Băsescu revine la şefia statului după 52 de zile de când a fost suspendat şi îşi va deschide biroul care a fost sigilat în seara zilei în care Parlamentul a votat suspendarea acestuia.
Traian Băsescu a fost suspendat pentru a doua oară din funcţia de preşedinte pe 6 iulie. Parlamentul a adoptat hotărârea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate. În urma suspendării lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a devenit preşedintele interimar al ţării.
Parlamentul a decis, printr-o hotărâre care a fost aprobată de plen, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie. Hotărârea a fost votată, fiind înregistrate 242 de voturi „pentru”.
Pe 24 iulie, conducerea PDL a hotărât cu vot majoritar boicotarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin neprezentarea la vot. În cadrul votului din cadrul Consiliului Director al PDL a fost o singură abţinere şi niciun vot împotrivă.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat după încheierea Consiliului Director al democrat-liberalilor că face apel la toţi oamenii de bunăcredintă şi îi roagă să nu participe la mascarada organizată de USL.
„Colegiul Director al PDL a decis astăzi cu 89 de voturi şi o abţinere să spunăreferendumului. Partidul Democrat Liberal, membrii şi simpatizanţii lui nu pot valida un şir de nereguli ale USL din aceasta perioada. Rugăm cetăţenii să nu participe la această mascaradă pusă în scenă de USL”, a declarat Vasile Blaga.
„Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă pentru că nu le perminte celor care au dat lovitura de stat să îşi acopere acţiunea prin votul popular. Soluţia de securizare a votului este neparticipare. După toate calculele, prin manevrele pe care le fac (…) ar putea frauda circa 10%. Prin neprezentare, ar fi greu să ajungă la validarea referendumului”, a declarat preşedintele suspendat.
Pe 29 august s-a desfăşurat referendumul, iar Biroul Electoral Central a comunicat pe 1 august rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. 46,24% dintre românii cu drept de vot au venit la urne, dintre care 87,52% au votat PENTRU demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% au spus NU. Conform datelor BEC, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi validat. La vot ar fi trebuit să se prezinte 50% plus unu din numărul alegătorilor.
Potrivit rezultatelor finale, prezenţa la vot a fost de 46,24% (8.459.053 alegători au venit la vot din totalul de 18.292.464 de români înscrişi în listele electorale). Dintre cei care au venit la urne, 87,52% (7.403.836 de alegători) au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% (943.375 de alegători) s-au pronunţat împotrivă. Numărul voturilor nule: 111.842 (1,32%).
Curtea Constituţională a decis, pe 21 august, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.
Imediat după încheierea şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean. Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.
„Decizia a fost luată cu majoritatea legală cerută. A fost majoritate calificată. Rezultatul este cel de invalidare. Preşedintele şi comunicatul CCR va lămuri”, a declarat judecătorul Tudorel Toader.
Decizia CCR a fost publicată în Monitor la trei ore după citirea documentului în plenul reunit al Parlamentului. Întoarcerea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României a venit după şase săptămâni în care acesta a fost declarat preşedinte suspendat, perioadă în care interimatul a fost asigurat de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.