Traian Băsescu a fost, marţi, la sediul PMP, unde a arătat că „se continuă lovitura de stat, cu finalitate punerea sub control a justiției de către USL”.
„Aici nu avem decât un singur comentariu: se continuă lovitura de stat cu finalitate punerea sub control a justiției de către USL. Pentru că USL trăiește. Mă uit la inactivitatea preşedintelui Iohannis legat de ce se întâmplă, mă uit la activitatea lui Tăriceanu și Ponta, deci obiectivul a rămas acelaşi: de a pune sub control justiţia„, a comentat fostul președinte declaraţiile lui Ponta.
Băsescu a completat că hotărârile definitive nu pot fi puse la îndoială, dar pot fi analizate. „Suntem o tara in care putem discuta. Dar a contesta valabilitatea hotararilor in justitie e o mare greseala„, a spus fostul preşedinte.
Fostul preşedinte a arătat că PSD și PNL nu mai au nimic de spus din punct de vedere politic, deoarece nu sunt interesați să rezolve probleme esențiale, precum votul din diaspora.
„Nici PSD-ul, nici PNL-ul nu mai au de spus nimic României. Uitați cum își bat joc de două lucruri esențiale: referendumul, și uitați-vă ce se întâmplă cu promisiunea lor că vor face ca diaspora să voteze. Nici PSD, nici PNL nu vor ca diaspora să voteze liber. Președintele poate să îi blameze public dacă de vorbă buna nu înțeleg. Eu dacă aș avea procentele pe care le are Iohannis azi, aș fi călare pe ei”, a declarat Băsescu.
CITEŞTE ŞI TRAIAN BĂSESCU, imagini inedite: La masă în curtea PMP, cu liderii partidului FOTO&VIDEO
În ceea ce priveşte cazul Rarinca, Băsescu a spus că acesta tinde să devină cazul Cristianei Anghel.
„Nu cred că sunt interzise contestaţiile în anulare, cum nu cred ca a analiza o hotarare, fara a incerca sa executam judecatorii, nu este o crimă. Dar în momentul în care vrem să incriminăm judecătorii, cred că atunci începem să avem probleme. Pe de altă parte, cazul Rarinca tinde să devină un caz al învăţătoarei „grevista foamei”, Cristiana Anghel, şi am văzut falsurile Antenei 3 şi ale trustului turnătorului Voiculescu. (…) Acelasi trust al aceluiasi turnator a fabricat protestele pro-Raed Arafat, cand nimeni nu-l punea sub semnul intrebarii, ci sistemul care se dovedeste ca merge din esec in esec.
Din acest punct de vedere, situatia Rarinca trebuia tratată cu sobrietate, nu trebuia făcut uncaz „Cristiana Anghel”, un alt fals de manipulare de către slugile unui turnător.
Trebuie să existe responsabilitate. Se ştie că sunt un adversar al arestărilor preventive. (…) Arestul preventiv, in opinia mea, e o opinie de inginer, atunci când nu e vorba de distrugerea probelor, influenţarea martorilor, de pregătirea de falsuri, este un exces. Cazul Rarinca poate fi utilizat doar ca o exemplificare ce se poate intâmpla daca uzăm excesiv de arestul preventiv”, a spus Băsescu.
„Se foloseşte cazul Rarinca pentru a se duce justiţia sub control politic”, a conchis fostul şef al statului.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la România TV, că judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul erau arestate dacă îl achitau pe fostul vicepremier.
„Ați văzut ce pățesc cei doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu știu ce. Vă dați seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau și arestate acum. Au dat și ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept pentru că nu doar noi, ci și PNL a fost cu noi la suspendare. Toți am fost, mă rog, toți cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulțumire pentru că e o nedreptate care ni se face”, a adăugat premierul.