor fi blocate în Uniunea Europeană. De asemenea, s-a cerut tuturor şefilor de state, de guvern să nu aibă întâlniri bilaterale cu Rusia. În plus, Rusia a fost exclusă din G8, iar negocierile pentru aderarea la OCDE au fost suspendate”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele ţării a mai spus că orice altă escaladare a conflictului din Crimeea duce la etapa a treia de sancţiuni, ce vizează sfera economică, tranzacții cu armament, măsuri largi.
Semnarea componentei politice a Acordului de asociere și a celui de liber schimb între Ucraina și Uniunea Europeană reprezintă un gest de încurajare pentru Kiev, urmând ca acordul integral să fie semnat după alegerile europarlamentare din 25 mai, a a mai spus președintele României.
„Consiliul European susține aspirațiile Ucrainei pentru a-și decide singură viitorul, și nu influențată de țări vecine, puteri regionale sau globale. (…) Prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. Aici trebuie spus foarte clar, și s-a discutat în Consiliu, situația economică în care a ajuns Ucraina se datorează unei guvernări relativ îndelungate și de proastă calitate și corupției extrem de ridicate”, a declarat șeful statului român într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, în marja reuniunii șefilor de stat și de guvern din 20 și 21 martie.
El a reamintit că Uniunea Europeană poate pune la dispoziția Ucrainei astăzi 1,6 miliarde de euro bani lichizi, urmând ca în final să poată pune la dispoziție, prin contribuția BEI și BERD, 11,5 miliarde de euro.
„Condiția ca această sumă de 1,6 miliarde de euro să fie pusă la dispoziție este încheierea unui acord cu FMI. Deci UE va fi partenerul FMI în tentativa de salvare de la încetare de plăți a Ucrainei și ulterior în încercarea de restabilire a echilibrelor macronomice ale economiei țării”, a precizat președintele Băsescu.
Potrivit acestuia, Guvernul Ucrainei este chemat să asigure în structura lui reprezentarea tuturor regiunilor și opțiunilor.
„Este un lucru esențial pentru ca procesul de separare în interiorul Ucrainei să fie prevenit. De asemenea, guvenului i se cere să lupte împotriva extremismului. Consiliul European cere Ucrainei ca alegerile pentru funcția de președinte al Ucrainei să se desfășoare la standarde europene, democratice, în niște procese corecte și legale. Deci o atenție deosebită, un semnal politic foarte important va fi modul în care se vor desfășura alegerile prezidențiale”, a subliniat președintele Băsescu.
Nu în ultimul rând, a arătat șeful statului român, Uniunea Europeană rămâne angajată în continuare, prin Consiliul European, să susțină independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și, totodată, Uniunea nu recunoaște rezultatul „referendumului ilegal și neconstituțional” care s-a desfășurat pe 16 martie în Crimeea.
În consecință, a adăugat președintele Băsescu, se consideră ilegală anexarea Crimeii de către Federația Rusă.
„În cel mai scurt timp, Comisia trebuie să facă propuneri către toate statele membre cu privire la măsuri și restricții împotriva relațiilor comerciale, a relațiilor economice și financiare cu Crimeea”, a arătat Traian Băsescu.