Traian Băsescu a respins aserţiunea lui Ponta referitoare la faptul că tema digitalizării dezbătută în Consiliul European ar fi de resortul exclusiv al Guvernului. „Aş face o remarcă cu privire la nevoia de a merge la Consiliu a unui cunoscător al digitalizării. Toţi cei de la Consiliul European sunt oameni politici. Nu ştiu vreun şef de stat sau guvern să provină din industria digitală. Consiliul European nu ia decizii tehnice, ia decizii politice”, a argumentat Traian Băsescu.
Mai mult, preşedintele României s-a referit la premier ca la un „începător” în ale politicii externe. „Vreau să reamintesc celor care cred că viaţa a început odată cu ei că sunt unul dintre şefii de stat ce a contribuit la realizarea agendei UE 2020, în care unul dintre piloni este digitalizarea. Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător”, a mai spus Ponta.
Băsescu a arătat că la Bruxelles vor fi abordate şi chestiuni ce vor fi discutate mai în detaliu la summitul UE de la Vilnius, din noiembrie. „Pentru noi miza este Moldova, cu parafarea acrodului de asociere la UE şi a celui de liber-schimb, ambele în integralitatea lor. Nu mai puţin important este ca Ucraina să semneze cele două acorduri. Sunt state care ridică restricţii în ce priveşte Ucraina, datorită situaţiei doamnei Timoşenko. Şi România consideră că ea a avut parte de un proces politic, dar nu trebuie să întârziem apropierea Ucrainei de UE. Altfel, alternativa Ucrainei este către est”, a declarat Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale şefului statului:
-Una din temele Consiliului European pe agenda digitală este abordarea comunicaţiilor în sistemul 4G, lucru care se întâmplă deja în România.
-Un alt subiect va fi situaţie conomică şi socială din UE cu accent pe măsurile de reducere a şomajului printre tineri. Este o temă recurentă. România are tre regiuni introduse în programul de stimulare a locurilor de muncă pentru tineri: Centru, Muntenia şi Sud-Est.
-Tratatul Fiscal: Statele vor trebuie să prezinte stadiul de implementare a trattului şi paşii pentru realizarea uniunii bancare.
-Un subiect delicat va fi legat de testul de stres pe care băncile trebuie să-l treacă în perioada următoare.
-Ultimul subiect este legat de summitul de la Vilnius din noiembrie. Pentru noi miza este Moldova, cu parafarea acrodului de asociere la UE şi a celui de liber-schimb, ambele în integralitatea lor. Nu mai puţin important este ca Ucraina să semneze cele două acorduri. Sunt state care ridică restricţii în ce priveşte Ucraina, datorită situaţiei domanei Timoşenko. Şi România consideră că ea a avut parte de un proces politic, dar nu trebuie să întârziem apropierea Ucrainei de UE. Altfel, alternativa Ucrainei este către est.
-Aş face o remarcă cu privire la nevoia unui cunoscător al digitalizării de a merge la Consiliu. Toţi cei de la UE sunt oameni politici, nu ştiu vreun şef de stat sau guvern să provină din industria digitală. Consiliul European nu ia decizii tehnice. Vreau să reamintesc celor care cred că viaţa a început odată cu ei că sunt unul dintre şefii de stat ce a contribuit la realizarea agendei UE 2020, în care unul dintre piloni este digitalizarea. Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător.
Preşedintele Traian Băsescu se va afla joi şi vineri la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, dar şi la Summitul Partidului Popular European, informează Agerpres.
Joi, Traian Băsescu va participa la Summitul Partidului Popular European, dar şi la Reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European. Tot joi, va lua parte şi la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, precum şi la Dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern.
Vineri, Traian Băsescu va lua parte la cea de-a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, după care, în jurul orei 13,45, va susţine o declaraţie de presă.
Marţi seară, premierul Victor Ponta a afirmat, în exclusivitate pentru postul B1 TV, că numai Guvernul este avizat să participe la Consiliul European de joi de la Bruxelles, deși Traian Băsescu a refuzat să îi dea mandat de participare.
Ponta a precizat că tematica acestui Consiliu este domeniul IT, iar despre acest sector numai Guvernul poate să se pronunțe.
„Fiecare Consiliu European are o tematică, acum este IT-ul. Guvernul a făcut o strategie serioasă, referitoare la industria de IT, are vreo 300 de pagini. Președintele nu poate să își spună decât părerea personală despre IT la Consiliu. Acesta este un domeniu atât de complicat și de tehnic, încât despre agenda digitală nu poate vorbi decât Guvernul. Băsescu nu mi-a cerut acest raport, dar dacă vrea îi punem la dispoziție strategia, deși mă îndoiesc că o va citi doar la o cafea”, a spus Ponta.
Traian Băsescu a decis să nu-i mai dea mandat premierul Victor Ponta pentru a reprezenta România la Consiliul European, organizat în perioada 24-25 octombrie, la Bruxelles.
Șeful statului ar fi invocat eşecul înregistrat de premierul Victor Ponta la ultimul Consiliu European, atunci când oficialii europeni au decis renunţarea la proiectul Nabucco.