„Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte de anul de criză profundă 2010, cu măsuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care să aducă bani la buget pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit”, a spus Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri ce a avut loc la Ateneu.
Preşedintele României a arătat că se revine la situaţia dinainte de de 2005 când introducerea contei unice a relansat economia prin uşurarea poverii fiscale asupra sectorului privat. „Procesul nu mai continuă, s-a ajuns la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează pe omul slab, încă mult mai slab, care este economia reală”, a spus Băsescu.
Acesta a arătat că nevoia de bani a statului nu justifică măsurile îndreptate împotriva mediului de afaceri. „Sigur, are nevoie de bani statul, dar dacă i-ar îndrepta spre investiţii, ar fi bine, dar dacă îi îndreaptă spre a alimenta cu bani aparatul de stat nu e în regulă. Se produce o schimbare de filozofie în defavoarea mediului de afaceri, iar acest lucru trebuie bine analizat. Nu voi fi printre cei care or să tacă faţă de această abordare”, a spus preşedintele.
El a spus că economia românească are un nivel al competitivităţii în creştere, iar acest lucru se datorează exclusiv sectorului privat, în condiţiile în care sectorul public al economiei produce pierderi, fapt ce arată necesitatea unor „privatizări oneste”.
După încheierea noului acord cu FMI, românii vor avea salarii şi pensii mai mari, însă totodată vor avea parte şi de scumpiri, în 2014, pentru ca statul să se încadreze în ţinta de deficit de 2,2% din PIB.
Guvernul a anunţat o măsură cheie pentru a se putea încadra în ţinta de deficit bugetar prognozată pentru 2014, iar aceasta priveşte majorarea accizelor la carburanţi, a declarat, marţi, şeful Misiunii FMI pentru România, Andreea Schaechter, într-o conferinţă de presă.
„O măsură cheie anunţată de Guvern, pentru a se încadra în ţinta de deficit ar fi majorarea accizelor la carburanţi şi impozitarea construcţiilor speciale. Ţinta de deficit va fi de 2,2%, pentru 2014, adică o creştere cu 0,2% a deficitului pe cash”, a spus Schaechter.
Majorarea accizelor va atrage o scumpire a tuturor produselor.
Un pachet de ţigări care costă în prezent 14 lei va ajunge să coste anul viitor 14,27 lei, din care valoarea accizelor va fi 8,26 lei, potrivit România TV.
După creşterea accizelor, un litru de benzină va fi în 2014 cu 5 bani mai scump, preţul urmând să crească de la 5,85 lei, la 5,9 lei. La motorină, creşterea va fi de doar 4 bani/litru, de la 5,95 lei, la 6 lei. La un plin, şoferii vor trebui să scoată din buzunar cu aproximativ 15 lei mai mult decât până acum.
Accizele mai mari vor aduce scumpiri şi la băuturile alcoolice. Spre exemplu, un litru de votcă se va scumpi cu 54 de bani.
Creşterea preţului carburanţilor va atrage după sine o scumpire a tuturor produselor, în condiţiile în care costurile de transport devin mai mari.