Traian Băsescu: Tăierea salariilor a fost cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criză VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că România redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capital, fapt probat de ultimele cifre ale Eurostat, arătând că este meritul sacrificiilor românilor.
Iulian Tudor
26 apr. 2013, 14:22
Traian Băsescu: Tăierea salariilor a fost cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criză VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut vineri la Palatul Cotroceni o declaraţie de presă în care a reamintit paşii pe care România i-a parcurs în ultimii 3 ani, de când a anunţat măsurile de austeritate. Şeful statului a declarat că, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, România înregistrează o datorie publică de 37,8% şi un deficit bugetar de 2,9%.

Saltul de la 9% la 2,9% este enorm şi nu e niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% şi să-l reducă atât de repede. A fost un efort uriaş pe care l-au făcut românii şi care a arătat că naţiunea română e capabilă de performanţă„, a adăugat preşedintele. De altfel, şeful statului le-a mulţumit românilor pentru sacrificiile făcute din anul 2010.

Iată fragmente din discursul preşedintelui:

El a precizat că, în acest moment, România revine în parametrii Tratatului de la Maastricht şi redevine o ţară credibilă pe pieţele de capital.

– O să pornim de la câteva formulări ale mele, care mi-au adus multe critici şi pe care după câţiva ani aş vrea să le explic. Vă aduceţi aminte de omul gras care era statul şi stătea în spatele unui slab şi firav, care erau cei ce produceau în economia românească. Vă aduceţi aminte de 10 mai 2010, ziua în care am anunţat măsurile de austeritate în vederea redobândirii echilibrelor macroeconomice ale ţării, anunţ care în mare parte s-a realizat.

Este vorba de momentul de criză 2010, când aproape nu ne mai puteam împrumuta pe pieţele internaţionale. Dobânzile la care ne împrumutau erau extrem de ridicate, mult peste 8-9 procente la credite pe termen scurt. De asemenea, UE intrase şi ea în criza datoriilor. România era în situaţia în care trecea printr-o reducere bruscă a investiţiilor străine, iar remiterile românilor care lucrau în străinătate se reduseseră aproape la jumătate.

În 2008 s-au folosit discreţionar banii bugetului de stat, pentru a câştiga voturi. După 2008 a urmat intrarea în criză profundă, care ne-a dus la un deficit de 9 la sută. Prăbuşirea economică s-a manifestat virulent în 2009, ducând la o creştere negativă a PIB, cu 6,6. Astfel, măsurile din 2010 deveniseră inevitabile. 5 mai 2010 a fost o zi care mi-a adus şi ură şi supărare şi pierderi politice uriaşe mie, premierului Boc şi guvernului lui. Am încercat atunci să evităm mărirea taxelor, a fiscalităţii.

Pot să vă spun acum, când putem discuta mai la rece, să vă spun obiectivele noastre de atunci. Reducerea deficitului bugetar, menţinerea locurilor de muncă, restabilirea credibilităţii României pe pieţele internaţionale şi rebodândirea respectului pentru noi, fiindcă o ţară care se împrumută în străinătate pentru a plăti pensii şi salarii îşi piede mult din credibilitate.

Din acel 5 mai până de curând, a fost o perioadă extrem de grea. Odată cu măsurile severe de austeritate, ca măsuri de susţinere a economiei în această perioadă de austeritate, am convenit cu Guvernul Boc creşterea sumelor alocate pentru investiţii din bugetul de stat. Veţi constata că în 2011 România a alocat 5,8 % din PIB pentru investitţii. Era una din măsurile prin care să încercăm reluarea trendului de creştere economică.

O altă măsură asumată a fost reducerea personalului bugetr, iar acest lucru reclama să găsim soluţii pentru ca cei disponibilizaţi să se îndrepte către zona privată. În paralel au fost adoptate foarte multe măsuri mărunte: garanţii pentru credite pentru persoane fizice care voiau să-şi deschidă o afacere, programul Prima Casă, programul Rabla, etc.

În acest moment, România revine în rândul ţărilor cu un deficit în parametri acordului de la Maastricht. Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiilor pe care cetăţenii români l-au făcut. Într-un timp scurt, deficitul bugetar a fost redus de la 9% la 2,9%. Nicio altă naţiune nu a făcut acest lucru într-un timp atât de scurt. Sunt convins că România a adoptat cea mai bună soluţie de revenire în parametri macroeconomici.

– Dar ce s-a întâmplat în acest moment cu „omul gras? A slăbit cu vreo 210.000 de salariaţi în sectorul public şi statul nu s-a prăbuşit. Acest proces trebuie să continue.

Mulţi au criticat acea ordonanţă, la 7 oameni plecaţi din sistem se angajează unul, dar acum a venit momentul unei ajustări fine. Trebuie angajaţi oameni în spitale, dar avem zone în administraţie cu personal excedentar. Trebuie făcut acest reglaj fin, o ajustare a personalului încât să nu avem sectoare care să sufere.

Mulţumesc, guvernului Boc, guvernului Ungureanu, guvernului Ponta, că am ajuns aici. Guvernul Boc a pus interesul naţional deasupra interesului politic, de partid. Guvernele Ungureanu şi Ponta nu au afectat procesul de recuperare. Mi-a fost teamă că din mai 2012, guvernul Ponta ar fi putut lua măsuri populiste în perspectiva alegerilor. N-a făcut-o şi-a adus o contribuţie la faptul că am ajuns astăzi aici.

– Nu ne mai batem pentru supravieţuire, trebuie să ne luptăm pentru o creştere economică durabilă. Trebuie găsit acel optim de dezvoltare prin investiţii şi un consum optim. Este momentul să privim la propria dezvoltare. Acum România se poate împrumuta în condiţii mult mai bune.

Măsurile pe care le-am luat s-au dovedit corecte şi din punct de vedere al pieţei forţei de muncă. România are una dintre cele mai scăzute cifre ale şomajului 6,7 la sută. România este a şasea ţară ca nivel de şomaj. Ştiţi că la Olimpiadă obţin puncte primii şase. Din punct de vedere al ieşirii din criză, România a ieşit bine. În 2010, şomajul era de 7,4 la sută, iar azi e de 6,7 la sută.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni