Traian Băsescu S-A ÎNTORS la Cotroceni după 52 de zile de suspendare VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, în cursul dimineţii de marţi, la Palatul Cotroceni, informează România TV. Băsescu revine în biroul prezidenţial după 52 de zile de suspendare şi după ce decizia CCR privind invalidarea referendumului a fost citită în Parlament şi publicată luni seara în Monitorul Oficial.
Romania TV
28 aug. 2012, 07:38
Traian Băsescu S-A ÎNTORS la Cotroceni după 52 de zile de suspendare VIDEO

Băsescu revine la şefia statului după 52 de zile de când a fost suspendat şi îşi va deschide biroul care a fost sigilat în seara zilei în care Parlamentul a votat suspendarea acestuia.

Traian Băsescu a fost suspendat pentru a doua oară din funcţia de preşedinte pe 6 iulie. Parlamentul a adoptat hotărârea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate. În urma suspendării lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a devenit preşedintele interimar al ţării.

Parlamentul a decis, printr-o hotărâre care a fost aprobată de plen, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie. Hotărârea a fost votată, fiind înregistrate 242 de voturi „pentru”.

Pe 24 iulie, conducerea PDL a hotărât cu vot majoritar boicotarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin neprezentarea la vot. În cadrul votului din cadrul Consiliului Director al PDL a fost o singură abţinere şi niciun vot împotrivă.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat după încheierea Consiliului Director al democrat-liberalilor că face apel la toţi oamenii de bunăcredintă şi îi roagă să nu participe la mascarada organizată de USL.

„Colegiul Director al PDL a decis astăzi cu 89 de voturi şi o abţinere să spunăreferendumului. Partidul Democrat Liberal, membrii şi simpatizanţii lui nu pot valida un şir de nereguli ale USL din aceasta perioada. Rugăm cetăţenii să nu participe la această mascaradă pusă în scenă de USL”, a declarat Vasile Blaga.

La rândul său, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat ca neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă pentru că nu le permite celor care au dat lovitura de stat să îşi acopere acţiunea prin votul popular.

„Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă pentru că nu le perminte celor care au dat lovitura de stat să îşi acopere acţiunea prin votul popular. Soluţia de securizare a votului este neparticipare. După toate calculele, prin manevrele pe care le fac (…) ar putea frauda circa 10%. Prin neprezentare, ar fi greu să ajungă la validarea referendumului”, a declarat preşedintele suspendat.

Pe 29 august s-a desfăşurat referendumul, iar Biroul Electoral Central a comunicat pe 1 august rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. 46,24% dintre românii cu drept de vot au venit la urne, dintre care 87,52% au votat PENTRU demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% au spus NU. Conform datelor BEC, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi validat. La vot ar fi trebuit să se prezinte 50% plus unu din numărul alegătorilor.

Potrivit rezultatelor finale, prezenţa la vot a fost de 46,24% (8.459.053 alegători au venit la vot din totalul de 18.292.464 de români înscrişi în listele electorale). Dintre cei care au venit la urne, 87,52% (7.403.836 de alegători) au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% (943.375 de alegători) s-au pronunţat împotrivă. Numărul voturilor nule: 111.842 (1,32%).

Curtea Constituţională a decis, pe 21 august, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.

Imediat după încheierea şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean.  Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

„Decizia a fost luată cu majoritatea legală cerută. A fost majoritate calificată. Rezultatul este cel de invalidare. Preşedintele şi comunicatul CCR va lămuri”, a declarat judecătorul Tudorel Toader.

Monitorul Oficial a publicat, luni seara, decizia Curţii Constituţionale prin care referendumul din 29 iulie este invalidat. 

Decizia CCR a fost publicată în Monitor la trei ore după citirea documentului în plenul reunit al Parlamentului. Întoarcerea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României a venit după şase săptămâni în care acesta a fost declarat preşedinte suspendat, perioadă în care interimatul a fost asigurat de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Luna August se Anunță Mai Caldă Decât Obicei, Avertizează Meteorologii
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!