Traian Băsescu a comentat, în direct, la România TV, discursul rostit de Joe Biden la depunerea jurământului de preşedinte.
„Biden are cea mai mare problemă la el acasă, adică trebuie să reunifice poporul american. Va fi greu, enorm, pentru că a fost ales cu 81 de milioane de voturi, dar Donald Trump a obţinut 75 de milioane de voturi. Naţiunea este extrem de divizată, de aceea şi discursul lui Trump a vizat strict problematica împăcării celor două tabere – republicani şi democraţi.
America nu poate să fie puternică dacă nu e puternică în interior în primul rând. În ceea ce ne priveşte, ştiu foarte bine cum gândeşte politica externă preşedintele Biden. Am discutat-o de multe ori în cele două mandate”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.
„Înţeleg foarte bine şi înţeleg foarte bine ce va face. Nu se va mai interesa sau nu va mai prezenta interes deosebit Asia Centrală. Este de văzut dacă va reveni în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care se pare că Turcia a avut un mandat de la Trump să intre în Siria să fie un jucător major în Orientul Mijlociu.
În ceea ce ne priveşte, în mod cert va continua politica de consolidare a flancului estic pentru că dânsul a lansat această politică pe care susţinut-o preşedintele Obama în summitul NATO din Ţara Galilor din 2014.
În ceea ce ne priveşte, nu vor exista surprize. Avem însă probleme extrem de acute pe care doar America poate rezolva pentru noi şi pentru Europa”, a explicat Băsescu.
Citeşte şi: Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden. Ce mesaj i-a transmis președintele României
Fostul preşedinte Traian Băsescu a amintit că Donald Trump „nu a dorit să mai negocieze prelungirea acordului pentru rachetele nucleare cu rază medie de acţiune, ceea ce înseamnă rachetele cu rază de acţiune de 5.500 de kilometri”.
„Până la expirarea acestui acord, care s-a întâmplat în octombrie anul trecut, Federaţia Rusă trebuia să-şi ţină rachetele cu rază medie de acţiune dincolo de Urali. În momentul de faţă nu mai există un acord americano-rus şi Putin poate să-şi amplaseze rachetele cu rază medie de acţiune în Crimeea, spre exemplu, ceea ce înseamnă un pericol de securitate major pentru Europa”, a avertizat europarlamentarul.
Băsescu consideră că diplomaţii din UE îi vor cere preşedintelui SUA să negocieze cu Rusia.
„În mod cert, europenii vor cere preşedintelui Biden să reintre în negociere SUA – Federaţia Rusă pentru rachetele cu rază medie de acţiune cu încărcătură nucleară”, a afirmat fostul preşedinte.
„Un alt exemplu care de asemenea ne afectează. În luna februarie expiră aşa numitul acord START. Este vorba despre acordul pentru rachete balistice intercontinentale, tot cu încărcături nucleare. Biden nu a vrut să accepte prelungirea acestui acord până la negocierea unui alt acord, propunere pe care Moscova a făcut-o. Preşedintele Trump a refuzat această prelungire.
Revenirea SUA la acordul climatic de la Paris. Este vitală din punct de vedere al competitivităţii. O Americă care n-ar respecta condiţiile de reducere a emisiilor de carbon şi n-ar trebui să facă investiţii pentru ca producţia ei să nu mai genereze emisii de carbon ar fi o Americă ce ar putea veni pe piaţa europeană cu preţuri mult mai scăzute decât preţurile la produsele europene care vor avea inclus şi costul eliminării emisiilor de carbon până în 2030.
Sunt exemple în care Europa este dependentă de SUA şi SUA trebuie să revină în acordurile pe care le-au avut”, a subliniat Băsescu.
„Politica preşedintelui Trump a fost una de izolare. Preşedintele Trump şi China au refuzat în principiu multilateralismul. Asta a lăsat Uniunea Europeană în afara jocurilor politice la nivel global pentru că faptul că nu suntem o putere nucleară majoră a făcut din UE o structură care nu mai era băgată în seamă.
Revenirea la deciziile multilaterale alături de SUA, în politici concertate, va da din nou Europei posibilitatea să se pronunţe şi să influenţeze deciziile la nivel global”, a explicat fostul preşedinte.
„Ceva este în neregulă cu sistemul nostru. Am afirmat în Parlamentul European că semnalul dat prin intrarea în Capitoliu este doar semnalul decisiv prin care trebuie să înţelegem că trebuie să găsim soluţii de gestionare, de modelare a globalizării care a dus la concentrare a 95% din avuţia planetei în mâna a 1% din populaţia planetei.
Capitalismul care a ajuns aproape la o globalizare generalizată trebuie remodelat. Statele, oamenii politici nu mai pot spune că e decizia multinaţionalelor şi să facă ce vor pentru că nu managerii, directorii, proprietarii de multinaţionale sunt aleşi, ci politicienii.
Politicienii trebuie să aibă curaj să modeleze procesul de globalizare pentru că altfel societăţile democratice vor fi absolut deschise la populismul ieftin.
De asta a fost posibil ca 75 de milioane de american să-l voteze pe Trump. De asta a fost posibil ca la noi să apară AUR, de asta e posibil ca în Italia să fie forţe de extremă dreapta, extrem de puternice, de asta înfloresc forţele de extremă dreapta în Germania.
Populismul extremist începe să prindă rădăcini pe fondul faptului că politicienii nu modelează drumul procesului de globalizare, iar America este prima responsabilă pentru că este cea mai mare putere economică. Este prima responsabilă să se aşeze alături de UE şi să treacă prin reglementări la o modelare a procesului de globalizare”, a conchis Traian Băsescu.
Citeşte şi: Joe Biden a devenit oficial al 46-lea preşedinte al SUA. El a depus jurământul, LIVE VIDEO de la ceremonie