Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va semna memorandumul cu FMI, din cauza creşterii accizei la carburanţi. „Nu o aprob din cauza accizei, scade economia. Mai ales că motivul pentru care eu nu aprob memorandumul e legat chiar de relansarea economică. Nu aprob măsuri care ar frâna relansarea economică, cum este această acciză, care e trecută 7 cenţi în memorandum, dar la pompă va fi 12 cenţi, 53 de bani, din cauza inflaţiei, cursului de schimb şi TVA. Propaganda poate spune multe, nu depindem de banii de la FMI, poate fi renoegociat memorandumul”, a spus şeful statului.
De asemenea, Traian Băsescu a dat mai multe explicaţii privind impactul acestei accize asupra românilor. Astfel, această acciză al carburanţi ar duce la creşterea accizei la carburanţi va anula majorarea pensiilor, a salariului minim. „Creşterea accizei la carburanţi va avea efecte negative asupra tututor pensiilor, asupra majorării cu 3,76% a pensiilor. Va genera scumpiri, care îi vor afecta pe pensionari, în primul rând. Le anulează majorarea pensiilor. Mai mult, va înghiţi şi creşterea salariului minim şi creşterea salariului pentru medicii rezidenţi. Toate facilităţile pe care le povesteşte Guvernul vor fi anulate prin creşterea de 8% a carburanţilor”, a declarat şeful statului.
Şeful statului a identificat şi resurse bugetare care ar putea înlocui acciza în cauză. Mai precis, se găsesc bani în altă parte care să aducă banii care ar fi fost obţinuţi prin introducerea acestei accize. Astfel, acciza poate fi anulată, consideră şeful statului. El a spus că sunt bani la Ministerul Dezvoltării, 1,5 miliarde de lei, dar ei sunt destinaţi baronilor şi baronaşilor locali.
„Din acciza pe carburanţi se pot obţine circa 2 miliarde de lei. Dar aceşti bani se pot obţine din alte părţi. La Ministerul Dezvoltării, la Liviu Dragnea, pot fi reduse cheltuielile cu 1,5 miliarde de lei. Aceste resurse sunt destinate baronilor şi baronaşilor locali. Toate programele de la acest minister se pot face cu bani europeni, dar aceia se pot fura mai greu. Şi baronaşii au nevoie de bani pe care nu-i controlează UE. De asemenea, se mai pot lua 600 de milioane de lei de la plata serviciului datoriei. În plus, am mai văzut cam 1,5 miliarde de lei ascunşi în taxa pe stâlp”, a declarat şeful statului.
VEZI SI:
Victor Ponta: Nu mai avem acord cu FMI şi CE. Acordul e, practic, suspendat