Traian Băsescu a avut o intervenție în Plenul Parlamentului European pe tema războiului din zona Ucrainei.
„Situația la frontiera ucraineană reprezintă o amenințare atât la suveranitatea Ucrainei, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.
Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.
Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului.
Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.
Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria.
Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.
Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.
Vremea imperiilor a trecut!”, a spus fostul preşedinte al României în Plenul European.
Uniunea Europeană (UE) se teme de un eventual incident după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi, ”cea mai masivă desfăşurare înregistrată” la frontiera Rusiei cu Ucraina, relatează AFP.
”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe UE.
Borrell a refuzat să dezvăluie sursa acestei informaţii. ”Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.
Ucraina se teme de faptul că Kremlinul caută un pretext să o atace. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi-a informat, în cadrul acestei videoconferinţe, omolgii din UE cu privire la ultimele evoluţii la frontieră.
Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.