Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.
Traian Băsescu va face declaraţii de presă la 14.15, dar a transmis mai întâi o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta: „Stimate Domnule Prim-ministru, Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.
Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.
În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârşitoare au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.
Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României.”, a transmis Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că din acrodurile încheiate rezultă că există o majoritate parlamentară de jumătate plus unu din parlamentari necesară aplicării procedurilor din articolul 85 din Legea Fundamentală, privind schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. Ponta a dat asigurări că nu se va modifica programul de guvernare, iar despre posibila intenție a președintelui de a ataca la CCR votul Parlamentului pentru noul Guvern, a afirmat că șeful statului nu poate face acest lucru.
„Domnul președinte Băsescu, din fericire, ceea ce spune nu are cum să facă. Președintele României nu poate contesta, conform legii, Hotărârile Parlamentului. Cei care pot să o facă sunt președinții celor două Camere. (…) Cel puțin din punct de vedere legal și constituțional, lucrurile sunt foarte clare. Programul Guvernului nu se schimbă, primul punct al acordului cu UDMR este foarte clar — însușirea programului din 2012. Președintele țării nu are voie să încalce o Hotărâre a Parlamentului”, a spus Ponta.
Șeful Executivului a afirmat, luni, că există o decizie a CCR care spune în mod explicit că miniștrii care au fost votați de către Parlament nu pot fi refuzați de șeful statului.
„Eu văd un singur lucru: un președinte nelegitim — că vorbim de constituționalitate, domnul președinte Băsescu a fost demis în 2012 — care vrea instabilitate și care de fiecare dată se gândește doar la interesul său personal și niciodată la interesul României. Mâine o să avem votul în Parlament, în măsura în care Parlamentul votează, în baza articolului 85 din Constituție, se vor prezenta noii miniștri pentru jurământ la Cotroceni și de miercuri sper să avem o guvernare stabilă, iar din noiembrie să avem și un președinte stabil, ceea ce categoric avem cu toții nevoie”, a declarat Ponta.
CE SPUNE CONSTITUŢIA, ARTICOLUL 85: Numirea Guvernului.
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.